Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ćosić se planira kandidirati za novi mandat na ljetnom natječaju

05.03.2017. 23:00
Ćosić se planira kandidirati za novi mandat na ljetnom natječaju


Hrvatska Vlada na zatvorenom je dijelu svoje sjednice donijela odluku o produljenju mandata aktualne direktorice Zračne luke Zadar Ireni Ćosić. U ovoj luci država ima većinski paket od 55 posto udjela.
Govoreći o ovoj odluci Vlade Ćosić je kazala kako je takvo što bilo očekivano.
– Imam podršku za svoj rad s lokalne razine, a pretpostavljam kako se Ministarstvo prometa savjetovalo s predstavnicima Grada Zadra i Zadarske županije, prije nego je takav prijedlog stavilo na dnevni red sjednice. Da se ovakve odluke ne donose automatizmom potvrđuje i odluka Vlade da se ne produlji mandat sadašnjem direktoru Zračne luke Rijeka, a koliko čujem, bez fotelje će ostati i direktor Zračne luke Pula, govori Ćosić, koja nam je otkrila kako zapravo ovakva odluka o njezinu mandatu nije ni trebala biti donesena.
– U društvenom ugovoru za Zračnu luku Zadar stoji kako je mandat direktora neograničen od kada se izabere na javnom natječaju, odnosno mandat vrijedi do novog natječaja. Međutim, hrvatska Vlada je većinski vlasnik naše luke i ima pravo donositi ovakve odluke. Očekujem da će se uskoro zakazati izvanredna sjednica Skupštine Zračne luke, koja bi se mogla održati do kraja ožujka, na kojoj bi se potvrdila ova odluka Vlade, priča direktorica ove tvrtke, koja drži kako će se na redovitoj sjednici Skupštine Zračne luke, koja bi se trebala održati u lipnju, trebala donijeti i odluka o raspisivanju natječaja za izbor novog direktora.
– Dakako da se planiram javiti na taj natječaj, budući da želim nastaviti započete projekte. U prvom redu se to odnosi na rekonstrukciju uzletno- sletne staze i stajanke za zrakoplove, projekt čija je vrijednost procijenjena na oko 50 milijuna eura. Već smo govorili kako je financiranje toga projekta prevelik zalogaj za Zračnu luku Zadar i Ministarstvo prometa, a nažalost ovakvi projekti trenutačno se ne mogu financirati iz EU fondova, ističe Ćosić, dodajući kako su je iz Ministarstva prometa uvjerili kako bi se u nekom od EU fondova u predstojećem razdoblju mogla otvoriti mogućnost financiranja ovakvih projekata.
– Idući važan projekt koji pripremamo je dogradnja putničke zgrade kako bi ona zadovoljila zahtjeve iz Schengenskoga sporazuma. U tu svrhu Ministarstvo prometa je u svojem proračunu osiguralo 3,5 milijuna kuna. Ovim projektom bi uveli i cjelovit video sustav Zračne luke i nove RTG uređaje. Početak radova bio bi u kasnu jesen, po završetku glavne sezone letova, a završio bi do sljedeće sezone, govori direktorica ove tvrtke, koja je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo prijedlogom Zadarske županije da se Zračnoj luci dodijeli godišnja nagrada, za koju je ustvrdila kako bi im zasluženo pripala.