Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Još živi nada u Final four

Autor: Roman Morović

05.03.2010. 23:00
Još živi nada u Final four

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako još uvijek imaju određene šanse, koje i nisu toliko nerealne, čini se kao da su se Zadrani nakon poraza od FMP-a definitivno pomirili s tim da neće igrati na završnom turniru četiri najbolje momčadi


Nema dvojbe tko je favorit u večerašnjem susretu sedmoplasirane (11-11) i posljednjeplasirane (4-17) momčadi NLB lige, posebno ako uzmemo u obzir da je u prvom ovosezonskom međusobnom susretu sedmoplasirana slavila sa čak pedeset koševa razlike. Ipak, mnogo je razloga zbog kojih su zadarski košarkaši bili vrlo oprezni u najavi gostovanja u Sarajevu. Prvi je svakako činjenica da je Zadar ove sezone izvan svoje dvorane u regionalnoj ligi pobijedio samo dvaput, u Trnskom i u Domžalama, a osim toga nalazi se u rezultatskoj krizi, koja je dosta utjecala na atmosferu u momčadi. Ako tome pridodamo još i ozljede dvojice igrača iz startne petorke, Stipčevića i Boise, dobijemo ne baš optimističnu sliku uoči gostovanja kod momčadi kojoj visi mač nad glavom. Bosni je ova utakmica jedna od ključnih što se tiče ostanka u ligi i sigurno će napraviti sve da je dobije. Osim toga, to više nije ona ista momčad koju je Zadar na Višnjiku doslovno demolirao, već se ipak malo pojačala, konsolidirala i došla u situaciju da može spasiti sezonu, koja se od samoga početka činila izgubljenom.
– Bit će teško, kao na svakom gostovanju. Bosna se dosta pojačala i u posljednje vrijeme igra puno bolje. Bit ćemo hendikepirani neigranjem Roka i Boise, tako da smo u dosta teškoj situaciji, ali moramo dati svoj maksimum i nadati se najboljem – kratak je i jasan u najavi utakmice bio Hrvoje Perić, krilni igrač Zadra.
Bez Stipčevića i Boise
Zadrani pred sebe nisu stavili imperativ pobjede u ovoj utakmici u kontekstu borbe za završni turnir. Iako još uvijek imaju određene šanse, koje i nisu toliko nerealne, čini se kao da su se nakon poraza od FMP-a definitivno pomirili s tim da neće igrati na završnom turniru četiri najbolje momčadi. Ako je to zaista tako, ako su trener i igrači prestali vjerovati u plasman među četiri, onda će im biti puno teže pronaći motivaciju za ovu utakmicu. Domaćin će sasvim sigurno biti maksimalno motiviran, a Zadranima će, bez obzira što na papiru imaju kvalitetniji sastav, trebati najmanje jednaka takva motivacija i želja za pobjedom da bi u Zetri uzeli bodove.
– Njima je ova utakmica “o glavu”. Moraju dobiti nekoga da bi ostali u ligi i svaka utakmica im je praktički biti ili ne biti. Ali i nama je svaka utakmica bitna jer želimo vratiti poljuljano samopouzdanje. Naravno da ga jedna pobjeda ne bi vratila, ali želimo se vratiti na pravi put, a to možemo samo pobjedama – mišljenja je Vedran Morović, koji će se večeras prvi put naći u ulozi prvog razigravača Zadra.
Ozljeda Roka Stipčevića (fraktura desne ruke), nakon one Vladimera Boise (koljeno) još je jedan problem više za Danijela Jusupa, koji ionako ima već dovoljno posla oko podizanja kvalitete igre, ali i psihološke stabilnosti svoje momčadi u ključnim trenucima utakmice. No, igrači koji zaigraju sigurno će dati sve od sebe da odigraju najbolje što mogu i pomognu momčadi da konačno prekine negativan niz. Moroviću će na poziciji playmakera pomagati Car i Rančić, a na centarskim pozicijama će ponovno priliku dobiti Miro Bilan, koji je bio jedina svijetla točka u porazu od FMP-a u Beogradu. Naravno, tu su i ostali mladi igrači koji strpljivo čekaju svoju priliku. Ono što bi moglo biti ohrabrenje za Zadrane uoči večerašnjeg susreta je činjenica da su jedinu pobjedu u posljednjih sedam utakmica ostvarili upravo na gostovanju kod momčadi koja se bori za ostanak. Dvoboj s Bosnom u principu je sličnog profila kao i onaj protiv Heliosa. Iako je gotovo nemoguće da Zadrani ovu utakmicu dobiju tako visokom razlikom, bilo bi sasvim dovoljno kada bi stvorili dvocifrenu prednost i uspjeli kontrolirati utakmicu do kraja. Problem je u tome što je Zadar mnogo puta do sada ove sezone znao stvoriti razliku, ali je nikako nije znao sačuvati. Biti će zanimljivo vidjeti da li su po tom planu Jusup i igrači napravili kakav korak naprijed.
Veliki ulog
– Bosna igra vrlo agresivno, možda čak i previše i mi će morati izdržati taj njihov pritisak, posebno na početku utakmice. Ne smijemo se zbuniti i ući u seriju grešaka. Važno je da razvijemo našu igru, da trčimo i da kontroliramo skok. Ne smijemo im dozvoliti druge napade, već ono što promaše moramo uhvatiti. Pripremali smo se za to i nadam se da ćemo to odraditi – istaknuo je Jusup ključne elemente za pobjedu.
Zadrani će se uzdati u dobru formu Hrvoja Perića i Tomislava Ružića, ali uoči svake utakmice jasno je da mnogo toga u igri Zadra ovisi o šutu za tri poena. Bez Stipčevića, puno veća odgovornost bit će na Rančiću i Caru koji su, uz Roka, najbolji zadarski šuteri i večeras će momčad itekako trebati njihov dobar učinak. S druge strane, Bosna ovisi najviše o svom prvom strijelcu i najkorisnijem igraču Suadu Šehoviću, te prvom asistentu Feliksu Kojadinoviću, no za pobjedu protiv Zadra trebat će im podrška i ostalih igrača iz vanjske linije, Jovanovića, Pašalića, Radonjića, ako se oporavi i Đurasovića, te mladog Mirze Sarajlije.
Ipak, to su sve igrači čiji učinak uglavnom ovisi o raspoloženju te večeri ili pojednostavljeno, ako ih krene mogu biti opasni. Jedini koji gotovo uvijek da svoj doprinos je razigravač Kojadinović, dok je Šehović primjerice u posljednje tri utakmice oscilirao od 18 poena Ciboni, do pet Heliosu (šut 1-5), odnosno samo tri Hemofarmu (šut 1-6). Dakle, što se vanjske linije tiče Zadar bi, bez obzira na izostanak Stipčevića, trebao biti u prednosti.
Velika bitka vodit će se pod košem, gdje Bosna ima dva najveća ovosezonska pojačanja, Žarka Rakočevića i Milana Miloševića (krilo/krilni centar), koji su u vrlo dobroj formi, te još iskusne Bajića i Hajrića. Jedan od važnih faktora biti će i osobne pogreške, čega se Ružić, a posebno Plaisted moraju itekako čuvati. Sve u svemu, i za jedne i za druge ulog u ovoj utakmici je velik i od prve do posljednje minute će sigurno napraviti sve što je u njihovoj moći da pobijede. Hoće li Zadar kao favorit konačno uspjeti riješiti utakmicu prije same završnice ili će svojim navijačima prirediti još jedno neugodno iznenađenje, saznat ćemo večeras od 20.15, a prijenos utakmice je na televiziji Vox.