Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Karamarko razmišlja o utrci za čelnog čovjeka Zagreba

06.02.2021. 09:04


Tomislav Karamarko nalazi se u političkoj hibernaciji još od početka kolovoza 2019., kada je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, od čega na kraju nije bilo ništa. Tijekom ovih godinu i pol dana, Karamarko se tek povremeno oglasio objavom na Facebooku, obično povodom godišnjice nekog važnog događaja iz novije hrvatske povijesti ili smrti pojedinih, njemu bitnih javnih osoba. I u četvrtak navečer se Karamarko javnosti obratio putem Facebooka, komentirajući presudu Visokog upravnog suda kojom je, i to temeljem odluke Ustavnog suda upravo u njegovom predmetu, ukinuto rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Karamarko je tu jako zainteresiran jer je Visoki upravni sud presudio da odluka Povjerenstva na osnovu članka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno kršenja načela javnog djelovanja državnih dužnosnika, nije bila valjana. A Karamarko je napustio Vladu koju je vodio Tihomir Orešković nakon što je Povjerenstvo konstatiralo da je on, svojim ponašenjem u poznatoj aferi Konzultantica, također prekršio to načelo.


Puno upitnika
Njegova objava na Facebooku nabijena je politikom, a čak je obećao da će se drugom prilikom pozabaviti i kolegama iz HDZ-a. Zasad je nejasno treba li ovo Karamarkovo na određeni način političko reaktiviranje tumačiti u kontekstu nagađanja da on priprema kandidaturu za gradonačelnika Zagreba. O tome se već neko vrijeme spekulira u političkim kuloarima, a jučer je tjednik 7dnevno izašao s naslovnicom koja sugerira da je to gotova stvar, da Karamarko ide u izbornu utrku u Zagrebu. Sam tekst je, doduše, manje izričit, uglavnom je pisan u kondicionalu. U njemu se, primjerice, navodi i da Karamarko ima dvojbu kreće li u ovaj svoj politički projekt s Hrvatskim suverenistima ili s Brunom Esih. Predstavnici suverenista s njim su razgovarali uoči izbora za Europski parlament 2019., ali njihov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović jučer nam je rekao da sada nisu u komunikaciji s Karamarkom.
– Mogu potvrditi da nitko relevantan iz Hrvatskih suverenista nije ništa dogovarao s Karamarkom o izborima u Zagrebu, kategoričan je Zekanović.
Karamarko nam se posljednjih dana nije javljao na mobitel, a prema našim informacijama, on doista održava sastanke s bliskim mu ljudima, koji su mu trebali pomagati i u pokušaju da u izborima u HDZ-u, u ožujku prošle godine, pobijedi Andreja Plenkovića. Tema tih sastanaka je Karamarkova kandidatura za gradonačelnika Zagreba o kojoj, međutim, još nema konačne odluke. Bez HDZ-a Karamarko nema logistiku potrebnu za novi politički uzlet. Naravno, kad bi se kandidirao za gradonačelnika Zagreba, Karamarko bi automatski bio isključen, ako već sam ne bi prethodno napustio stranku. Puno je, znači, upitnika o smislenosti Karamarkovog nastupa na predstojećim lokalnim izborima. Ali, neovisno o tome, zanimljiva je njegova Facebook poruka »mojim stranačkim kolegama«.


Zaslužili su
»Njima ću posvetiti poneku rečenicu drugom prigodom. Zaslužili su«, ustvrdio je Karamarko, koji se u četvrtak na Facebooku primarno obračunao s onima koje krivi za izgon iz politike koji mu se dogodio 2016.
– Konstrukcija i promocija potencijalnog sukoba interesa bila je u funkciji mog političkog odstrela. Zašto? Zbog politika koje sam počeo promovirati i svih pobjeda nad SDP-om i njegovim čelnikom (to je bio onaj lik kojemu je Tito draži od Tuđmana, Hrvatska slučajna država, bježi od hosovaca, a danas je vođa od Hrvata). Kako su to izveli meštri iza kulisa? Jednostavno. Za početak je potrebno kreirati nakaradnu odluku Povjerenstva i urbi et orbi, uz direktan radijski i TV prijenos (kao kakve utakmice) sjednice, prezentirati pučanstvu moja zločinstva. Naravno, jako je važan politički suport. I tada na scenu stupa družina iz Sherwoodske šume, napisao je Karamarko. Družina iz Sherwoodske šume je, može se pretpostaviti, Most. Treba primijetiti da je Plenković prema njima ovih dana bio puno oštriji nego Karamarko. On je više ismijavao Daliju Orešković, koja je bila na čelu Povjerenstva koje mu je presudilo. Nazvao ju je političarkom čudesnog talenta, uz dodatak – Kata Pejnović, Milka Planinc, Sirimavo Bandaranaike, čuvajte se.




»Konstrukcija i promocija potencijalnog sukoba interesa bila je u funkciji mog političkog odstrjela. Zašto? Zbog politika koje sam počeo promovirati i svih pobjeda nad SDP-om i njegovim čelnikom
Tomislav Karamarko


Volja za politikom
Čini se da kod Karamarka itekako postoji izražena volja za povratak u politiku, jer smatra da mu je napravljena nepravda, da mu je karijera naprasno prekinuta zbog jedne izmišljene afere i pravno upitne odluke Povjerenstva. No, Karamarko još nije pronašao način kako da realizira tu svoju želju. HDZ-om je zagospodario Plenković i Karamarko je na koncu ispravno procijenio da su mu šanse u unutarstranačkim izborima slabe. Nadalje, HDZ je u vrijeme dok je predsjednik bio Karamarko uspjehe na izborima postizao ponajprije zahvaljujući dobroj stranačkoj organizaciji.