Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Turizam traži potporu poljoprivrede

Autor: Velimir Brkić

05.03.2010. 23:00
Turizam traži potporu poljoprivrede

Foto: Velimir BRKIĆ



Da bi se popravio tako negativan trend, aktivno se uključila i općinska uprava. Usvojen je Projekt ukupnog razvoja te je izrađen i Program gospodarenja poljoprivrednim resursima na području općine Starigrad, podsjetio je Ramić naglasivši kako je krajnji cilj oživjeti lokalnu poljoprivredno-stočarsku proizvodnju i sve proizvode prodati tijekom ljetne turističke sezone na “kućnom pragu”


Općina Starigrad (Seline, Tribanj, Starigrad) se opredijelila za sadnju i proizvodnju zdrave hrane. S obzirom da svoj gospodarski razvitak prvenstveno temelji na turizmu, jasno je da i hrana koja se nudi i turistima i domaćima može biti jedan od njegovih važnih temelja. Osim uvrštavanja gospodarskih domaćinstava u gastro-turističku ponudu, Podgorci žele da se na njihovim tržnicama opet nude isključivo proizvodi uzgojeni prirodnim putem.
Za izvoz
U ovo doba krize, štednje i recesije svakako nije nevažno da je Općina i ove godine u sklopu projekta daljnjeg unapređenja i subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje te maslinarstva i voćarstva nabavila sadnice maslina, smokava i bajama. Poljoprivrednik sadnicu plaća 50 posto od njezine realne cijene, a ostatak sufinancira Općina Starigrad i Zadarska županija.
– Unatoč specifičnosti podvelebitskog terena Općina kroz ovakve subvencije potiče svoje žitelje na što veći uzgoj poljoprivrednih kultura. Ponovnim pokretanjem proizvodnje i s pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima proizvodnja bi se mogla vratiti starim rezultatima. Ovo je samo jedan od projekata Općine koji za rezultat ima zdraviji život svih žitelja i kvalitetniji okoliš u kojem živimo, rekao je starigradski načelnik Krste Ramić, dodavši kako općinsko čelništvo ovom mjerom želi pridonijeti obradivosti svih neobrađenih poljoprivrednih površina.
Kad bi bilo moguće popraviti neke stvari u prošlosti da bi danas bolje živjeli, mnogi žitelji podgorskih naselja zasigurno bi s posebnom pažnjom njegovali svoje njive, voćnjake, maslinike, smokve, pčele, stada i sve drugo od čega su u ne tako davnoj prošlosti živjeli. Do prije 50-ak godina na cijelom području općine Starigrad živjelo se pretežito od stočarstva i poljoprivrede, nije im nedostajalo ni maslinova ulja ni smokava ni grožđa, dapače bilo ih je i za “izvoz” u susjednu Liku i Ravne kotare. Još uvijek postoje živi sudionici tih karavana na prostoru od Vrane na južnoj strani do Gospića i Udbine na sjeveru, na kojima je dolazilo uglavnom do robne razmjene.
Izgradnjom Jadranske magistrale i ubrzanim razvojem turizma i popratnih djelatnosti, dolazi isto tako do naglog izumiranja tradicionalnog oblika privređivanja, što je rezultiralo činjenicom da se danas na području općine jako malo proizvede bilo kojih proizvoda za vlastite potrebe, a izvoz nitko i ne planira. Sadašnje stanje i analize pokazuju potrebu za uspostavom tržišne ravnoteže, naročito tijekom ljetne sezone kad je potražnja za domaćim proizvodima posebno izražena, a ponuda zanemariva.
– Da bi se popravio tako negativan trend, aktivno se uključila i općinska uprava. Usvojen je Projekt ukupnog razvoja te izrađen i Program gospodarenja poljoprivrednim resursima na području općine Starigrad, podsjetio je Ramić naglasivši kako je krajnji cilj oživjeti lokalnu poljoprivredno-stočarsku proizvodnju i sve proizvode prodati tijekom ljetne turističke sezone na “kućnom pragu”.
Pomaci u maslinarstvu
Projektom ukupnog razvoja date su osnovne smjernice ukupnog razvoja kroz pojedinačne razvojne projekte kao uzgoj bajama, smokava i maslina, kozarska farma, ovčarska farma, pčelarstvo, uzgoj daganja kao popratne djelatnosti glavnoj pokretačkoj djelatnosti, odnosno turizmu i ugostiteljstvu. Programom gospodarenja poljoprivrednim resursima analizirano je sadašnje stanje u poljoprivredi i date smjernice, rokovi i aktivnosti za razvoj.
– Najveći i najkonkretniji pomaci napravljeni su u maslinarstvu. Samo uz pomoć Općine Starigrad u posljednje četiri godine nabavljeno je 6.856 sadnica maslina, 520 komada sadnica smokava, 260 sadnica bajama i 126 komada drugih sadnica. Tijekom prethodne godine Općina je provela i javni natječaj za dodjelu novčane pomoći poljoprivrednim zadrugama ili udrugama za razvoj vlastitih projekata, naglasio je Ramić.
Budući da je voda limitirajući faktor razvoja naročito poljoprivrede na ovako kršovitom, kraškom terenu, Općina Starigrad provela je istraživanja sastava tla u cilju pronalaska podzemnih voda ili vodotoka. Istraživanjem su utvrđene potencijalne lokacije koje bi u narednom razdoblju bilo vrijedno istražiti.
– Razvoj poljoprivrede i stočarstva ima više značenja i ciljeva osim čisto materijalno-financijskog. Ne možemo zanemariti ni društveno-socijalnu komponentu projekta, a naročito rad i zapošljavanje tijekom čitave godine, poglavito izvan glavne turističke sezone, zaustavljanje iseljavanja radno sposobnog stanovništva, zaštita okoliša, turističko vrednovanje svakog proizvoda i drugo, kaže Ramić dodajući kako će Općina Starigrad i dalje sufinancirati nabavku sadnica te nastaviti radove na projektu navodnjavanja manjih poljoprivrednih površina koristeći podzemne vode ako ih bude.
– Pomagat ćemo i sve druge projekte i ideje kojima se potiče revitalizacija i razvoj gospodarstva, zaključio je Krste Ramić.