Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nezaposleni potražili sreću na Sajmu poslova

Autor: Anita Ćustić

05.03.2010. 23:00
Nezaposleni potražili sreću na Sajmu poslova

Foto: Adam VIDAS



Treći po redu Sajam poslova Zadarske županije koji organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje održan je jučer u Arsenalu. Kao što to i priliči ovakvoj vrsti sajma, jučerašnji se događaj sastojao od niza aktivnosti namijenjenih poslodavcima, nezaposlenim osobama i onima koji traže posao te svim učenicima i studentima. Ove se godine na sajmu predstavilo 12 srednjih škola i rekordan broj od čak 59 poslodavaca.
Sajam je započeo svečanim otvaranjem kojem su nazočili predstavnici zadarske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije. Prisutnima se na samom početku obratio Željko Marić, pročelnik HZZ-a područne službe Zadar.
– Mjesec ožujak već je treću godinu zaredom u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje obilježen kao mjesec sajma poslova. Cilj ovog sajma je povezati sve čimbenike na tržištu rada i omogućiti bolju komunikaciju između poslodavaca, nezaposlenih osoba i onih koji traže zaposlenje te na taj način pomoći jačanju regionalnog gospodarskog razvoja. Dosadašnja dva sajma poslova bila su uspješna i ispunila su očekivanja poslodavaca i nezaposlenih osoba te onih koji traže zaposlenje, kao i učenika koji su pred izborom svog životnog poziva, kazao je Marić, zahvalivši naposljetku svim sudionicima ovogodišnjeg sajma uz želju da svi ovi susreti pridonesu boljoj međusobnoj komunikaciju među dionicima na tržištu rada radi pružanja što boljih i kvalitetnijih usluga korisnicima HZZ-a.
Tankerska plovidba ove godine prima 150 pomoraca
Uime jednog od pokrovitelja sajma, ali i najvećeg poslodavca u Zadarskoj županiji, obratio se Ive Mustać, naglasivši da je ovakav sajam itekako dobrodošao u vrijeme velike ekonomske krize kada svi koji traže posao, među kojima su, nažalost, brojni upravo posljednjih mjeseci ostali bez posla, imaju priliku upoznati poslodavce i situaciju na zadarskom tržištu rada.
– Svi gospodarski čimbenici su izloženi gospodarskoj krizi prisutnoj i na međunarodnom tržištu. Naša tvrtka djeluje u iznimno žestokoj konkurenciji, no našli smo svoje mjesto i radimo za velike naftne kompanije koje su izuzetno zadovoljne našim uslugama. Na tržištu smo već 55 godina, kazao je Mustać, istaknuvši da je Tankerska plovidba jedna od rijetkih tvrtki koja će u ovoj godini primiti novih 150 radnika, uglavnom pomoraca. Financijska se kriza, kako kaže Mustać, očekuje i sljedeću godinu nakon čega bi se opća situacija trebala ponovno vratiti u normalu.
Prisutnima se obratio i Darko Kasap, naglasivši da mu je drago da se ovaj sajam ponovno održava te se nada da će on uistinu ostati jedna tradicionalna manifestacija. On smatra da je aktualna kriza zapravo šansa da se naprave određeni rezovi te se nada da će Grad u tome i uspjeti te znati iskoristiti ove, nazovimo ih, “pozitivne” strane krize. Župan Stipe Zrilić je podsjetio da je put ovom sajmu prvo otvorila “Smotra obrtničkih škola” koja je s vremenom prerasla u “Dane tržišta rada”, a potom i u ovaj iznimno vrijedan projekt Sajam poslova.
Neposredan kontakt s nezaposlenima
– Došlo je vrijeme kada se svi preispitujemo, a rekao bih da je ovo prilika da vidimo krećemo li se u pravom smjeru te konačno razmislimo o svemu što bi trebalo promijeniti na tržištu rada kao i u obrazovnom sustavu. Čestitam HZZ-u kao i svim sudionicima na organizaciji današnjeg sajma. Svima želim puno uspjeha i to mladim ljudima da pronađu posao te gospodarstvenicima da pronađu mlade, ambiciozne ljude koji će ih voditi u pravom smjeru, kazao je Zrilić, proglasivši naposljetku ovogodišnji Sajam poslova otvorenim.
Započelo je potom prezentacija Mjera HZZ-a 2010. godine pod naslovom “Financijska podrška poslodavcima”, kada je ujedno započelo i predstavljanje na izložbenim pultovima i prezentacija poslodavaca i srednjih strukovnih škola što je trajalo sve do poslijepodneva.
Na sajmu se tako jučer predstavilo spomenutih 59 vodećih poslodavca različitih djelatnosti koji su na izložbenim pultovima te multimedijskim prezentacijama predstavili svoje tvrtke te ostvarivali neposredan kontakt s nezaposlenima, a sve to da bi stvorili bazu potencijalnih zaposlenika što će im olakšati pri odabiru najboljih. Nemali broj nezaposlenih osoba kao i onih koji traže posao jučer su dobili priliku za ostvarenje osobnog kontakta s poslodavcima ponudivši im izravno svoje životopise.
– Mi smo njemačka tvrtka, a u Zadru djelujemo već deset godina. U Zadru radimo projekte za auto i avioindustriju te ih internetskim putem prodajemo. Zapošljavamo isključivo diplomirane inženjere strojarstva, a na sajmu smo da bismo privukli zainteresirane radnu snagu. Unatoč krizi i u ovoj godini namjeravamo zapošljavati, jer ako uočimo kvalitetnog radnika, ambicioznog i sposobnog pružit ćemo mu šansu za zaposlenje. Najvažniji uvjet prilikom zapošljavanje jest visoka stručna sprema i poznavanje njemačkog jezika, kazao je Slaven Knežević, generalni direktor tvrtke Escad konstrukcija d.o.o.
Atraktivnim štandom na jučerašnjem je sajmu pažnju plijenila i tvrtka Carpe diem koja se bavi osposobljavanjem i zapošljavanjem turističkih animatora. Cilj njihove prezentacije je pronaći mlade ljude zainteresirane za sezonski posao te promovirati različite programe koji podrazumijevaju organiziranje rođendana, team buildinga i drugih događanja.
Kako je naglasila Sandra Tonšetić, stručni suradnik za zapošljavanja u Službi ljudskih potencijala tvrtke Erste bank, koja je jučer drugi put sudjelovala na Sajmu poslova, ovo je izuzetna prilika za prikupljanje velikog broja potencijalnih kandidata.
– Sudjelovanje na sajmu se prošle godine pokazalo jako korisno, jer prikupili smo veliki broj zainteresiranih koje smo poslije po potrebi pozivali na razgovore i zapošljavali. Među onima koji traže posao danas su ovdje uglavnom mlade i ambiciozne osobe, a s obzirom da je naš cilj proširiti bazu podataka mladim motiviranim ljudima, drago nam je vidjeti da su zainteresirani, kazala je Tonšetić, naglasivši da je interes mladih osoba jučer bio izuzetno velik, a već nakon sat vremena od otvorenja sajma prikupili su više od deset životopisa.


 KOMUNIKACIJA U TRAŽENJU POSLA


U sklopu Sajma poslova održana je i radionica pod nazivom “Verbalna i neverbalna komunikacija u traženju posla”. Radionica je održana u Društvenom domu Tankerske plovidbe, a prezentaciju o vrstama, načinima i važnosti komunikacije održala je Višnja Perin, psihologinja u HZZ-u područnoj službi Zadar.
– Komunikacija je društveni proces razmjene informacija između jedne ili više osoba. Elementi komunikacije su tko – onaj tko prenosi neku poruku, što – sadržaj poruke, kako – način prenošenja poruke i komu – onaj do koga poruka treba stići. Aspekti svake poruke su predmetni sadržaj, apel, naputak o odnosu i samoočitovanje, naglasila je Perin, pojasnivši još kako izgleda komunikacijski proces te obradivši vrste komunikacija, odnosno usmenu, pismenu, verbalnu i neverbalnu.
Kada je riječ o pismenoj komunikaciji u traženju posla Perin je istaknula molbu i životopis te njihov verbalni i neverbalni dio. Okupljeni su tako imali priliku saznati opća pravila pisanja molbe i životopisa te sve one karakteristike dobre i loše molbe za posao, odnosno životopisa. Kada je riječ o usmenoj komunikaciji, prisutnima su predstavljeni primjeri dobrih i uspješnih odgovora na ona najčešća pitanja poslodavaca.