Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Poslodavci, nezaposleni i učenici na jednom mjestu

Autor:

05.03.2009. 23:00
Poslodavci, nezaposleni i učenici na jednom mjestu

Foto: Adam VIDAS



U protekloj je godini naša županija zabilježila veliki rast i razvoj gospodarstva kao i broj novozaposlenih o čemu svjedoči i iznimno visoki indeks uspješnosti, koji je, prema rezultatima nekoliko instituta, među prvim u Hrvatskoj, kazao je Kolega naglasivši da se u proračunu Grada Zadra uzima u obzir nadolazeća kriza, zbog čega je poduzeto nekoliko antirecesijskih mjera
Drugi po redu Sajam poslova Zadarske županije koji organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje  održan je u petak u Arsenalu.  Kao što to i priliči ovakvoj vrsti sajma,  događaj  se sastojao od niza aktivnosti namijenjenih poslodavcima, nezaposlenim osobama  i onima koji traže posao te  svim učenicima i studentima.Sajam je započeo svečanim  otvaranjem kojem su nazočili  predstavnici zadarske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i predstavnici  Grada Zadra i Zadarske županije.
Povezati ponudu i  potražnju
– S obzirom da bez podrške  naših brojnih partnera te lokalne uprave i samouprave  naš rad ne bi bio moguć, zahvaljujem se svima na svesrdnoj  pomoći uz iskrenu želju da se  svi sudionici ovdje ugodno osjećaju te iskoriste svoju priliku  na današnjem Sajmu poslova,  kazao je Željko Marić, pročelnik HZZ-a Područne službe Zadar. U ime ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  prisutnima se obratila Jasminka Vukušić zaželjevši ovom  prilikom svima puno uspjeha  u profesionalnom radu u nadi  će im sajam u tome pridonijeti.– Hrvatski zavod za zapošljavanje prošle godine je izrazio želju da Sajam poslova  zaživi i postane tradicionalan,  a ovaj današnji događaj svjedoči ostvarenju spomenute  želje. Njihov je cilj bio okupiti  poslodavce i sve one koji traže  posao na jedno mjesto, odnosno povezati ponudu i potražnju i poboljšati komunikaciju među njima, kazala je  Vukušić nakon koje se okupljenima obratio i zadarski  gradonačelnik Živko Kolega  pozdravivši sve predstavnike  HZZ-a te Obrtničke komore,  Hrvatske gospodarske komore i Udruženja obrtnika koji su  podržali ovu manifestaciju. – Poznato je da je grad Zadar kao i cijela Zadarska županija iznimno dinamična sredina koja svoju uspješnost duguje prvenstveno gospodarskom rastu. U protekloj je  godini naša županija zabilježila veliki rast i razvoj gospodarstva kao i broj novozaposlenih o čemu svjedoči i  iznimno visoki indeks uspješnosti, koji je, prema rezultatima nekoliko instituta, među prvima u Hrvatskoj, kazao  je Kolega naglasivši da se u  proračunu Grada Zadra uzima u obzir nadolazeća kriza  zbog čega je poduzeto nekoliko antirecesijskih mjera, a  sve to u cilju očuvanja radnih  mjesta. Župan Stipe Zrilić je podsjetio da je put ovom sajmu  najprije otvorila “Smotra obrtničkih škola” koja je s vremenom prerasla u “Dane tržišta rada”, a potom i u ovaj  iznimno vrijedan projekt, “Sajam poslova”. Nakon prigodnog govora i lijepih želja,  župan je ovogodišnji Sajam  poslova proglasio otvorenim.
Podijeljeni upitnici za  posao
Na sajmu se i ove godine  predstavilo pedesetak vodećih  poslodavca različitih djelatnosti koji su na izložbenim pultovima te multimedijskim prezentacijama predstavili svoje  tvrtke te ostvarivali neposredan kontakt s nezaposlenima,  a sve to da bi stvorili bazu  potencijalnih zaposlenika što  će im olakšati pri odabiru najboljih. Ne mali broj nezaposlenih osoba kao i onih koji  traže posao jučer su dobili  priliku za ostvarenje osobnog  kontakta s poslodavcima ponudivši im izravno svoje životopise. – Pridružili smo se ovom  sajmu, jer je naša tvrtka mlada  i još uvijek zahtijeva novu radnu snagu. S obzirom da se  bavimo proizvodnjom i ugradnjom elektro i vodoinstalacijskih materijala, željezarije,  boja i lakova, rasvjetnih tijela,  sanitarija, klima uređaja te  servisom kućnih aparata danas smo ovdje da bismo se  predstavili prvenstveno inženjerima elektrotehnike i  ekonomistima koji traže posao, kazala je Antonija Hrpalo  iz tvrtke Đovani promet naglasivši kako im je jučerašnje  sudjelovanje na sajmu bilo prvo te da se nadaju da će njime  zadovoljiti svoje potrebe za  radnom snagom.
Predstavile se  zadarske škole
Atraktivnim štandom na jučerašnjem je sajmu pažnju plijenila i tvrtka Carpe diem koja  se bavi osposobljavanjem i zapošljavenjem turističkih animatora, a kako je istaknula  Mirela Kunješić, asistent menadžer tvrtke, cilj njihove prezentacije je pronaći mlade ljude zainteresirane za sezonski  posao te promovirati različite  programe koji podrazumijevaju organiziranje rođendana,  team buildinga i drugih događanja. – Za danas smo pripremili  upitnike koje svi zainteresirani kandidati ispunjavaju, a  na temelju kojih ćemo ih poslije zvati na razgovore i uzeti  u obzir za moguće zaposlenje.  Iako nam je ovo prvo sudjelovanje na sajmu, do sada  smo već dobili nekoliko zanimljivih životopisa, kazala je  Kunješić naglasivši da su audicije za sezonski posao već  obavljene, ali zahvaljujući  ovom sajmu ipak očekuju da  će pronaći barem desetak kvalitetnih ljudi. Osim poslodavaca, ovom su  se prilikom učenicima osnovnih škola predstavile i brojne  zadarske srednje škole da bi  im olakšale životnu prekretnicu na kojoj se nalaze. Među  njima je bila i Strukovna škola  Vice Vlatkovića, javnosti poznata kao škola koja već neko  vrijeme važnost pridaje upravo uvjetima na tržištu rada u  čiju svrhu konstantno prati i  uvodi nove programe pa je  tako od ove školske godine  kao prva škola u Hrvatskoj  uvela i novo zanimanje – automehatroničar.– Prijašnja iskustva sa Sajma  poslova jesu pozitivna, ali prednost organizacije ovogodišnjeg sajma je organiziran dolazak baš svih učenika. Jer,  većina učenika još uvijek formira konkretno mišljenje o  tome čime se želi baviti, a ovo  je izuzetna prilika da ih se  usmjeri te da im se izravno  pruže informacije o tome što  ih u školi i daljnjem poslu  čeka, kazao je Tonko Švorinić,  profesor u Strukovnoj školi  Vice Vlatkovića.
 


Samoprocjena je najteža procjena


U sklopu Sajma poslova održana je i radionica pod nazivom “Kako procijeniti svoje potencijale za školovanje i/ili zaposlenje”. Radionica je održana u Društvenom domu Tankerske plovidbe, a prezentaciju o značenju i važnosti procjene održala je Višnja Perin iz Zadarske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.– Procjena sebe je najteža procjena, to je postupak koji uključuje stvaranje svijesti o vlastitim kvalitetama i nedostacima te određivanje vlastitih želja i radnih sposobnosti, kazala je Perin naglasivši potom i najvažnije elementa procjene, odnosno procjenu interesa pojedinca, osobnosti, osobnog iskustva te procjenu obrazovnog programa ili zanimanja za koje se odlučuje.Kao dvije najvažnije karakteristike samoprocjene Perin je naglasila kriterij i subjektivnost, pojasnivši da je otežavajuća okolnost činjenica da je svaka samoprocjena subjektivna zbog čega je zadatak pojedinca da sagleda i drugu stranu. Potrebno je, također, procjenu izvršiti i u odnosu na neki kriterij, primjerice školu ili posao.