Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

DRŽAVNI UDAR Galovčani na lomači zapalili Kolindu, predsjednicu RH

06.03.2019. 15:02
DRŽAVNI UDAR Galovčani na  lomači zapalili  Kolindu,  predsjednicu RH


Usprkos bojkotu Općine Galovac i načelnika Galovačke  maškare su pročitale oproštajni govor predsjednice Kolinde, vrhovnog  zapovjednika oružanih snaga RH, te je u nedjeljnoj noći zapalili na lomači. Čim je lutka od slame upaljena, srušila se na zemlju i tu je u  strašnom ognju i izgorjela.
Kako piše na alegorijskim kolima, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u vremenu od 17. veljače do 3. ožujka ured iz Zagreba prebacila  u Galovac.
– U Kaštelima su spalili krnju Pupovca, lomača u Galovcu namijenjena je za krnju Kolindu, maškare su. Htjeli smo demokraciju, imamo je,  kazao je jedan organizatora Galovačkih maškara koji su zasebno bocnuli i ministre zdravstva i obrane, Ivana Kujundžića i Damira  Krstičevića.


Za, protiv i suzdržani
Jedni Galovčani su bili za, drugi protiv a treći suzdržani. Naime, jedni  od sugovornika iz publike govore da maškare ne treba preozbiljno  doživljavati dajući im podršku jer "maškare mogu izrugivat i osuditi  vlast i odgovorne". Drugi su izričito protiv da je krnje predsjednica RH i  osuđuju organizatore, dok su se treći došli zabaviti i usput besplatno  degustirati bogatu mesnu roštiljadu i piće, sve osim pive.
Gorivo za obilazak sela alegorijskim kolima za tri nedjelje i jedne subote donirala su Tri Bartola, a od ostalih sponzora tu su lovci te mame  i tete koji su spremali kolače.
Inače, Galovačke maškare su s izričito humanitarnim karakterom. Tri  prethodne nedjelje i jedne subote obišle su svako domaćinstvo u Galovcu i Jošanima. Čisti prihod bit će namijenjen za izgradnju dječjeg  igrališta na Ogorki, na zapadnom ulazu u Galovac.


Igre i natjecanja
Nakon sedam godina pauze maškare su se u Galovacu vratile protekle godine. Prihod od maškaranog vladanja upotrijebljen je za izgradnju dječjeg igrališta kod novog Doma kulture.
Program i zabava na otvorenom na asfaltnom igralištu kod škole i  Doma kulture započeli su još u rano nedjeljno poslijepodne. Natjecalo  se u nošenju jaja u žlici i potezanju konopa, birao se najbolji glas i najbolja maškarana maska. Voditelj je bio Klaudio, a u stručnom žiriju,  Davor, Veki i Miro. U organizaciju su bili Veki, Flegma, Mirac, Bilić,  Bačić, Leo, Snježana i drugi.




Marin Gulan: Protiv sam spaljivanja  konkretnog čovjeka
Maškare podržavamo ali je neprihvatljiva poruka da se spaljuje predsjednica RH i da se maškaranom porukom diskriminira. Štoviše, protiv  sam toga da se za maškare spaljuje krnje, odnosno lutka konkretnog  čovjeka, a ne simbola neke opake društvene pojave, naglasio je Gulan,  načelnik male ravnokotarske samostalne općine koja je zajedno s njim  i općinskim timom bojkotirala Galovačke maškare.


Oproštajni govor
"Dragi moji Galovčani! Sve vas lijepo pozdravljam, i u ime slijepe  naše, svečano nazdravljam. Došlo vrijeme da se oprostim od vas, evo  pozdravlja vas i moj pas!
Klika je na Panovčak tek nedavno došla, a sad ni ne zna kud je ovo  pošla. Bila sam na dijeti, nisam jela čokoladu, sad me pale Galovčani  ovako viku i mladu. Hvala vam od srca na povjerenju, sve svoje ostavljam Jakovu, tom buckastom stvorenju. Jakove izdrži, to te moli tvoja  draga, izdrža si i gore pa ćeš ovo i sada.
Pade i vlada moja, valjda će vam iduća biti nešto bolja", riječi su  oproštajnog govora lutke predsjednice RH kojeg su sastavili i pročitali  organizatori.