Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OD 550 ODLIČJA NAJVIŠE ZLATA MASLINARIMA ZADARSKE ŽUPANIJE

05.03.2012. 23:00
OD 550 ODLIČJA NAJVIŠE ZLATA MASLINARIMA ZADARSKE ŽUPANIJE


Na najvećoj maslinarskoj manifestaciji u Hrvatskoj maslinari Zadarske županije su potvrdili kontinuitet kvalitete unatoč protekloj vremenski veoma nepogodnoj maslinarskoj godini. Smatram da će Zadarska županija nastaviti odlične rezultate, jer su kvalitetni temelji već odavno postavljeni, kaže dr. Ivica Vlatković, dobitnik tri zlatne medalje i plakete za najbolju kemijsku analizu slobodnih masnih kiselina
Osma Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana MASLINA SPLIT 2012. održana u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko – dalmatinske županije – Split, okupila je čak 804 natjecatelja iz deset zemalja Sredozemlja. Jasno, najviše iz Hrvatske, 667 natjecatelja, iz Slovenije 102, Italije 13, Francuske, 4, BiH 11, Albanije i Grčke po dva sudionika te iz Španjolske, Turske i Malte po jedan sudionik.
Poplava medalja i plaketa
Ekstra djevičanskih maslinovih ulja u raznim klasama bilo je 620 uzorka, 140 uzoraka proizvoda bilo je od ploda masline i ulja, uz 67 uzoraka ekoloških maslinovih ulja i 44 uzorka etiketa i pakovina. Nagrađeno je 65 posto uzoraka, odnosno podijeljeno je 550 medalja i plaketa. Samo 17 uzoraka nije bilo u klasi ekstra djevičanskog maslinovog ulja, odnosno dva posto. Organoleptičko ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja izvršio je Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu, a kemijska analiza izvršena je na digitalnom laboratoriju C.D.R.
Ministar Jakovina i posebne nagrade
Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i tom se prilikom prigodnim riječima obratio prisutnima. Nakon dodijele godišnjih nagrada u maslinarstvu uslijedila su dva stručna skupa o konvencionalnom i ekološkom maslinarstvu gdje su eminentni stručnjaci s područja poljoprivrede održali predavanja. Bogat program nastavio se podjelom diploma i medalja, posebnih nagrada i proglašenjem šampiona.
Premium šampion ovogodišnje manifestacije “Maslina 2012.” je OPG Flego iz Pazina, a premium vice šampioni su Vedran Lupić iz Bala, Bože Burazin i Zoran Zanini iz Rovinja.
Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada dobio je plaketu za najbolju kemijsku analizu slobodnih masnih kiselina uz tri zlatne medalje.
Premoćni maslinari Zadarske županije
– Na najvećoj maslinarskoj manifestaciji u Hrvatskoj Maslini Split, Zadarska županija je ponovno postigla najveći uspjeh osvojivši najveći broj priznanja za doprinos maslinarstvu. Maslinari su potvrdili kontinuitet kvalitete dobivši veliki broj zlatnih medalja i nagrada unatoč protekloj vremenski veoma nepogodnoj maslinarskoj godini. Od srca čestitam svim dobitnicima nagrada. Smatram da će Zadarska županija nastaviti odlične rezultate, jer su kvalitetni temelji već odavno postavljeni, rekao nam je dr. Ivica Vlatković.
Primjer Mladena Prtenjače
Šampion proizvoda od ploda masline je TO “Buddy” vlasnika Mladena Prtenjače iz Zadra. Titulu na Maslini Split osvojili su za liker od ploda masline i mediteranskog voća. Svi sastojci u likeru su iz kontroliranog ekološkog uzgoja.
U masliniku u Polači obitelj Prtenjača ima 250 maslina. Od sorata koje uzgajaju najviše zastupljena je oblica zatim krvavica, rosulja, lastovka, coratino, leccino i carolea. Sudjeluju od 2009. godine na manifestacijama Dani masline u Zadru i Maslini Split, a ove godine prisustvovali su na manifestaciji Povenjak u Omišu. Na navedenim manifestacijama osvojili su brojne medalje za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje.
– Uložili smo veliki trud i veoma smo zadovoljni da smo u ovako velikoj konkurenciji osvojili titulu šampiona. Nagrada nam znači potvrdu kvalitete za naš rad i veliku motivaciju za dalje. Veliku pomoć u dijelu pripreme likera sam imao od majke Marice i oca Mate. Također, zahvaljujem prijateljima i poznanicima koji su bili kušači i iznosili svoja pozitivna i negativna zapažanja. Prilikom izmjena u zadnje dvije godine, a bilo ih je preko 70, proizveo sam voćni liker koji posjeduje profinjen okus i osebujnu aromu sa fino zaokruženim okusom i mirisom masline. Liker od masline je digestivni liker koji je u kombinaciji sa ledom izvrsno osvježenje u trenutcima opuštanja, kazao nam je Mladen Prtenjača.
Zadovoljstvo Nakića i Malte
Plaketu Super premium CRO’2012 od sudionika s područja Zadarske županije su osvojili: Marko Nakić i Ljubomir Malta iz Zadra.
Marko Nakić se maslinarstvom počeo baviti 1996. godine kada je u svom rodnom mjestu Vukšiću posadio prvih 40 maslina. Kontinuirano je nastavio saditi nove masline i danas ih ima 160, u najvećem broju oblice uz ponešto levantinke, leccina i ascolane tenere. Marko Nakić sudjeluje redovito na Danima masline u Zadru gdje kontinuirano osvaja zlatne i srebrne medalje. Ove godine je prvi put odlučio poslati uzorak na međunarodnu manifestaciju Maslina Split za koji je osvojio zlatnu medalju i ušao u top 20 najboljih ulja na što je izuzetno ponosan. Nagrada mu znači veliki poticaj u daljnjem radu i motivacija da prisustvuje i na ostalim maslinarskim manifestacijama.
– Bavljenje maslinarstvom predstavlja mi veliko zadovoljstvo. Uz primjenu agrotehničkih mjera prema pravilima struke došle su i nagrade za uloženi trud i rad što me veoma razveselilo. U radu mi pomaže moja obitelj bez čije podrške ne bi bilo uspjeha. Ove godine imam namjeru posaditi novih pedeset stabala sorte oblica koja se za zadarsko područje pokazala kao najbolja sorta jer vrlo dobro podnosi niske temperature i sušu. Drago mi je da sam na ovoj manifestaciji upoznao vrhunske maslinare, čija će mi iskustva mnogo pomoći u daljnjem radu. Zahvaljujem prijatelju Marinu Matešiću koji me je nagovorio da sudjelujem na manifestaciji Maslina Split i čiji savjeti su mi od velike pomoći u radu u masliniku, istaknuo je Marko Nakić.
Ulje Marina Matešića od galke
Marin Matešić iz Dikla na ovogodišnjoj Maslini Split sudjelovao je sa tri uzorka ulja za koja je dobio zlatne medalje i plaketu za sortno maslinovo ulje od galke. Posebno je ponosan što je dobio povelju “Frane Tabain”, za doprinos njegovanju izvornih starih sorta maslina.
– Na Maslini Split sudjelujem redovito i kontinuirano osvajam medalje. Najveći uspjeh na istoj sam ostvario 2009. godine kada sam ušao u top 20 najboljih ulja. Drago mi je da je ovo bila još jedna prigoda za ugodnim druženjem maslinara iz Istre i Dalmacije u kojem su nam se pridružili kolege iz Slovenije. Također, predavanja na stručnim skupovima su bila veoma interesantna. Čestitke svim nagrađenima i pohvale organizatorima na odličnoj manifestaciji. Mislim da možemo biti ponosni što smo mi maslinari iz Zadarske županije pored sedam godišnjih nagrada hrvatskog maslinarstva osvojili i brojna druga priznanja, naglasio je Marin Matešić.
Još priznanja našima
Plakete za sortna maslinova ulja osvojili su između ostalih Ivica Zrilić iz Zadra za sortno ulje od galice i Nado Butić iz Briševa za sortno ulje od mašnjače. Plaketa za najmanju ocjenu PB dobio je Šime Šušić iz Zadra. Uljari Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka, pripala je plaketa za uljaru u kojoj je prerađeno najviše osvojenih nagrada za kvalitetu ulja. Rade Nekić iz Biograda je dobio zlatnu plaketu za komplet kozmetičkih proizvoda od maslinovog ulja. Zlatnu plaketu osvojila je i “Oleum Dalmatia” iz Biograda za izgled pakovine maslinovog ulja, a u istoj kategoriji je srebrna plaketa pripala OPG Sikirić Bibinje.
Bulimbašić: Izvorne sorte budućnost zadarskog maslinarstva
– Pratim revitalizaciju maslinarstva u Zadarskoj županiji već preko dvadeset godina i bez imalo dvojbe tvrdim da su zadarski maslinari napravili najveći uspon u proizvodnji maslinovih ulja najveće kakvoće, od svih jadranskih regija. Na ovogodišnjoj Maslini Split Zadrani su ukupno osvojili 90 medalja i to: 64 zlatnih, 13 srebrnih i 13 brončanih medalja. Veselim se budućnosti zadarskog maslinarstva, ono je sada usmjereno prema proizvodnji sortnih maslinovih ulja, od autohtonih sorti zadarske regije. To su stare domaće sorte, koje su na ovom području opstale stoljećima i kojih nitko na svijetu nema. Predstoji nam posao zajedničkog rada s nutricionistima i gastronomima, kako bi upravo ova autohtona sortna ulja mogli prezentirati potrošačima i upoznati ih sa sljubljivanjem s određenim jelima, izjavio nam je predsjednik Saveza maslinara i uljara Splitsko-Dalmatinske županije i predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Sinaj Bulimbašić te dodao kako je ovogodišnja maslinarska manifestacija MASLINA SPLIT, još jednom potvrdila povjerenje maslinara iz cijele Hrvatske, odnosno iz svih sedam slanih županija u ispravnost organizatora da osim natjecanja u kvaliteti maslinovog ulja podari maslinare vrhunskim stručnim predavanjima o maslinarstvu.
– Na manifestaciji smo imali dva stručna skupa o ekološkom i konvencionalnom maslinarstvu. Na svakom skupu održano je preko deset predavanja, a top tema je bila kako učiniti hrvatsko maslinovo ulje privlačnim za europske potrošače. Ugodno iznenađenje je bio broj nazočnih maslinara na skupu o ekološkom maslinarstvu, koje je iz godine u godinu sve popularnije i sve je više maslinara koji masline uzgajaju na što prirodniji način. Vesele nas i podaci da je ove godine bilo preko 150 maslinara iz drugih Mediteranskih zemalja, a najviše iz Slovenije, njih preko sto, istaknuo je Bulimbašić.