Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Učenici se okušali u izradi reljefnih žigova u glini

06.03.2019. 18:00
Učenici se okušali  u izradi reljefnih  žigova u glini


Jučer je u Muzeju antičkog stakla u Zadru otvorena izložba  dječjih radova s radionice "Izrada reljefnih radioničkih žigova u glini", a  koja je održana u povodu manifestacije Noći muzeja 2019. godine.
Cilj radionice bio je približiti djeci muzej kao ustanovu u kojoj se kroz  igru može i učiti. Učenici OŠ Petar Preradović imali su zadatak izraditi  faksimile radioničkih žigova koji se nalaze u postavu Muzeja antičkog  stakla u Zadru. Glinu su obrađivali prstima, drvenim, modelarskim  nožićem i/ili letvicom, a radovi su se nakon izrade morali sušiti 10-tak  dana na sobnoj temperaturi. Nakon sušenja, pečeni su u peći na 900  stupnjeva. U toku pečenja, glina je promijenila boju u crvenu što je uobičajeno kod takvog procesa.
Na ovoj izložbi autorice Biljane Lovrić, ujedno i kustosice muzeja, a  koja će biti otvorena do 12. ožujka, mogu se pogledati radovi učenika likovne sekcije 6. i 8. razreda O.Š. Petar Preradović i radovi ostale djece u  dobi od 5-10 godina koja su sudjelovala na radionici. Nakon otvorenja  izložbe, djeca su poslušala i predavanje o samoj glini, na kojoj su slušali  od čega se sastoji glina, o tehnikama i načinima ukrašavanja i dr.
Među učenicima OŠ Petra Preradovića bila je i Iva Jurić, učenica 6. a  razreda. Nikada prije nije radila s glinom, pa joj je ovo bilo vrlo zanimljivo iskustvo.
– Radionica mi se jako svidjela. Puno sam naučila o glini i načinu obrade. Između ostalog, naučila sam da se glina, da bi se uopće mogla oblikovati, prvo mora namočiti vodom, kazala je Iva dodavši kako je ona u  svoju glinu urezivala reljefne krugove.