Pijuni i špijuni

Slika korisnika admin

Balansiranje rebalansa, najava održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog sumnji u kadrovsku politiku u SOA-i, štrajk učitelja, rast nezaposlenih, kao i nove afere na pomolu, zasigurno dovoljno ukazuju kao je premijer Milanović izabrao pogrešno vrijeme za višednevno putovanje u daleku Australiju.

Ne vrijede previše njegova pojašnjenja kako to nije turističko putovanje već naporan posjet kojim je htio ispraviti propust prema hrvatskoj zajednici na tom kontinentu koju nitko nije obišao dvadesetak godina. Ne popravlja dojam ni konferencija za novinare na kojoj je premijer govoreći o rebalansu i napravljenim rezovima istaknuo kako Hrvatska nije i neće biti Grčka, da će uzeti u obzir preporuke Europske komisije, no da već prve godine u proceduri prekomjernog deficita neće ubijati rast (kad bi ga bilo), da ima obvezu prema biračima... On je morao uz ministra Linića braniti rebalans, izdržati sve kritike i oporbene „paljbe". Rebalans u ovoj godini je prevažan da bi ga premijer ovako izignorirao i „pobjegao" na drugi kraj svijeta.

Ništa tako ne može promijeniti dojam da su građani suočeni s dugogodišnjom krizom, prepušteni sami sebi, postali nemoćni pijuni u rukama vlasti kojoj su dali povjerenje, a ona ga nikako, uz sav napor, ne može opravdati.

Bespomoćno iščekuju koje će poteze povući vlada, nažalost sve manje vjerujući da bi ih mogla izvesti „na pravi put". Kako ni poslodavci nisu oduševljeni čestim rebalansiranjem proračuna, što sugerira izostanak odgovornog planiranja, tako se i zaposleni u privatnom sektoru stalno moraju u grču osvrtati kako će se rezovi u proračunu i novi zakoni odraziti i na poslovanje njihovih tvrtki i njihove pijunske živote.

U tom smislu su posve na mjestu prigovori dijela oporbe, jer ispada da su sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti brzo isprovocirali špijuni, ali svih ovih godina grozne krize ne i ovi jadni pijuni - oni što još rade, ali u vrlo opasnom omjeru s brojem umirovljenika što prijeti urušavanjem sustava, dok novih zapošljavanja nikako nema, pa nema.

HDZ-ovci su, logično, iskoristili teški gospodarski trenutak i preko njega branili svog šefa Tomislava Karamarka koji je bio na čelu SOA-e u vrijeme koje je pod sumnjom zapošljavanja bez sigurnosne provjere, a kritizirali sazivača sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednika Josipovića, no ponašanje i vlasti i oporbe otkriva, nažalost, opću političku nemoć da se gospodarska kola povuku uzbrdo.

Deficit će kada proračun prođe briselsku i saborsku proceduru biti manji za četiri milijarde kuna, platili su smanjenjem plaća državni dužnosnici, dodacima na plaće državni i javni službenici i namještenici, igrači na sreću, doprinos za zdravstveno vraća se sa 13 na 15 posto... I opet premijer priznaje pogrešku, kao što često potpuno politički naivno ponavlja da je nešto trebalo napraviti ranije. Pa nitko mu to nije branio, on je premijer?!

Uz sve to stalno izranjaju i nove afere, sad se spominje „šećerna" ministra Tihomira Jakovine, dok USKOK posjećuje i dvije političarke županicu sisačko moslavačku Marinu Lovrić Merzel (SDP) i kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac (HDZ).

Možda su političari zaboravili da bi ipak, ne zbog špijuna, nego zbog pijuna, mogli dobiti šah-mat.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno