Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Posebno me vesele čestitke mojih brojnih pacijenata

07.02.2020. 11:45


Među pojedincima, udrugama i ustanovama koji su prije nekoliko dana dobili odlikovanja i priznanja od predsjednice Republike Hrvatske je i ugledni zadarski liječnik i znanstvenik prof. dr. sc. Boris Dželalija. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u humanitarnom djelovanju tijekom Domovinskog rata te znanstvenom radu i medicinskim istraživanjima na području biomedicine i infektologije.
Poticaj za dodjelu ovog visokog državnog odličja dalo je Sveučilište u Zadru, a došlo je nesumnjivo u prave ruke jer Zadrani jako dobro znaju koliki je doprinos dr. Dželalije kao liječnika i branitelja u Domovinskom ratu i, dakako, u njegovoj bazičnoj struci medicini – kako kroz liječenje i skrb o pacijentima, tako i kroz znanstveni rad.


Dragovoljac Domovinskog rata
Bio je dragovoljac Domovinskog rata u zdravstvenoj službi Hrvatske vojske na bojišnici zadarskog zaleđa angažiran u Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske kao član mobilnih kirurških ekipa od 29. travnja 1991. do 31. siječnja 1992. Dana 18. studenog 1991. proživio je i preživio srpsko-četnički napad na Škabmju. Od 1. veljače do 18. kolovoza 1992. bio je pripadnik 159. brigade Hrvatske vojske, kada je akcijom,,Jaguar« oslobođeno brdo Križ ponad Bibinja. Od 22. siječnja do 31. ožujka. 1993. bio je pripadnik 112. (zadarske) brigade. U tom razdoblju izvedena je pobjednička akcija »Operacija Maslenica«. Od 1. listopada 1993. do 13. lipnja 1994. godine bio je zapovjednik u Stacionaru Hrvatske vojske u Zadru, Zborno područje Split. Promaknut je 1995. u čin pričuvnog pukovnika Oružanih snaga Republike, a odlikovan je 1994. Spomenicom Domovinskog rata. Hrvatski liječnički zbor dodijelio mu je 1999. Zahvalnicu za doprinos u Domovinskom ratu.


»Među čestitkama ističem posebno čestitku Ravnateljstva i djelatnika Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« iz Zagreba i čestitku našeg župana dipl. ing. Božidara Longina u kojoj naglašava da je tako moj doprinos znanosti i sudjelovanju u Domovinskom ratu prepoznat i na najvišoj državnoj razini
Prof. dr. sc. Boris Dželalija




Prof. dr. sc. Boris Dželalija rođen je 10. listopada 1955. godine u Ključu na Miljevcima od oca Paška, rudarskog radnika, i majke Mande, kućanice. Osnovnu školu završio je 1970. u Drinovcima, a gimnaziju 1974. u Drnišu. Diplomirao je 1979. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te stekao zvanje doktora medicine. Pripravnički liječnički staž obavio je u Medicinskom centru u Zadru (1980. – 1981.). Kao liječnik opće medicine radio je u ambulanti Hitne medicinske pomoći i u područnim ambulantama u Zadru, zadarskom zaleđu i na zadarskim otocima.


Doktor medicinskih znanosti
Godine 1984. počeo je specijalizaciju iz infektologije (zarazne bolesti), a 1988. godine stekao je zvanje specijalist infektolog u Klinici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« u Zagrebu. Akademski stupanj doktora medicinskih znanosti stekao je 1994. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je više od šezdeset znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.
Danas je dr. sc. Boris Dželalija redoviti profesor na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru te na Katedri za infektologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i liječnik specijalist infektolog u Općoj bolnici u Zadru.


26 godina prof. dr. sc. Boris Dželalija djeluje na Sveučilištu u Splitu kao predavač i profesor, a u međuvremenu je postao i redoviti profesor na Sveučilišta u Zadru, čiji je i zaposlenik


Nakon dobivanja ovako visokog i zasluženog državnog odličja zamolili smo dr. Dželaliju da nam iznese svoje dojmove:
– Očekivao sam čestitke mojih prijatelja, ali ni približno ovako brojne, javljaju se iz različitih krajeva Hrvatske, čak i iz inozemstva. Posebno me vesele zvanja i čestitke brojnih mojih pacijenta. Najčešće napisani sadržaj je »zasluženo«, »priznanje je u pravim rukama«, »trebalo je i prije«, »možemo se svi ponositi s time i s tobom« i slično. Među čestitkama ističem posebno čestitku Ravnateljstva i djelatnika Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« iz Zagreba i čestitku našeg župana dipl. ing. Božidara Longina u kojoj naglašava da je tako moj doprinos znanosti i sudjelovanju u Domovinskom ratu prepoznat i na najvišoj državnoj razini. Raduju me pozivi pojedinih kolega i kolegica, čestitke medicinskih sestara iz Opće bolnice Zadar, kao i pozivi i čestitke iz našeg Zadarskog sveučilišta čiji sam zaposlenik. Posebno sam zahvalan rektorici Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Dijani Vican na čiji je poticaj, koji je uvažen i prihvaćen, i stiglo ovo priznanje ili odlikovanje. Naravno, to je priznanje ne samo meni i mojoj obitelji nego i Sveučilištu u Zadru, ali i Sveučilištu u Splitu na kojemu djelujem kao predavač i profesor tijekom 26 godina, kao i zadarskoj bolnici.
Ovo odlikovanje je »kruna« i zbir svih priznanja, a to se može iščitati i iz samog obrazloženja o odluci dodjele odlikovanja »za osobite zasluge u humanitarnom djelovanju za vrijeme Domovinskog rata te znanstvenom radu i medicinskim istraživanjima na području biomedicine i infektologije. To je zbir mog djelovanja u znanosti, ali i sudjelovanja u hrvatskom Domovinskom obrambenom ratu, zapravo, zbir mog sveukupnog rada, kazao nam je dr. Dželalija.
Čestitkama se ovim putem pridružuje i redakcija Zadarskog lista.