Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za dug život potrebno opraštanje, nezavidnost, umjerenost, poštenje i ozbiljan rad

07.02.2020. 17:15


Ipak nije »strašna gnjavaža u životu doživjeti stotu…«, kako kažu riječi popularne pjesme, jer doživjeti sto godina života prava je rijetkost i blagoslov. Uspjelo je to Evi Avramović rođenoj 5. veljače 1920. u Zapuntelu na otoku Molatu, koja je u Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II. u Biljanima Donjim u srijedu navečer proslavila stoljeće života, nevjerojatnih 100 godina. I to ne bilo kako, već urnebesno, a nastavak u krugu obitelji i prijatelja slijedi sutra u subotu u konobi u Kampo Kaštelu u Zadru.
– Moj recept za dugi život je obitelj, ljubav, tolerancija, opraštanje, nezavidnost, poštenje i ozbiljan rad, jer bez rada nema života i ljubavi. Plešite, život provedite u veselju i pjesmi, otkrila je tajnu svog života slavljenica Eva rođena Barančić, u deveteročlanoj obitelji koja ima rijetke gene, dugovječnost života, preko 90 godina.
Šarmantna super baka Eva je već 50 godina udovica. Suprug Milivoj, trgovac za koga se udala još 1946., preminuo je još 1970. Živjeli su kod zadarskih Četiri kantuna, a u skladnom braku rodila im se kćer Zvjezdana udata Milenković te sinovi, učitelj Zlatan i Neven koji je preminuo 2002. Oni su joj podarili pet unuka i šest praunuka.
Radila je u Vojnoj pošti Zadar, međutim 1958. godine nezgodno je pala i polomila se, od tada je u mirovini, već 62 godine.
– Heklala sam, kukičala, plela, čuvala djecu. Govorili su mi, Eva udaj se mlada. Ni u snu ne bi tako učinila, ponosno će slavljenica Eva koja službeno nosi titulu Miss za 2020. u ovom Domu.
Na ovoj zaista jedinstvenoj, spektakularnoj proslavi pored kćeri Zvjezdane, sina Zlatana i njegove supruge, nevjeste Danice nazočilo je preko 100 feštara. Mužikaši Tome i Marko iz Pridrage, zadarska Udruga Plesaonica voditeljice Lare Pavić i gotovo svi od 95 korisnika Doma.
– Za godinu dana, 17. ožujka 2021., dođite i na moju proslavu 100 godina, pozvala je legendarna baka Peka Zelić, rođena Rogić iz Popovića.
Animatorica i voditeljica je bila Marija Burčul iz Udruge i vjerničkog društva Dobri pastiri. Jela se samo domaća hrana i kolači koju je pripremila ekipa šefice kuhinje Zrinke Ivković.