Vjerovničko vijeće i Izvanredna uprava Agrokora stigli na "zadarske pregovore"

Slika korisnika valentinam
Brusi se nagodba
Novi savjetnik trebao bi utvrditi, između ostaloga, jesu li i po pitanju isplate, vlasničkog udjela u budućoj kompaniji koja će preuzeti zdravi dio Agrokora, ali i otpisa duga vjerovnici doista zastupljeni u skladu s njihovim potraživanjima
PIXSELL
Interes velike većine vjerovnika je da sustav opstane – Irena Weber i Fabris Peruško

U mjesečnim izvješćima o poslovanju Agrokora pod izvanrednom upravom ubuduće će se objavljivati i podaci o tome koliki su troškovi pojedinih konzultanata unutar savjetničkog tima, te za koji posao, odnosno koju tvrtku unutar koncerna su te usluge plaćene. Najavili su to iz nove izvanredne uprave Agrokora, očito poučeni iskustvom svog prethodnika Ante Ramljaka, koji je još lani objavio da je njegova bivša tvrtka Texo Management angažirana kao podizvođač glavnog savjetnika AlixPartnersa, ali ga je pozicije u Agrokoru koštala informacija da za taj angažman Texoa tjedno od Alixa dobiva gotovo 250 tisuća kuna, koja je naknadno iscurila u javnost.

Novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško u izjavi novinarima kazao je da se to čini jer izvanredna uprava nema što skrivati, a najavio je i da će se još jednom napraviti pregled svih savjetnika koji su trenutno angažirani i analiza njihovih poslova, ali čini se da je malo vjerojatno da do promjene u savjetničkom timu dođe.

U Agrokoru se po svemu sudeći može očekivati anagažman još jednog savjetnika, koji bi trebao raditi za vjerovnike, odnosno za njih na određeni način procijeniti nagodbu kad se ona u konačnici postigne. Taj bi novi savjetnik trebao raditi za sve vjerovnike, odnosno utvrditi na kraju, između ostaloga, i to jesu li i po pitanju isplate, vlasničkog udjela u budućoj kompaniji koja će preuzeti zdravi dio Agrokora, ali i otpisa duga, vjerovnici doista zastupljeni na način koji odgovara njihovim potraživanjima.

Glavni cilj izvanredne uprave i dalje ostaje postizanje nagodbe, a do tada se osim dogovora vjerovnika oko njezinog modela mora odgovoriti na pitanja koja su na stolu otkad je otvoren postupak izvanredne uprave, ili barem otkad je objavljena lista priznatih i osporenih potraživanja u studenome prošle godine. Takvo je i ono o statusu Sberbanka čiji bi povratak među vjerovnike čije su tražbine priznate mogao odrediti i kako će izgledati nagodba, odnosno kakav će biti odnos snaga među vjerovnicima kad se o njoj bude odlučivalo. Ramljak je osporio potraživanja Sberbanka u iznosu većem od osam milijardi kuna, uz objašnjenje da se ta banka pokušava namiriti kroz sudske sporove, mimo nagodbe. No, i nakon toga je Ramljak stalno isticao da se sa Sberbankom razgovara i da je toj banci povratak među vjerovnike kojima su tražbine priznate uvijek otvoren. Jasno, uvjet je bio povlačenje tužbi. Uz napomenu da je bivša izvanredna uprava započela razgovore sa Sberbankom i da su oni sada nastavljeni, Peruško procjenjuje da je "došlo do bitnog pomaka u razgovoru".

- Ja bih fazu u kojoj se nalazimo nazvao vrlo zrelom, imamo vrlo jasno definirane točke na koji način približiti naša stajališta i očekujem da ćemo vrlo brzo imati dogovor. Naravno, ne mogu vam tvrditi u kojem razdoblju, ali interes postoji s obje strane da taj problem maknemo sa stola čim prije - rekao je Peruško. U razgovorima s vjerovnicima, koji su započeli večeras u Zadru, mora se doći i do toga kako u glasanju oko nagodbe tretirati dugove koji su plaćeni, ali su svejedno prijavljeni među tražbine i prema sadašnjem stanju dio su od 31 milijarde kuna priznatih tražbina, na osnovi kojih će se glasati o prijedlogu nagodbe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno