Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slovaci kreću s poslom vrijednim milijardu kuna

07.02.2020. 10:00


Načelnik Općine Preko, Jure Brižić i predstavnica investitora Sitno holding iz Slovačke, Elena Segečova, jučer su u Preku potpisali ugovor o izgradnji turističke zone u Lukoranu na otoku Ugljanu.
– Danas potpisujemo ugovor koji smo možda trebali potpisati prije 15 godina, ali zbog neriješenih imovinsko- pravnih odnosa u prošlosti, koji su poznati široj javnosti, to jednostavno tada nije bilo moguće. Mogu reći da je danas važan dan za općinu Preko jer će potpisivanjem ovog ugovora projekt u kojeg je malo tko vjerovao, konačno krenuti u realizaciju, rekao je načelnik Brižić.
Iako nije sve išlo glatko, ipak se pronašlo rješenje s kojim su se riješili imovinsko- pravni odnosi.


Riješen imovinsko- pravni spor
– U suradnji s Hrvatskim šumama, Ministarstvom poljoprivrede i Vladom Republike Hrvatske nađen je način kojim je riješen imovinsko- pravni spor koji je trajao više od deset godina, podsjetio je načelnik Općine, nadodajući kako je izmjenom Zakona o Hrvatskim šumama Općina Preko 2008. godine uplatila 6,3 milijuna kuna za 77 tisuća metara četvornih zemljišta na području projekta u Lukoranu.


»Radi se o možda jednoj od najvećih investicija kako u općini Preko, tako u i cijeloj županiji. Ovaj projekt će otvoriti radna mjesta, ali i pokrenuti gospodarstvo na cijelom otoku
Jure Brižić, načelnik Preka




Nakon razriješenih imovinskih prepreka, i nakon što je Općina Preko došla u posjed spornih 77.000 m2 zemljišta, konačno se kompletirala ukupna površina od 386 tisuća m2 koja je predviđena za turističku zonu koja će se sastojati od dva dijela.
– U turističkim zonama T1 i T2 planirani su sadržaji s 212 vila s bazenima, dva privezišta ukupnog kapaciteta sa 150 vezova, te hotel s 500 kreveta i sa svim popratnim sadržajima koji su potrebni u toj zoni, potvrdio je Brižić.
Iako je bilo više razgovora s potencijalnim investitorima iz SAD-a, Poljske i Slovačke, kako je rekao načelnik Općine, na kraju je ispalo kako je Sitno holding najbolji i najpouzdaniji investitor.


Ugledni slovački holding
– Sitno holding je tvrtka koja posluje više od 15 godina na tržištu i koja je zadovoljila sve uvjete natječaja. Ima pet milijuna eura temeljnog kapitala, te su uplatili 100 tisuća eura koliko je bilo potrebno za ozbiljnost ponude, rekao je Brižić, nadodajući kako je riječ o tvrtki koja je već nekoliko godina prisutna na otoku i koja se, osim hotelskoga poslovanja, bavi i nekretninama te se nalazi i u farmaceutskoj industriji.
Načelnik Preka vidno je pokazao zadovoljstvo zbog pokretanja ovog investicijskog projekta koji je, prema njegovim riječima, možda jedna od najvećih investicija kako u općini, tako u i cijeloj županiji.
– Ovaj projekt će otvoriti radna mjesta, ali i pokrenuti gospodarstvo na cijelom otoku, optimističan je bio Brižić te je istaknuo kako će se ovom investicijom izgradnje generirati i bolja demografska slika s čim će se osigurati budućnost života na otoku.
Predstavnica investitora Sitno holdinig, Elena Segečova, prije potpisivanja ugovora iskazala je zadovoljstvo zbog projekta koji će se pokrenuti u Lukoranu, te je istaknula kako je takva jedna investicija od velikog značaja za otok, ali i za njegove mještane jer će se stvoriti mogućnost zapošljavanja.
Inače, vrijednost investicije koju će Sitno holding kupiti je 34 milijuna eura, a ukupna investicija za cijelu zonu je 150 milijuna eura ili milijardu kuna, rekao je načelnik Brižić.