Klišmanić bio u sukobu interesa dodjeljujući posao FINA GS-u?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Posao pregleda putnika i prtljage u Zračnoj luci Zadar
Činjenica da je prethodno sadašnjoj poziciji direktora Zračne luke Zadar Josip Klišmanić bio direktor zadarske podružnice Financijske agencije ne predstavlja sukob interesa, obzirom da je Fina GS zasebni pravni subjekt s kojim gospodin Klišmanić nikad nije bio u odnosu, navodi se odgovoru ZL Zadar
Ivan JAMIČIĆ
Direktor ZL Zadar Josip Klišmanić na ovu je poziciju došao s mjesta direktora zadarske podružnice Fine

Zračna luka Zadar objavila je kako za posao pod nazivom Zaštitni pregled putnika, osoblja, vozila, prtljage, osoba koje nisu putnici i potrepština za potrebe ove luke namjeravaju sklopiti ugovor o javnoj nabavi na razdoblje od godinu dana s ponuditeljem FINA Gotovinskim servisima iz Zagreba. Kao razlog su naveli kako ponuda Fine GS u potpunosti zadovoljava uvjete iz dokumentacije o nabavi te je prema kriteriju za odabir ponude ocijenjena kao najpovoljnija.

- FINA GS je za sve tri grupe predmeta nabave dala ponudu veću od procijenjenih vrijednosti. Zračna luka Zadar ima osiguran novac u skladu sa Zakonom u iznosu najpovoljnijih ponuda za sve tri grupe te zbog toga predlaže prihvaćanje ove ponude, navodi se u odluci ZL Zadar o javnoj nabavi u kojoj su ponude drugog ponuđača u sve tri grupe predmeta, tvrtke Gradska sigurnost Šimac i sin iz Splita, bile nešto manje novčano povoljne. Ova splitska tvrtka u zadnje tri godine obavljala je ove poslove u Zračnoj luci Zadar, a postojeći ugovor istječe im 23. ožujka 2018.

Restriktivni zakon

Ipak, može se primijetiti kako uopće odluka da se omogući sudjelovanje FINA GS-u na javnom natječaju, a osobito odluka da im se dodijeli posao izaziva sumnju kako se radi o mogućem sukobu interesa, s obzirom da je direktor ZL Zadar Josip Klišmanić na ovo radno mjesto došao nedavno i to s dužnosti dugogodišnjeg direktora zadarske podružnice Financijske agencije. U sudskom registru navodi se kako je jedini osnivač Fine Republika Hrvatska, a predsjednik Uprave je Dražen Čović. Za Finu GS se u sudskom registru navodi kako joj je jedini osnivač FINA, a predsjednik Nadzornog odbora je Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine.

Za Zračnu luku Zadar problem bi mogle predstavljati odredbe novog Zakona o javnoj nabavi koji je proširio značenje sukoba interesa pa sada ova situacija obuhvaća sve okolnosti kada "…predstavnici naručitelja koji su uključeni u provedbu postupka javne nabave imaju, izravno ili neizravno, financijski, gospodarski ili bilo koji drugi osobni interes koji bi se mogao smatrati štetnim za njihovu nepristranost i neovisnost u okviru postupka". Druga odredba ovog Zakona odredila je kako se pojedini gospodarski subjekt može isključiti iz postupka ukoliko "…se sukob interesa … ne može učinkovito ukloniti drugim, manje drastičnim mjerama".

Najavili žalbu

U odgovoru na naš upit o mogućem sukobu interesa direktora Klišmanića u ovom natječaju iz ZL Zadar su odgovorili kako je sam postupak natječaja bio transparentan i sukladan svim zakonskim propisima.

- Činjenica da je prethodno sadašnjoj poziciji direktora Zračne luke Zadar gospodin Klišmanić bio direktor zadarske podružnice Financijske agencije ne predstavlja sukob interesa, obzirom da je Fina GS zasebni pravni subjekt s kojim gospodin Klišmanić nikad nije bio u odnosu, navodi se odgovoru koji potpisuje Nikola Barać iz odnosa s javnošću ZL Zadar.

Za komentar mogućeg sukoba interesa obratili smo se i tvrtki Gradska sigurnost Šimac i sin, ali njihov odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili, kao ni odgovor na pitanje je li ova tvrtka izjavila žalbu na rezulat natječaja Državnoj komisiji za javnu nabavu. Ipak, neslužbeno smo doznali kako je suvlasnik i direktor ove tvrtke, Hrvoje Šimac, prije nekoliko dana boravio u Zračnoj luci Zadar gdje se sastao sa svojim zaposlenicima te im je rekao kako se žalio na odluku ZL Zadar. Treba reći i kako je Gradska sigurnost Šimac i sin u zadnje četiri godine u Zadru organizirala tri tečaja za obuku za obavljanje ovih poslova, koji su bili besplatni za sve polaznike. Iz ove tvrtke se nisu očitovali i hoće li tražiti povrat novca uloženog u obuku ovih zaposlenika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)