Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kolicima preko stepenica?!

Autor:

05.03.2009. 23:00
Kolicima preko stepenica?!


Prema Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, sve bi zgrade, pogotovo one javnih institucija trebale imati ulaz prilagođen osobama s invaliditetom. Kod novijih zgrada u velikoj je većini slučajeva to dobro izvedeno, ali problem se javlja kod starijih zgrada
Zavod za zapošljavanje, zgrada Županijskog suda, Ured državne uprave, kino Callegro, diskoklubovi – sve su ovo mjesta u koja osoba s invaliditetom u kolicima ne može ili teško može samostalno ući.
Prilagoditi ulaze
 – Neke institucije su prilagodile svoje ulaze našim potrebama, ali još je mnogo javnih prostora koji se trebaju prilagoditi, rekao je Filip Jadrijev, 25-godišnjak iz Zadra u invalidskim kolicima. On je dodao da mu je najveći problem ući upravo u Zavod za zapošljavanje te Ured državne uprave koji su mu i najpotrebniji. Jadrijev kaže da uopće ne može prići blizu Zavoda jer rampa koja tamo postoji nije namijenjena kolicima i prestrma je, a u zgradu se ulazi preko desetak stepenica. Željko Marić, pročelnik Zavoda za zapošljavanje, rekao je da je ovo dugogodišnji problem te je ove godine u proračunu izdvojen novac za rampu koja bi bila primjerena osobama u kolicima. Rampa bi, kaže, trebala biti gotova do kraja godine.Prema Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, sve bi zgrade, pogotovo one javnih institucija trebale imati ulaz prilagođen osobama s invaliditetom. Kod novijih zgrada to je u velikoj većini slučajeva dobro izvedeno, ali problem se javlja kod starijih zgrada kod kojih bi prilagodba iziskivala i mnogo vremena i novaca, kao što je slučaj sa zgradama Županijskog suda ili Ureda državne uprave.Zgrada Ureda državne uprave, kamo osobe s invaliditetom idu po listove za parkiranje, ali i ostale dokumente, također nema prilagođen ulaz. Zbog toga osobama s invaliditetom pomaže portir kojem kažu što im treba pa on obavi sve umjesto njih. – Zbog starosti zgrade Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, koja je izgrađena prije Drugog svjetskog rata, nije moguće omogućiti prilaz osobama s invaliditetom. Zbog toga smo se konzultirali i s arhitektom koji smatra da bi to bio prevelik zahvat koji bi uključivao i rušenje ulaznog dijela zgrade, a iziskivao bi i goleme troškove, rekao je Damir Valčić, predstojnik Ureda državne uprve.Ni zgrada Županijskog suda u Zadru, gdje se pored samog suda nalazi i zemljišno-knjižni odjel još uvijek nije prilagođena osobama s invaliditetom.
Sud, kino, kafići..
 – U fazi rekonstrukcije zgrade suda imali smo najozbiljniju namjeru to pitanje riješiti na zadovoljavajući način. Do sada je pristup osobama s invaliditetom riješen polovično i, u biti, nedostatno. Naime, napravili smo rampu za komunikaciju invalidnih osoba iz hola preko stepenica do zemljišno-knjižnog odjela i ona je u funkciji. Nažalost, rampu za ulaz s ulice u hol nismo napravili jer je bilo određenih problema s izradom projekta rampe, za koji bismo trebali dobiti suglasnost konzervatora, rekao je Antun Klišmanić, predsjednik Županijskog suda u Zadru. Klišmanić je kazao da će sigurno po odobrenju potrebnih sredstava nadležnog ministarstva odmah napraviti odgovarajuću rampu. Isto tako, dodao je, tijekom konačnog uređenja zgrade suda, koje predstoji nakon što zgradu budu koristili isključivo pravosudne institucije, pristupit će se izgradnji lifta te će se invalidnim osobama omogućiti dolazak na više katove zgrade. Do tada će u određenim situacijama rad s osobama s invaliditetom, koje se ne mogu kretati uz stepenice, organizirati u prostorima prizemlja.– Ostale institucije dobro su prilagođene našim potrebama pa tako u prizemlju zgrade Gradske uprave ima jedna prostorija u kojoj nas prime kad nešto trebamo. Osim ovih problema Filip, kao i ostale osobe u kolicima ima problema i s ulaskom u neke kinodvorane. Kaže da u kino Callegro ne može ući sam i bez poteškoća. Naime, u zgradi postoji lift za osobe s invaliditetom, ali na samom ulazu u kinodvoranu zbog stepenica ima problema s ulaskom. U Cinestaru je to, kaže, bolje riješeno iako i tamo ne može ući u sve kinodvorane, već je u tri dvorane napravljena rampa, a u ostale tri su stepenice. – Moram naglasiti još jednu stvar koja muči mene i ostale ljude, a pogotovo mlade koji su u situaciji sličnoj mojoj, a to je da mi navečer nemamo kamo izaći. Naime, kafići su svi manje-više u ravnini s tlom, ali i Forum, i Gotham, i Maya pub imaju stepenice, tako da nam za izići preostaje jedino Maraschino, zaključuje Jadrijev i apelira na to da ugostitelji prilikom uređenja svojih diskoklubova vode računa i o osobama s invaliditetom, jer bi i oni htjeli izići i zabaviti se.