Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA LIGA S tek osam igrača zamalo do osme spasonosne pobjede

06.03.2019. 13:17
ABA LIGA S tek osam  igrača  zamalo do  osme  spasonosne  pobjede


U srazu pretendenta za naslov i davljenika košarkaši Zadra  prikazali su se u puno boljem svjetlu te je prava šteta što dvoranu na Morači nisu napustili s pobjedom. Nimalo ne bi bilo nezasluženo, jer je  momčad Ante Nazora u 40 minuta s tek osmoricom upotrebljivih igrača  (Marić i Planinić nisu ulazili u igru) naspram 11-orice iz domaćeg sastava prikazala dobru igru te je nedostajalo tek malo više snage i koncentracije u završnici da se na Višnjik vrate s punim plijenom. Bila je to utakmica u kojoj je više vremena u vodstvu proveo Zadar, a ne Budućnost koja  je po svemu bila izraziti favorit. Posebno se svidjelo prvo poluvrijeme u  kojem su Nazorovi igrači imali u nekoliko navrata po šest ili pet poena  viška pritom propustivši par prilika za još izraženije vodstvo. Kako je vrijeme odmicalo postajalo je sve jasnije da će u završnici presudna biti  svježina igrača što je svakako bila voda na mlin Podgoričana.


Zadar s osam igrača
Činjenica je da je Zadar na Morači gurao na pogon startne petorke gotovo cijelu utakmicu, uz pomoć Bašića i Špralje s klupe dok je osmi Krajina u igri proveo tek nešto više od tri minute. I ta petorka (Brzoja, Božić,  Vuković, Dašić, Žorić) u kojoj su svi igrači u stanju odigrati leđima prema  košu dugo je vremena kvarila planove domaćeg stratega Jasmina Repeše  da i ranije zaključi utakmicu s pobjedom. Ovako je sila prirode donijela  svoje, jer u završne dvije minute pri vodstvu Budućnosti 70:69 nije više  bilo snage kod vidno iscrpljenih Zadrana te je tako propala velika prilika  koja se neočekivano otvorila na gostovanju kod jednog od favorita za  naslov. Nakon ove više nego korektne podgoričke epizode trener Zadra  istaknuo je zasluženost slavlja domaće momčadi, ali i pohvalio svoje  igrače koji su ostavili zadnji atom snage protiv renomiranog protivnika i  ozbiljno prijetili do posljednjih sekunda utakmice. 
  – Čestitam  Budućnosti na zasluženoj pobjedi. Zaista su imali petlju  privesti egal utakmicu kraju te su pokazali kvalitetu u završavanju dvoboja. Nadmoćna su momčad u odnosu na nas. Kao trener moram čestitati svojim igračima jer su odigrali na maksimumu i imali petlju dobro  stajati na terenu, parirati protivniku i doći u šansu da budemo blizu u samom finišu utakmice – na prvu je kazao Nazor koji je bio malo i razočaran propuštenom prilikom za još jedan pravi gostujući skalp ove sezone. Nakon Partizana i Cibone, i Budućnost je bila praktički na pladnju,  no umor i kvaliteta protivnika su odnijele mogućnost za nešto više od  časnog poraza na kraju.
– Odlučilo je par izgubljenih lopti u prijenosu i par isteka napada. Trebao nam je neki lagani poen, skok u napadu ili kontranapad da se utakmica okrene na našu stranu. No, sport je takav i mi se moramo okrenuti  prema ove sljedeće dvije utakmice u kojima ćemo tražiti potvrdu našeg  ostanka u ligi – konstatirao je trener Zadra nakon ukupno 13. poraza u  regionalnoj ligi, a  žal za propuštenim uspjehom na parketu Euroligaša je  stoga i izraženiji s obzirom da bi  se s tom pobjedom na Višnjiku riješili  svoje  glavne brige u borbi za ostanak.


Pomoć Cibone i Cedevite
Osma pobjeda značila bi sigurno izbjegavanje posljednjeg mjesta, a  na taj način bi se anulirao i Cedevitin kiks u Novom Mestu koji nimalo  nije išao u prilog Zadru. Ovako će se potvrda spasa morati tražiti u jednom od dva naredna susreta, protiv C. zvezde na Višnjiku u subotu ili u  Laktašima u posljednjem kolu. Posljednje mjesto može se izbjeći i bez  pobjede do kraja, ali u tom slučaju će posao umjesto Zadra morati odraditi Cibona i Cedevita. Njihove pobjede nad Krkom i Olimpijom  sljedećeg vikenda značilo bi da pred završno kolo slovenski klubovi ostaju  na omjeru 6-14, dok bi Zadar na gostovanje kod Igokee uz upisani očekivani poraz na Višnjiku od C. zvezde stigao s  omjerom 7-13. Pošto u tom  posljednjem kolu međusobno igraju Krka i Olimpija, onda bi pobjeda u  Laktašima u tom slučaju donijela izbjegavanje i pretposljednjeg mjesta  koje vodi u razigravanje s drugoplasiranim iz ABA 2 lige. U svakom  slučaju sve tri opcije pred posljednja dva kola su i dalje u opticaju. Ispadanje iz lige, odlazak u razigravanje ili potpuni spas. Ono što nudi optimizam pred taj konačni rasplet jest činjenica da Zadar još uvijek ovisi samo o svojim rezultatima iako bi svakako dobrodošlo malo pomoći i od  hrvatskih predstavnika, Cibone i Cedevite. Vukovi moraju teoretski potvrditi svoj o(p)stanak u domaćem ogledu kontra Krke, dok u Ljubljani  Cedevita traži potvrdu 'dvice' pred doigravanje. Prva na potezu će u subotu biti Nazorova momčad koja će pokušati preskočiti ultra favoriziranu C. zvezdu, a ako to ne upali onda će u večernjem subotnjem terminu  prvi dio posla trebati odraditi Cibona, dok dan nakon će sve oči i uši simpatizera Zadra biti usmjerene na događanja u Stožicama gdje će se zazivati Cedevitin uspjeh koji nažalost nisu uspjeli ostvariti proteklog vikenda u srazu s Krkom.




Repeša: Atipična petorka Zadra
Branitelj naslova Budućnost ove sezone traži ponavljanje lanjskog uspjeha i u tom  kontekstu pobjeda nad Zadrom približila ih je željenom drugom mjestu prije doigravanja. Za hrvatskog trenera na klupi crnogorskog Euroligaša Jasmina Repešu najbitnija je pobjeda i pravi pristup njegovih igrača koji su se na kraju mučili više od očekivanog protiv Zadra.
– Jedna izuzetno teška utakmica s atipičnim protivnikom koji je igrao s tri ili četiri  visoka igrača u petorci i gdje se trebalo adaptirati na tu igru. Na pristup i angažman  svojih igrača nemam zamjerke. Zadar je došao bez imperativa dok je kod mojih  igrača bio vidljiv taj pritisak da se mora pobijediti nakon poraza koje smo doživjeli u  posljednje vrijeme. I onda je teško igrati kad postoji takva omča oko vrata – kazao je  Repeša nakon pobjede s kojom je njegova momčad ostala u igri za drugo mjesto.  Ono što ga je najviše zasmetalo u dvoboju kontra Zadra je   čak 45 primljenih poena u  prvih 20 minuta igre.
 – Previše smo primili poena u prvom poluvremenu. Zadar nas je iznenadio s atipičnom petorkom u kojoj su svi igrači išli na 'low post'. Spuštali su loptu na Božića,  nismo se uspjeli prilagoditi na igru Žorića. Zato je trebalo toliko vremena da preokrenemo situaciju u našu korist – zaključio je trener Budućnosti.
Božić i Žorić najbolji
Iako je upisan poraz iz redova Zadra  su stigli najbolji akteri utakmice. Tandem s  imenom Luka, Božić i Žorić, dominirao je terenom, a Božić je s valorizacijom od 28  indeksnih poena zaslužio epitet igrača utakmice. Koketirao  je Bjelovarčanin s 'triple- double' učinkom, jer je uz 11 poena imao 8 skokova i 7 asistencija, kao i 7 pretrpljenih prekršaja. Odmah iza njega se našao Žorić koji je u Podgorici odigrao svoju najbolju utakmicu od dolaska u Zadar. Ubacio je 22 poena čemu je dodao 4 skoka i dvije asistencije uz dobar šut 9-14. Ono što još više veseli od samog učinka jest činjenica da je proveo nešto manje od 30 minuta na parketu što potvrđuje sve bolju fizičku spremu pred ključni dio sezone. Uz učinke Božića i Žorića vrijedi istaknuti role  Domagoja Vukovića (7p, 4 sk, 4 as, 2 ul) i Lovre Bašića koji je s pet asistencija  estetski i stilski osvježio uglavnom tvrdu i na trenutke negledljivu utakmicu.