Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Počeli radovi na izgradnji vododvoda za naselja Vukšić i Prović

06.02.2021. 08:50


VUKŠIĆ – Mještani Vukšića i Provića nakon 26 godina čekanja, konačno su dočekali »vodovodni san« jer je izgradnja vodovoda za njihova mjesta u punom zamahu. Naime, izgradnja vodoopskrbnog sustava za Vukšić i Prović započela je krajem 2020. godine.
Radovi su ugovoreni s Vodoinstalacijom d.o.o. Zadar, i to sklapanjem okvirnog sporazuma na 4 godine. Nositelj projekta je Vodovod i odvodnja Benkovac.
Temeljem okvirnog sporazuma sklapaju se ugovori o izvođenju radova. Izgradnja se vrši prema tri glavna projekta koja su objedinjena u cjelinu radi optimizacije troškova. Vodoopskrbni sustav Benkovac – Lišane Otrovičke, 5. faza (obuhvaća izgradnju magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda i to cca 7,5 km DN 300 od spoja na postojeći vodoopskrbni cjevovod pa do naselja Vukšić te dalje kroz naselja Vukšić i Prović).
– Vodovodna mreža naselja Vukšić obuhvaća 5,8 km mjesne vodoopskrbne mreže naselja Vukšić od spoja sa magistralnim cjevovodom, vodovodna mreža naselja Prović obuhvaća 2,7 km mjesne vodoopskrbne mreže naselja Prović vezane na magistralni cjevovod. Ugovorena vrijednost radova je 19.966.066,50 kn bez PDV-a, a sredstva za izgradnju osigurale su Hrvatske vode. Za prošlu godinu osigurano je prvih 2 milijuna kuna. Uskoro će Hrvatske vode s izvođačem radova potpisati novi ugovor za 2021 godinu. Očekuje se i vodovodizacija Bulića, Lepura i zapadnog dijela Islama Latinskog, rekao je benkovački gradonačenik Tomislav Bulić dodajući kako će se radovi odvijati sukladno sklopljenim ugovorima po okvirnom sporazumu s odabranim izvođačem radova, a isti će se sklapati prema osiguranim sredstvima.
– U izgradnji ovog vodovoda prednost je što će se odmah paralerno raditi i mjesna vodovodna mreža, rekla je Božena Ljutić, direktorica Vodovoda i odvodnje Benkovac.
Bunar Drvenjak jedan je od najstarijih bunara u prostoru Vukšića. Predaja kaže kako je sagrađen u 14. stoljeću i do danas opskrbljiva vodom mještane Vukšića i Provića. Pored njega 1996. godine na inicijativu Ive Ledenka – Iveka, mještani su sami iskopali i sagradili novi bunar. Novi bunar je velikog kapaciteta, nedavno su dovršeni betonski radovi na vijencu bunara i instalirano je pet priključaka za traktorske cisterne.
Početak izgradnje vodovoda za oko 800 stanovnika naselja Vukšić i Prović od životne je važnosti, te predstavlja snažan poticaj za povratak mladih obitelji, malog poduzetništva, seoskog turizma i posebno poljoprivrede.
Marko LEDENKO – MANE