Zadarski studenti će u realnom vremenu učiti s kolegama iz partnerskih europskih sveučilišta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Izišao je novi broj Lanterne, glasnika Sveučilišta u Zadru
U uvodnim stranicama prenosi se govor rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican studentima prilikom početka akademske godine, u kojemu ih je upoznala s konzorcijem EU CONEXUS
Novi broj Lanterne može se besplatno uzeti u svim prostorima Sveučilišta

Izašao je osmi broj Lanterne, Glasnika Sveučilišta u Zadru, u kojemu se obrađuju teme iz sveučilišnog života. Uz prikaz redovitih događanja Lanterna donosi intervjue s prof. Jean-Marc Ogierom, rektorom Sveučilišta La Rochelle, partnerom zadarskog sveučilišta u mreži EU-CONEXUS, prof. dr. sc. Anitom Vulić-Prtorić s Odjela za psihologiju, izv. prof. dr. sc. Jadrankom Stojanovski s Odjela za informacijske znanosti, prof. dr. sc. Iris Tićac s Odjela za filozofiju... U uvodnim stranicama prenosi se govor rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican studentima prilikom početka akademske godine, u kojemu ih je upoznala s konzorcijem EU CONEXUS, preko kojeg stu­denti i profesori imaju osigura­ne »mogućnosti razmjene znanja i iskustava u mijenjajućem licu tržišta rada te suradnje u različi­tostima«.
- Kao europsko sveučilište cilj nam je zajedno premošćiva­ti i rješavati probleme stvaraju­ći nove vrijednosti u području znanstvenih istraživanja, pouča­vanja i učenja te pridonositi kva­litetnom slobodnom vremenu naših mladih sveučilištaraca, poručila je rektorica Vican.
I rektor Ogier osvrnuo se na suradnju europskih sveučilišta, najavljujući širu povezanost kroz Smart Campus.

Govori grada Zadra

- Povezane predavaonice jedan su od najamblematičnijih i najambicio­znijih projekata. U tim smart teaching sobama studenti koji se nalaze u različitim krajevima Eu­rope moći će zajedno pratiti na­stavu i izravno komunicirati me­đusobno, ali i s nastavnikom kao da se fizički nalaze u istoj učio­nici. Ako razmišljamo još dalje i ambicioznije, možemo zami­sliti da će nastava u tim poveza­nim predavaonicama biti održa­vana u realnome vremenu i da će sugovornici moći komunici­rati na svom materinskom jezi­ku. Ako pogledamo još dalje, is­korištavanje tehnologija umjetne inteligencije omogućit će prilagođavanje metodologije profilu svakog pojedinačnog studenta, na temelju praćenja njihovih di­gitalnih aktivnosti što općenito zovemo learning analytics. Ra­zvoj Edtechsa tek je u začetku i EU-CONEXUS bi mogao stvo­riti prostor za razvoj istraživanja u pedagogiji u svrhu poboljšanja uspjeha naših studenata, kaže Ogier.
Pročelnica Odjela za talijanistiku doc. dr. sc. Irena Marković govori o aktivnostima Odjela ali i najavljuje skori izlazak svoje knjige »Govori grada Zadra« s rječ­nikom romanizama. Iako se u knji­zi posvećuje jezičnoj povije­sti svih idioma grada Zadra koji su poznati na ovom području, od tzv. liburnskog, latinskog, dal­matskog, novoštokavskog i arbanaškog, najviše prostora daje mletačkom (zadarskoj varijanti venecijanskog dijalekta) i čakav­skom, odnosno suvremenim va­rijantama hrvatskoga zadarskog govora. U rječniku se obrađuju ostaci mletačkih posuđenica u suvreme­nom govoru Zadrana, kao i njihovi mletački ekvivalenti iz Jezičnog atlasa Italije. Rezul­tati pokazuju koliko su određena semantička polja, kao npr. more i kuhinja, važni za očuvanje ro­manskih posuđenica u suvreme­nom govoru Zadra.

Pjesma umjetne inteligencije

U Lanterni je predstavljen i rad doc. dr. sc. Vedrane Glavaš s Odjela za arheologiju, jedne od idejnih začetnica korištenja potražnih pasa za arheološka istraživanja, kao i suradnja prof. dr. sc. Rafaele Božić s Odjela za rusistiku te docenta Borisa Orehova s Više škole ekonomije iz Mo­skve u pisanju prve pjesme na hrvatskom jeziku čiji je autor - umjetna inteligencija. Dosta stranica posvećeno je studentima - Vladimir Tomaš objavio je zapaženu zbirku poezije, Iva Maglić autorica je slikovnice »Godišnja doba«, dok je Vito Barbaroša kao član košarkaške momčadi na natjecanju u Kini postigao skoro 60 koševa...
Novi broj Lanterne može se besplatno uzeti u svim prostorima Sveučilišta u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno