Ager i koštica - tržna znamka

Slika korisnika admin
Autor: 

Istraživanja rimskog agera ing. Mladena Lucina na Ugljanu i Dugom otoku i sadržaja potopljenih rimskih brodova u hrvatskom Jadranu prof.dr. Brusića izlagana na nedavnoj maslinarskoj smotri u Salima, ukazuju na bitne čimbenike proizvodnje i potrošnje maslina i ulja u rimsko doba na zadarskim otocima.

Rimski ager, polje, maslinici, poljodjelske plohe, otočne su parcele raspodijeljene u točne razdiobe.

Razdiobe su učinjene prema veličini plohe, dubini horizonta tla, položaju i osunčanosti, provjetravanju prema položaju i mogućnosti navodnjavanja tala.

Razdiobe ploha polja bile su povezane putovima, ograđene gromačama i označene gomilama.

To su uredno naslijedili Hrvati u doba hrvatskog kraljevstva, mletačkog i austro-ugarskog doba.

Danas Hrvati baštine najstarije liburnsko i rimsko te staro hrvatsko maslinarstvo.

Potrošnja maslina i ulja, koja je opisana na temelju pronađenih maslinovih koštica u morskom mulju, ukazuje na važne sastojke prehrane rimske brodske posade i na stare kultivare maslina očuvane do današnjih dana.

Takve dokaze neprekinute proizvodnje i potrošnje maslina i ulja, valja iskoristiti u smislu povećanja zanimanja potrošača za starim maslinicima, uljarnicama, načinima proizvodnje i prerade maslina.

Ager, to vrhunsko plansko poljodjelsko polje podignuto u staroj rimskoj civilizaciji, i oštra koštica oglođene masline svojevrsni su simboli kakvoće i dugotrajnosti proizvodnje i moguća tržna znamka suvremene proizvodnje maslina i ulja Zadarske županije.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno