Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kapelica kao spomenik poginulim braniteljima i mještanima

05.03.2017. 23:00
Kapelica kao spomenik poginulim braniteljima i mještanima


U crkvi Gospe od Zdravlja u Suhovarama jučer je točno u podne završila sveta misa koju je predvodio župnik don Alojzije Knežević, a nad ovim mjestom u Općini Poličnik kao da se nebo otvorilo.
– I nebo kao da je zaplakalo za 11 hrvatskih vitezova legendarnih pripadnika varaždinske 7. gardijske brigade Puma koji su ovdje prije 24 godine svoje živote položili na oltar domovine, ali i za prerano, tragično preminule mještane Suhovara na čiji je spomen podignuta zavjetna kapelica, kazao je načelnik Poličnika Davor Lončar.
Komemoracija, prisjećanje na poginule branitelje te polaganje vijenaca i paljenje svijeća održano je kod spomen-obilježja u neposrednoj blizini mjesnog groblja i crkve. Obred odrješenja predvodio je župnik don Alojzije Knežević.
Točno 24. veljače 1993. taktička grupa 7. gardijske brigade sa 216 pripadnika, u kojoj se nalazio i vod od četiri tenka T-55, stigao je na zadarsko bojište. Tada nitko nije mogao pretpostaviti da će premještaj na jug Hrvatske potrajati gotovo tri godine. Pume su 3. i 5. ožujka 1993. izvele dva napada na selo Drače i pritom izgubile 11 pripadnika, dok je 21 bio ranjen.
– Sretni smo i ponosni na naš ratni put koji je bio velik, no neokaljan bilo kakvim zločinom. Danas je prigoda da se prisjetimo i naših poginulih suboraca koji su svoje živote položili za slobodnu Hrvatsku, rekao je Robert Puja, predsjednik Udruge 7. gbr. Puma.


U sklopu obilježavanja na zapadnom ulazu u Suhovare blagoslovljena je kapelica sv. Mihovila, zavjetna kapelica podignuta u spomen na prerano, tragično poginule mještane. Zbog velikog pljuska, umjesto u ophodu, procesiji s kipom sv. Mihovila, na otvaranje i blagoslov se uputilo osobnim automobilima.