Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar ostao sam na vrhu

05.03.2012. 23:00
Zadar ostao sam na vrhu


Vodeća momčad A-1 lige očekivano lako se obračunala s posljednjom. S obzirom kvalitetu momčadi i ono što su Zadar i Dubrovnik prikazali u dosadašnjem dijelu sezone, bilo je samo pitanje koliko će ozbiljno momčad Aleša Pipana pristupiti ovom susretu, a ovisno o tome i s koliko će razlike pobijediti. Zadarski strateg je, prema najavama, dao priliku svim igračima, te je nastojao iskoristiti ovu utakmicu kao dobar trening. Uostalom, kako i sam često kaže, ovakav tip utakmica je i bolji od treninga. Dubrovčani su ušli s namjerom da pokušaju ostati u egalu što je dulje moguće, iako su i sami bili svjesni da je samo pitanje vremena kada će se Zadar odvojiti. Domaći su poveli 2-0 i 4-2 koševima Čiklića i Došena, ali je Zadar već do kraja prve dionice odjurio na +13. Pipan je tražio maksimalnu ozbiljnost i koncentraciju u obrani, dok je u napadu igra Zadra ipak bila nešto slobodnija. Prvi put je u petorci počeo Ante Smolić kao zaštićeno godište, te je u uvodnim minutama imao nekoliko zapaženih akcija.
Povratak Batura
Povukao je kapetan Ivanov s osam poena, Vrkić je pogodio tricu i dvicu, nešto je pridodao Delaš, dok je Vrbanca, nakon nekoliko promašaja, zamijenio Batur. Bio je to prvi ulazak u igru zadarskog šutera nakon loma šake desne ruke u Dardi krajem siječnja. U drugoj četvrtini ušli su Zadnik, Ramljak i Kaštropil, a susret je nastavljen u istom ritmu. Domaći su jako teško dolazili do koša, a prednost gostiju rasla je iz minute u minutu. Batur je zabio prvu, ali onda promašio par trica pa se vratio Vrbanc, koji je tada uhvatio svoj ritam. Dobro je reagirao i Zadnik, pogodivši nekoliko šuteva, a u strijelce su se upisali i Kaštropil, te Šango, koji je zaključio prvo poluvrijeme košem za okruglih +30, 23:53. Razlika u valorizaciji u tom razdoblju bila je 74-8 u korist Zadrana, što dovoljno govori o odnosu snaga na terenu. Domaći su vrlo brzo i psihološki potonuli, te su jako rijetko uspijevali napraviti nešto, čime bi zaslužili pljesak malobrojne publike, uglavnom rodbine i prijatelja.
Na tribinama više Zadrana
Zapravo, mogli bi smo reći da je u dvorani bilo više Zadrana nego Dubrovčana, budući da je na jug Hrvatske doputovao jedan autobus Tornada. Jedini koji su nešto pokušali kod domaćih bili su Oštrić i Zadranin Čiklić, dok je na drugoj strani dobru napadačku dionicu odradio Krapić sa osam poena u trećoj četvrtini. Unatoč visokih +38, uoči posljednjih deset minuta igre, trener Zadra i dalje je inzistirao na maksimalnoj ozbiljnosti svakog igrača u svakoj akciji, no logično da je intenzitet igre opao. Reda radi, vrijedi zapisati da je do kraja Šango postigao tri trice, Delaš dvije, te da je razlika ipak ostala ispod 50. Sve u svemu, Zadar je, zahvaljujući pobjedi Splita protiv Jollyja u produžetku, ostao sam na vrhu tablice, s pobjedom više od Šibenčana i dvije više od Splićana. Dubrovčane, pak, očekuje grčevita borba u Ligi za ostanak.


 DUBROVNIK – ZADAR 56:103


(8:21, 15:32, 19:27, 14:23)
DUBROVNIK – Dvorana Gospino Polje. Gledatelja: 100. Suci: Basarić i Roglić (oba Split) i Palavra (Zagreb).
DUBROVNIK: Miljas, Čiklić 16, Dubelj, Kušt, Došen 2, Oštrić 12, M. Hajdić 9, Diminić 4, D. Hajdić, Šapro, Begić 10, Perić 3. Trener: Željko Vreća.
ZADAR: Zadnik 12, Smolić 4, Ivanov 13, Šango 12, Kaštropil 6, Delaš 11, Ramljak 3, Krapić 10, Batur 5, Vrbanc 17, Vrkić 10. Trener: Aleš Pipan.
Šut za dva: Dubrovnik 18-40, 45%; Zadar 33-53, 62%.
Šut za tri: Dubrovnik 3-14, 21% (Oštrić 2, Begić); Zadar 8-21, 38% (Šango 3, Delaš 2, Batur, Vrbanc,Vrkić).
Slobodna bacanja: Dubrovnik 11-17, 65%; Zadar 13-21, 62%.
Skokovi: Dubrovnik 27 (21+6); Zadar 42 (26+16).
Osobne pogreške: Dubrovnik 19; Zadar 16.




 IZJAVE


ALEŠ PIPAN, TRENER ZADRA
– Sigurno da su ovakve utakmice bolje od treninga. Svaku utakmicu treba odigrati korektno i pošteno od početka do kraja. Ako nisi ozbiljan od prve do posljednje minute, može se dogoditi ozljeda ili nešto drugo što ne bismo htjeli.  Moji igrači su to odradili profesionalno. Svi su dobili priliku, i oni koji inače manje igraju. Najvažnije nam je bilo da odigramo dobru obranu i da ne dopustimo njihovim igračima da se razigraju. Ipak, još uvijek radimo mnogo pogrešaka u igri jedan na jedan. Dopustili smo im previše individualnih akcija, iz kojih su poentirali. To me najviše smetalo. Želim Dubrovniku sve najbolje u Ligi za ostanak i nadam se da se neće predavati.
U subotu na Višnjik stiže Kvarner.
– Kvarener je dobra momčad, koju moramo shvatiti ozbiljno. Igrali smo s njima već dvaput ove sezone. Prvu smo u Rijeci teško dobili, a drugu u Kupu nešto lakše, ali oni se sigurno neće predavati. Opet će nam to doći kao dobar trening i trebamo ga shvatiti kao i ovaj u Dubrovniku. Sve nam je to dobra priprema za Ligu za prvaka. U sastav će se vratiti Karlo Vragović.
ANTE SMOLIĆ, ZADAR
– Došli smo tu ozbiljno odraditi posao, uzeti dva boda bez problema i to smo ostvarili. Bilo je samo pitanje s koliko ćemo razlike pobijediti, ali trener je naglasio da moramo biti maksimalno unutra od prve do posljednje minute. Mislim da je tako i bilo.
Prvi put ste počeli utakmicu u petorci?
– Iznenadio sam se kada mi je trener rekao da počinjem u petorci. Zahvaljujem mu se na pruženoj prilici. Nisam odigrao baš dobro, ali dao sam sve od sebe, kao i svaki put. Nadam se da će sljedeći put biti bolje. Na meni je da još jače treniram kako bi se izborio za što više minuta u budućnosti.