Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarskoj županiji 14% hrvatskih ruralno turističkih nagrada!

08.02.2020. 15:30


Nedavna dodjela nagrada za 7. ‘Suncokret ruralnog turizma’ na kojem je trijumfirao fenomenalan Hotel Roxanich Wine&Heritage iz Motovuna, a u kojem su se nedavno i predstavnici ovdašnjih vinara (Škaulj, Glavić i Bobanović) uz direktora TZ Ravnih kotara Vanju Čvrljka, uključili u kulturnu rutu vina kojoj se kao progalešnoj ruti Vijeća Europe priključila i Hrvatska, imao je i pobjednike iz Zadarske županije. Naime, uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane povelje i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam te Zaštićene i marketinške oznake.


Zadarska zlata
Kad kažemo »zadarska« naravno definiramo oznaku županije jer dobitnici su podalje Zadra u Bukovici odnosno na Velebitu.
Zlatna povelja dodijeljena je i za Zrmanja Adventure Festival, a dobio ju je – Riva Rafting Centar d.o.o. iz Obrovca, Zadarska županija, odnosno Đuro Župan legenda ne tek agro ili seoskog turizma već napose adrenalinskog odnosno aktivnog i pustolovnog turizma, zaslužan da je vojska turista i mnoštvo uglednika obišlo i turistički uživalo u bukovačkom kršu desecima kilometara od mora, a da im more nije nimalo nedostajalo. Dobitnici su zlatne povelje u kategoriji 3.- «Ruralno-turističke manifestacije.
Zlatna je povelja u kategoriji 4. – »Ruralno turistički projekti« također je stigla u Zadarsku županiju a dobitnik je projekt »Vrata Velebita« iz Općine Starigrad, odnosno mjesta Tribanj u Zadarskoj županiji. Ma što Tribanj, jer odatle penje (istina i vozi) put Vrata Velebita odnosno ka Ljubotiću do čudesne čarolije u mitskoj na planini podignutoj od strane Šime Gazića dok se ruralni turizam tek porađao.


Ostali nagrađeni iz Zadarske županije
1. Kategorija »Turistička seljačka obiteljska gospodarstva«
Srebrna povelja
OPG Zvonimir Oliverić – Konoba Figurica
Kolan, Zadarska županija
2. Kategorija »Poduzetnici u ruralnom turizmu«
Srebrna povelja
Gospodarstvo Roca
Stankovci, Zadarska županija
5. Tradicijska gastronomija
Ostaje kao jedna od kategorija u kojoj nemamo nagradu, ali i te kako znamo da smo baš tu snažni i bez nagrade, sa vrhunskim sirevima, pršutima, džemovima i marmeladama, do magarećeg mlijeka… Jednako tako nenagrađeni smo u kategoriji:
6. Kategorija »Vinski turizam«
No, počevši od ovdašnjih vina, pa do objekata s iznimnom ponudom kušaonica i zalogajnica za goste poput Vinarije Škaulj, PZ Maslina i vino, Kraljevskih vinograda, do Denisa Rake, uz druge u najavi, i tu »konja za tru imamo«, a bit će ih sve više.
7. Kategorija »Zaštićene i marketinške oznake«
Srebrna povelja
MIH Sirana Kolan
Kolan, Zadarska županija
Brončana povelja
Željko Jerolimov – Instrumenti za pisanje i nakit od maslinovog drva
Preko, Ugljan, Zadarska županija
Ovdje bi smo tek mogli nabrajati, ali je i ovo dovoljno za konstataciju da agro turizam stanuje i ovdje.




Ruralno turistička "revolucija koja teče"
Tek je kazati kako se prava "revolucija" događa kada su u pitanju smještajni objekti u agro odnosno seoskom turizmu u kojem sada već govorimo o više stotina objekata, od kojih veliki broj na preuređenim autohtonim naslijeđenim etno imanjima i kućama, ali opremljenim najsuvremenijom opremom, pa i bazenima, a nerijetko i s etno odnosno svojersnim muzejskim kutkom podsjetnikom na povijesne načine života.
U "Suncokrete ruralnog turizma" se uvrštava cijela zemlja, a naglasak je upravo na kontinentalnom dijelu, pa ipak od 45 nagrada šest (6) od čega dva zlata, tri srebra i jedna bronca dolaze ovdje. Kad bi smo samo tim "aršinom" mjerili ispalo bi sa 6 nagrada na gotovo 14% potencijala ovog vida turizma u cijeloj Lijepoj našoj. Upravo ovaj vid turizma sa svojim raznovrsnim sastavnicama je naš sadašnji i budući "forte". To ostaje u sjeni zbog činjenice da smo navikli na masovni ljetni i gradski apartmanaški turizam, pa se ove brojke i noćenja i svi drugi doživljaji i ugođaji "pogube". No svjedoci smo i da posljednje dvije godine u samom smještaju upravo sela bez mora sa tek stasalom i ne pretjerano brojnom ponudom bilježe stope rasta od 50 do više stotina posto. Naravno, uvijek je moguće reći da kad si malen brzo i snažno rasteš, no riječ je o fenomenu koji zaslužuje posebnu brigu i podršku.


Razlozi "zaklinjanja" u ruralni turizam
" Čestitam i zahvaljujem na predanom radu u ovom dijelu hrvatske turističke ponude koja zaista ima mogućnost turistički živjeti svih dvanaest mjeseci u godini, te koja potvrđuje sjajnu sinergiju i s ostalim vrstama turizma, istaknuo je ministar Gari Cappelli te dodao kako prema najnovijem Tomas istraživanju gosti na kontinentu prosječno troše 119 eura, a na obali 94 eura po danu.
Potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević smatra da je ruralni turizam važan za zapošljavanje i razvoj ruralnog prostora, ali i produženje turističke sezone i razvoju kontinentalnog turizma.
"Naši laureati prije svega su vrhunski domaćini, zaljubljenici u svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, vizionari i što je najvažnije, iznimno hrabri i spremni na sve izazove. Da nije njih, hrvatskog sela odavno ne bi bilo, a prekrasan ruralni prostor ostao bi tek neiskorišteni potencijal", kazala je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", koja je inicijator i organizator projekta.