Naš Hajduk - putokaz prema boljem društvu

Slika korisnika valentinam
JAVNA SOCIOLOGIJA
Krajnji cilj je pokazati ljudima kako se ono što se događa u nogometu, točnije, u udruzi Naš Hajduk, potencijalno može prenijeti na druge aspekte društva, rekao je Daniel Gardijan
Arif SITNICA
Politolog Danijel Gardijan

 Modeli demokracije - studija slučaja udruge Naš Hajduk, predavanje je koje je održano u ponedjeljak navečer u sklopu Javne sociologije na kojem su politolog Daniel Gardijan i sociolog Krešimir Krolo pred punom multimedijalnom dvoranom Gradske knjižnice predstavili i analizirali kako je ova udruga postala primjer građanskog pokreta i demokracije.

- Ovo je prezentacija mog diplomskog rada - Modeli demokracije u hrvatskom nogometu - studija slučaja udruge Naš Hajduk. Rad istražuje i promišlja i o širem utjecaju kojega ta udruga može imati ili već ima na društvo. Krajnji cilj je pokazati ljudima kako se ono što se događa u nogometu, točnije u udruzi Naš Hajduk, potencijalno može prenijeti na druge aspekte društva, rekao je Gardijan prije samog predavanja.

Gardijan i Krolo su tijekom predavanja više puta naglasili kako je primjer udruge Naš Hajduk koja djeluje transparentno, zapravo primjer je građanske demokracije "odozdo" te predstavlja model u kojem su građani kroz udrugu uspjeli sudjelovati i utjecati na rad kluba.

- Proučavajući rad udruge Naš Hajduk postavlja se pitanje koliko je moguće ovaj model primijeniti i u nekim drugim aspektima društva ili na neke druge organizacije. Naime, ovdje imamo dobru praksu i materijale na temelju kojih se može učiti i koji se mogu primijeniti. Zanimljivo bi bilo vidjeti je li ovo moguće prenijeti u nekim drugim poljima, a ne samo sportu. Može li se ovo primijeniti u nekoj kulturnoj organizaciji ili gospodarskim subjektima, upitao se Krolo dodavši kako imamo cijeli niz otvorenih teorijskih i praktičnih primjera koji traže još istraživanja.

Tri su problema odnosno uvjeta da se postigne efekt koji je postigla udruga Naš Hajduk. Prvi je zajednički nazivnik koji će ljude s različitim preferencijama ujediniti oko jednog cilja - što je u ovom slučaju nogometni klub Hajduk.

Drugi uvjet je masovnost, što je povezano uz navijače te treći prijetnja nasiljem.

- Hrvatsko društvo funkcionira na način da možete iscrpiti svaki element onoga što se institucionalno nudi dok zagovarate promjenu. Međutim ukoliko radite samo to, s druge strane ne postoji nikakva bojazan da bi moglo doći do promjene. Tada dolazimo do situacije da tek reagiranjem i postojanjem opasnosti od nasilja dolazi do promjena, rekao je Krolo, a Gardijan se nadovezao ukazavši na dva velika, ali mirna prosvjeda za kurikularnu reformu, koja iako su se ispunjavala prva dva uvjeta, nisu postigli ništa.

Može li se model Našeg Hajduka primijeniti na KK Zadar?

Nakon predavanja povela se zanimljiva i dinamična rasprava u kojoj se situaciju u Splitu, odnosno NK Hajduku, dovelo u komparaciju sa situacijom u Zadru, odnosno KK Zadrom.

Postavilo se pitanje može li se ovaj model primijeniti i na zadarski klub koji je, kao i Hajduk, svojevrstan simbol grada te postoje predispozicije da bi mogao pokrenuti i okupiti velik broj ljudi. Povela se zanimljiva rasprava u kojoj se dalo naslutiti da postoje zainteresirani pojedinci, ali i skupine koje bi htjele hajdučki model demokracije primijeniti u Zadru, ali i onih koji su rekli kako je zbog dugotrajne vlasti jedne političke garniture ovo nemoguće jer su ljudi zapali u apatiju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno