Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dajte nam ribariti!

Autor:

05.03.2009. 23:00
Dajte nam ribariti!

Foto: Alenka FESTINI



Ovim prosvjedom želimo upozoriti gradske vlasti, izvođača radova na mostu i ostale institucije da su dužni nama malim ribarima omogućiti prolaz prema sjevernom dijelu Paške uvale. Razumijemo da su radovi na mostu skupi i potrebni, razumijemo da zbog tih radova nismo mogli na ribarenje, međutim, ne vidimo kada će nam se uopće omogućiti nesmetan prolaz brodicama, kaže Franči Bukša
Zbog zatvorenog  prolaza za brodice od južne  strane Paške uvale prema sjevernom dijelu, što se dogodilo  zbog radova na gradskom mostu u Pagu, dvadesetak ribara  mirno je prosvjedovalo pored  svojih brodica. Naime, male  ribarske brodice jednostavno  nemaju prolaz zbog postavljene skele uz most što je brodice  svezalo uz rivu već puna dva  mjeseca. – Ovim prosvjedom želimo  upozoriti gradske vlasti, izvođača radova na mostu i ostale  institucije da su dužni nama  malim ribarima omogućiti  prolaz prema sjevernom dijelu paške uvale. Razumijemo  da su radovi na mostu skupi i  potrebni, razumijemo da zbog  tih radova nismo mogli na ribarenje, međutim, ne vidimo  kada će nam se uopće omogućiti nesmetan prolaz brodicama. Tražimo da se nađe  rješenje, jer je za nas besmisleno da zbog jedne nepažnje ostanemo do ljeta ili do  jeseni uskraćeni za ribarenje,  kaže Franči Bukša, koji se malim ribolovom bavi dugi niz  godina. Njegov kolega s mora Tonći  Paro kazao je da su se neki  ribari obratili za pomoć Lučkoj kapetaniji u Pagu i u Gradu, međutim, odgovor za rješenje nastalog problema nisu  dobili.– Njima vjerojatno nije toliko važno što na južnom dijelu uvale, točnije južno od  gradskog mosta stoji vezano  uz rivu stotinjak brodica. Na  ovom dijelu svoje brodice ima  30-ak ljudi koji se bave sportskim ili dopunskim ribolovom, kaže Paro. Važno je spomenuti da je  prije nekoliko mjeseci srušen  gradski most, koji se u potpunosti obnavlja. Prije rušenja  iz konstrukcije mosta je izvađen i na dodatnu skelu prebačen optički kabel koji je  spojen na međunarodni telekomunikacijski sustav, na sustav Grčke i Albanije. Postavljena skela nalazi se do metar  i pol iznad površine mora, a  naslonjena je na dodatne nosače koji su jedan od drugog  udaljeni oko jedan metar.  Znači, brodicama ispod te  skele nikako ne mogu proći.    Paški ribari su istaknuli da  im je pomalo smiješno što se  kod postavljanja skele nije  razmišljalo o prolazu za brodice.– Na mogućnost postavljanja slobodnog prolaza upozorili smo lučkog kapetana, a  on je samo obećao da će nešto  poduzeti. Pričao sam nedavno  s jednim članom poglavarstva  o ovom problemu, ali mi je on  rekao da nije zadužen za ribare, već za sport. Naime, cijeli problem se mogao jednostavno riješiti, bilo je potrebno odvojiti dva nosača na  udaljenost koja je dovoljna za  prolaz brodicama i sve bi bilo  u redu, zaključio je Franči  Bukša. U razgovoru s paškim prosvjednicima, čuli smo da očekuju razumijevanje gradskih  vlasti i izvođača radova i osposobljavanje prolaza za brodice ispod skele.– Ako se uskoro ne omogući  nama ribarima izlazak iz južnog dijela paške uvale, bit ćemo prisiljeni organizirati  mnogo veći prosvjed, poručili  su paški ribari.


Prva faza završava početkom sezone


Obnova starog gradskog  mosta je projekt vrijedan oko  11 milijuna kuna. Prva faza  radova, u koju je uključena  cijela armirano-betonska konstrukcija, trebala bi biti dovršena do početka turističke sezone 2009. godine. Druga faza, odnosno oblaganje kamenom bit će završeno do početka turističke sezone 2010.  godine. Obnovu gradskog  mosta zajednički financiraju  Ministarstvo mora, prometa i  infrastrukture sa 60 te Ministarstvo kulture i Grad Pag svaki  sa po 20 posto sredstava od  njegove ukupne vrijednosti.Izvođač radova je tvrtka Ploter iz Zadra, a nadzor radova  obavlja tvrtka Idassacommerce iz Zadra.