Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Benzinska postaja na Pašmanu u proceduri

Autor: Ivana Burica

05.03.2009. 23:00
Benzinska postaja na Pašmanu u proceduri

Foto: Vedran SITNICA



Zatvaranjem mosta Pašmanci ne mogu do pumpne stanice u Preko te su gorivo primorani, što je i opasno i protuzakonito, na otok prenositi u kantama trajektom. Namjerava li Ina otvoriti pumpu na Pašmanu, pitao je vijećnik Vučemilo. Mirko Šileš odgovorio je da on nije ovlašten davati takve informacije te da se za njih treba obratiti Ininom glasnogovorniku, ali da je, koliko je njemu poznato, taj predmet u proceduri
Aktualni sat Skupštine Zadarske županije svojim  je vijećničkim pitanjem otvorio  Josip Bralić (HDZ) kojeg je  zanimalo je li istina da pojedine škole kojima je županija  osnivač dobivaju opomene  zbog neplaćanja računa te da  je upitno njihovo financiranje  o čemu je bilo riječi u dijelu  medija.– I ja sam čitao da ima problema s finaciranjem škola, ali  odgovorno tvrdim da to nije  istina, odgovorio je župan Stipe Zrilić.Ante Vodopija (SDP) pitao  je je li u pripremi odgovarajući  trajekt koji će moći prolaziti  ispod mosta u Malom Ždrelcu  čija će prosječna visina od mora nakon rekonstrukcije iznositi 17,15 metara.
 Odgovarajući trajekt za  Zaglav
– Dvije trećine žitelja Dugog  otoka živi na južnom dijelu. Do  prije desetak godina u funkciji  je bilo trajektno pristanište u  Zaglavu u koje trajekti više ne  uplovaljavaju zbog nemogućnosti prolaska trajekata ispod  mosta u Malom Ždrelcu. Ni  Vladimir Nazor ni Juraj Dalmatinac neće moći prolaziti ni  ispod rekonstruiranog mosta  koji će biti tek neznatno viši od  starog. Na Dugom otoku sada  je u funkciji samo trajektno  pristanište u Brbinju koje je od  Sali udaljeno 32 kilometra. Za  usporedbu ću kazati da je ista  udaljenost od Tkona do Preka,  izložio je Vodopija. – Sve što se radi nastoji se  okrenuti naopako. U Malom  Ždrelcu se radi da bude bolje,  a ne gore nego dosad. Što se  novog trajekta tiče, na Agenciji za obalni linijiski promet je  da ga nađe, poručio je župan  Zrilić.Ante Vodopija se osjetio  prozvanim te je pojasnio da je  njegov stav prema radovima u  Malom Ždrelcu pozitivan te da  je samo iznio realan problem.Vodopija je skrenuo pažnju i  na nelogičnosti zakona o  zdravstevnom osiguranju kojim se, kako je kazao, “štite  povlaštene menedžerske mirovine, što nije slučajno”. – Zanima li me hoće li Ministarstvo zdravstva ispraviti  taj zakon, pitao je Vodopija, a  župan Zrlić je obećao da će  Zadarska županija njegov prijedlog proslijediti rečenom ministarstvu.Bespravna gradnja u  uvali Ovča U nastavku aktualnog sata  Sutjeska Mišak (SDP) upozorila je da se u uvali Ovča na  Dugom otoku splitski poduzetnik  Zvonko Kotarac  gradi objekt u zaštićenom obalnom  pojasu. Na novinarski upit što tamo radi, Kotarac je, prema riječima Sujeske  Mišak, kazao “nećete valjda sad o tome  pisati pa mi natovariti građevinsku inspekciju!” Zadarski župan  odgovorio je i na  ovo upozorenje kazavši da mu je ovo  prva informacija o  nelegalnom objektu  te da će je Županija  proslijediti građevinskoj inspekciji, a  ako je riječ o pomorskom dobru i  Lučkoj kapetaniji.Mišak je ponovno govorila o  mnogobrojnim problemima na  otoku Vrgadi te je tako napomenula da još uvijek nisu  završeni radovi na unutrašnjosti tamošnje nove školske zgrade, da je ovih dana trebao biti  potisan ugovor o vodovodnom  cjevovodu Pakoštane – Vragada, što se nije dogodilo, a također, kazala je, na Vrgadi i  dalje ništa od ekobroda niti od  gata. Uz to, Vrgada ima 250  žitelja te je jedini otok uz Ošljak koji ima četvero stanovnika bez zdravstvene zaštite.Zvonimir Vučemilo (HSLS)  skrenuo je pažnju na problem  nepostojanja benzinske crpke  na otoku Pašmanu.
Opasno transportiranje  goriva
– Zatvaranjem mosta Pašmanci ne mogu do pumpne  stanice u Preko te su gorivo  primorani, što je i opasno i  protuzakonito, na otok prenositi u kantama trajektom.  Namjerava li Ina otvoriti pumpu na Pašmanu, a o čemu je već  bilo govora. Pitanje postavljam  dopredsjedniku Šilešu koji je  Inin direktor, reako je Vučemilo.  Mirko Šileš odgovorio je da  on nije ovlašten davati takve  informacije te da se za njih  treba obratiti Ininom glasnogovorniku, ali da je, koliko je  njemu poznato, taj predmet u  proceduri.U ovom kontekstu treba  podsjetiti da jedan od važnijih  zaključaka sastanka koji je uoči zatvaranja kanala Mali  Ždrelac u listopadu održan u  Ministarstvu mora između ministra Božidara Klamete,  predstavnika otočnih JLS-a i i  predstavnika izvođača radova  bio da će tijekom radova na  mostu preko Malog Ždrelca na  Pašmanu privremeno raditi  Inina crpna postaja. Radovi na mostu traju već dva mjeseca.
Podmićivanje profesora
Vučemilo je izložio i inicijativu mještana istočnog dijela Dikla, između Ulica Grge Novaka i Živkovićeve da se zbog  zanemarivanja MO Diklo izdvoje iz tog mjesnog odbora.– Svaki dio grada ima svoje infrastrukturne probleme, a istočni dio Dikla ima baš sve  probleme, kazao je Vučemilo.Esdepeovac Svetko Šarić zamolio je Poglavarstvo da do  sljedeće sjednice Skupštine  pripremi izvješće dokle se stiglo u pripremi natječaja za plinofikaciju. Naime, zbog izbora  se Skupština neko vrijeme neće sastajati pa da se “ne bi  dogodilo da Poglavarstvo donosi strateške odluke u vrijeme  kada se samo treba održavati  hladni pogon”.Šarić je u nastavku prokazao  izdavčke kuće “Profil” i “Školska knjiga” koje prema njegovim riječima, nastavnicima i  profesorima osnovnih i srednjih škola nude mito.– Nastavnicima osnovnih i  srednjih škola stručno je usavršavanje obveza i preduvjet je  za dobivanje licence koja se  produžuje svakih nekoliko godina. Ja sam kao profesor hrvatskog jezika dobio dva poziva  za stručno usavršavanje – jedno od “Profila”, a drugo od  “Školske knjige”. Jedni i drugi  nakon seminara nude prigodni poklon, domjenak te potvrdu o stručnom usavršavanju. Najprije, od kada su izdavači nadležni za stručno  usavršavanje nastavnika i profesora? To je isto kao i da mi  Vodovod nudi usavršavanje.  Škole su zasute nizom ponuda  različitih izdavača koji na ovaj  način žele podmititi profesore  i prodati svoje udžbenike,  upozorio je Šarić te apelirao  da se ovakav način rada sankcionira.Župan Stipe Zrilić komentirao je da je stručno usavršavanje uobičajeno u mnogim  institucijama i tvrtkama, a što  se tiče udžbenika, na školama  je da izaberu što je za njih  najbolje.
 


Glasovac prozvala Poglavarstvo zbog kršenja zakona


Sabina Glasovac (SDP) je prije početka aktualnog sata  postavila pitanje zašto u dnevnom redu sjednice nema točke  o imenovanju članova školskih odbora u 47 osnovnih i  srednjih škola kojima je Zadarska županija osnivač.Glasovac je podsjetila na izmjene Zakona o odgoju i  obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje su stupile na  snagu u kolovozu 2008. godine u skladu s kojima su do 31.  10. 2008. godine morale biti donesene izmjene školskih  statuta, a članovi školskih odbora trebali su biti imenovani  najkasnije do 28. veljače 2009. godine. – Osnivač krši zakon jer prijedloge nije uputio u zakonskom  roku, jasna je bila Glasovac.Župan Stipe Zrilić potvrdio je da se o članovima školskih  odbora već trebalo odlučivati, ali da je to kao i uvijek dosad  stvar međustranačkih dogovora, a koliko on zna, dogovor još  nije postignut.– Ako Sabina Glasovac ima pripremljenu točku o imenovanju članova odbora, glasovat ćemo o nadopuni dnevnog reda, kazao je župan Zrilić.– Riječ je o odgovornosti Poglavarstva i stručnih službi koje  nisu pripremile materijale. Ovdje se krši zakon i izruguje  demokracija, oštro je zaključila Glasovac.   Njen istup komentirao je predsjednik Kluba vijećnika  HDZ-a Željko Lončar koji je rekao da je neosporno da se s  imenovanjem školskih odbora kasni, ali da to ne može biti  opravdanje za vrijeđanje Poglavarstva.– Gospodine dopredsjedniče, dokad ćete tolerirati i nekažnjavti ovakve istupe, pitao je Lončar. Župan Zrilić kazao je da svatko sebi izabire način na koji će  nešto reći te da ne želi komentirati način na koji je Glasovac  prozvala Poglvarstvo.