Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HT PREMIJER LIGA Dvostruki program na Gripama istinski test ovosezonskih ambicija

06.02.2021. 08:19


Nakon niza utakmica s inferiornijim sastavima (Škrljevo, Hermes, Alkar, Furnir, Vrijednosnice Osijek) košarkaše Zadra danas i sutra očekuju istinski testovi njihovih sposobnosti. Dvostruki program na splitskim Gripama, s prvom utakmicom danas u 17.30 sati, u okviru HT Premijer lige te drugom dan poslije, u 19 sati, u sklopu regionalnog natjecanja dat će i neke odgovore na pitanja o mogućem raspletu sezone. Jer, i u jednom i drugom natjecanju dva najjača dalmatinska košarkaška kluba vode direktne bitke, u domaćem prvenstvu se nadmeću za što bolju poziciju na vrhu pred skorašnje doigravanje dok su u ABA ligi izravni konkurenti u borbi za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta koje vodi u neželjene kvalifikacije za o(p)stanak.


Učvrstiti jedinicu
Naravno, ova jedna atipična situacija u kojoj se igra dan za danom, protiv istog protivnika na njegovom terenu, donosi mnogo nepoznanica pa je treneru Veljku Mršiću, koji se ponovno reaktivirao na klupi nakon postkorona tegoba, jedini mogući pristup ovoj problematici ići korak po korak, tj. iz utakmice u utakmicu. Prva, današnja, donosi premijerligaški dalmatinski derbi, a eventualna pobjeda bi značila učvršćivanje liderske pozicije i mirniji san pred početak trećeg dijela hrvatskog prvenstva jer bi u tom slučaju doslovno skinuli ‘žute’ s grbače. Kako su ih dobili na Višnjiku (88:61) tada bi imali četiri poraza manje kao i bolji međusobni omjer te bi se borba za startnu jedinicu pred doigravanje u tom slučaju isključivo nastavila u trokutu s Cibonom i Goricom.
– Čeka nas jedan dobar protivnik koji igra dobru košarku i ima kvalitetu rostera da tako mogu igrati. Međutim, i mi imamo velike ambicije. Pred nama su dvije vezane utakmice, ali za razliku od onih u ABA ligi, kad igramo s predstavnicima Srbije, Crne Gore, Slovenije, i mi i Split smo u istoj situaciji. I jedni i drugi igramo dvije utakmice praktički unutar jednog dana i vidjet ćemo što će kome na kraju one donijeti. Ulozi su dijametralno suprotni jer se sa Splitom u hrvatskom prvenstvu borimo za sami vrh, dok drugi dan u ABA ligi se obje momčadi bore za opstanak. Pitanje koje se logički nameće jest koju od ovih dviju utakmica smatrati važnijom, a moj odgovor je da su obadvije izuzetno važne – istaknuo je strateg Zadra pred današnji okršaj sa Splićanima u premijerligaškom dalmatinskom derbiju.


Jači za Junakovića
‘Žuti’ su ove sezone pravo osvježenje na hrvatskoj košarkaškoj sceni, a pokazali su i s pet pobjeda u ABA ligi, kao i skalpovima nad Zadrom i Cibonom da misle vrlo ozbiljno dok njihov trener Ivica Skelin se ne može požaliti na izbor igrača u svojoj svlačionici. Prije svih je tu Roko Leni Ukić koji im se priključio u drugom dijelu sezone. Uz Ukića novo lice na Gripama je i Luka Babić kao i reprezentativni centar Marin Marić te su u odnosu na dva prethodno odigrana dalmatinska derbija Splićani osjetno podebljali svoj roster, iako su u međuvremenu ostali bez ozlijeđenog Blaža Mesičeka. Mršićeva svlačionica je jača za Kodija Justicea, Antonija Jordana kao i za Filipa Kraljevića koji je pak stigao nespreman i pitanje je koliko će moći doprinijeti u ovom splitskom vikend programu.
– Idemo po redu, a u tom smislu prvi zadatak nam je danas odigrati najbolju utakmicu koju možemo i pokušati pobijediti, a tek onda ćemo razmišljati o toj drugoj u nedjelju. Vidjet ćemo do tih utakmica tko će u kakvom stanju biti. Oni su se pojačali za Luku Babića dok smo mi doveli Filipa Kraljevića, tako da smo tu u nekom balansu – kazao je Mršić pred polazak u Split, a dobra vijest za njega je što se u autobus ukrcao i oporavljenik Martin Junaković pa će nakon dugo vremena Zadar biti kompletan, i po pitanju igračkog kadra i što se tiče stručnog stožera.




Justice: Spremni smo na sve moguće izazove
Nije tajna da Zadar ove sezone uglavnom ide na američki pogon jer statistika će neumoljivo potvrditi da izuzev Dominika Mavre sva svjetla pozornice su ove sezone na sebe privukli Onuaku, Carter i Justice koji su se kao drugi pristigli ešalon stranaca potvrdili igračima pravog kalibra. U tom američkom tercetu Kodi Justice je najfriškiji, stigao je posljednji, i nije imao priliku zaigrati protiv ‘žutih’ u prva dva ogleda pa bi njegova prisutnost na Gripama mogla biti i svojevrstan faktor iznenađenja za domaću momčad.
– Prošli put kad smo igrali protiv Splita to je dobro izgledalo. Ja nisam bio u sastavu, ali mi je to bila prva utakmica u kojoj sam vidio svoje suigrače. Ako budemo igrali kao momčad, s visokom energijom, onda mislim da nas ništa ne može iznenaditi jer smo puno toga već prošli. Spremni smo na sve moguće izazove i idemo odigrati našu igru. Nadamo se dobrom rezultatu jer su nam ove dvije utakmice od izuzetne važnosti tako da je neupitno da moramo dati sve od sebe i da želimo pobijediti – kazao je Justice pred dvostruki program u Splitu.