Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otvorenje četvrte samostalne izložbe Siniše Klarice

06.03.2019. 09:44
Otvorenje četvrte  samostalne izložbe  Siniše Klarice


Digitalne manipulacije kroz oko našeg kolege novinara, fotografa i likovnjaka Siniše Klarice bit će izložene večeras u Gradskoj loži  na njegovoj četvrtoj samostalnoj izložbi pod nazivom U Loži.
Igranje s umjetnošću koje mu je, kako kaže, odmak, ali ne i bijeg, od  svakodnevnice, kroz zanimljive kolorističke i grafičke metamorfoze Klarica je već dijelio s javnošću na izložbama Kompilacije, Grafike i Reminiscencije.
Večeras s početkom u 19 sati, gledat ćemo retrospektivu njegovog nadrealističkog stila i geometrijskih apstrakcija u kojima se stalno isprepliću realnost i fantazija.


Povratak nakon tri desetljeća
Ljubav prema umjetnosti rodila se zajedno s njim prije 54 godine, a  već u osnovnoj školi, 1976. godine, je njegova slika ribarskih brodova u  luci punoj otpada i pjene, bila zapažena u Veneciji, na izložbi organiziranoj u povodu zaštite eko sustava Jadranskog mora. Dugo vremena je  prošlo da se vrati to svojoj esenciji. Čim se dohvatio fotoaparata, to nije  prošlo nezapaženo.
– Trebalo je proći čak tri desetljeća da se vratim likovnoj umjetnosti, a  to sam prvo učinio s fotografijom. Iznad Špraljine Drage na Kornatima  2007. godine, iz Canadaira CL 415 snimio sam fotografiju koju je svjetski poznat zrakoplovni portala Airlines.net proglasio najboljom te godine. Nakon zrakoplovnih reportaža i pejzažnih serijala, povratkom iz  Sjedinjenih Američkih Država imao sam prvu samostalnu i audio-vizualnu izložbu Manhattan u galeriji Gina. Riječ je o putopisnom zapisu  garniranom s nekoliko stotina fotografija urbanih veduta New Yorka i  njegovog najpoznatijeg poluotoka, kazao je Klarica.
Ubrzo pristupa Likovnoj udruzi Zadart s kojom često sudjeluje na  grupnim izložbama. Uz geometrijske apstrakcije paralelno započinje  rad s video tehnikom prezentacije svojih likovnih radova, što je prihvaćeno kao nova vrsta izričaja, izvan klasičnih ateljea i ekspresija.


Digitalne manipulacije
Kako kaže Klarica, u šali bi se moglo reći da je on rodonačelnik tog  žanra.
– Teoretičari umjetnosti neka daju pravo ime, a ja sam to pojednostavljeno nazvao digitalnim manipulacijama. Iako zapravo nije baš jasno tko tu koga i sa čime manipulira. Možda se tu radi čak i o konglomeratu introspekcija u određenim razdobljima. Ali sigurno je da je umjetnost ovako postala pristupačnija većem broju ljudi. Čak i jeftina, ali  nikako ne profana. Sve to mora imati svrhu, kompoziciju te, poput poezije, imati ritam, ton i ekspresiju. Ljepota je u tome što se ovaj tip umjetnosti otvara budućnosti te je nemoguće znati u što će evoluirati i  gdje će mu biti kraj, kazao je Klarica.
Izložba U Loži bit će otvorena do 21. ožujka.