Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ULICA NELOGIČNOSTI Prometnica prilagođena automobilima, ali ne i pješacima

06.03.2019. 09:14
ULICA NELOGIČNOSTI Prometnica  prilagođena  automobilima, ali  ne i pješacima


Uzmimo primjer, završili se sa šetnjom na Kolodvorima i  krećete prema Poliklinici. Lijepa, obnovljena prometnica, četiri trake.  Ali, uvijek postoji jedan ali. Kako bi se proširila postojeća prometnica od  dvije na četiri trake, trebalo je rušiti zid bolnice, napraviti novi i tek onda  se moglo pristupiti izgradnji prometnice. Novo cestovno rješenje se, barem zasada, čini jako lijepo. Uvjereni smo kako će se vozačima svidjeti,  no pravo je pitanje što je s pješacima. Jer, kako se zorno može vidjeti na  fotografijama, njima su, u ovom slučaju, u najmanju ruku uskraćena  prava.


Nogostup nije za one u kolicima
Obišli smo jučer novootvorenu prometnicu, od raskrižja prema bolnici do onog prema Poliklinici. Vozi se bez ikakvih problema, ali se zato,  kako smo i predvidjeli, malo teže hoda. Na prvi pogled, širina nogostupa  i nije toliki problem. Sve dok se ne dođe do rasvjetnog stupa. Tu se ne  možete mimoići s pješakom iz drugog smjera, a kamoli ako vam u susret  dolazi netko u invalidskim kolicima. Ili pak netko s bebom u kolicima.  Takvima su definitivno ovdje ugrožena prava, jer da bi prošli pored stupa  morat će se spustiti na cestu. A ovdje sigurno nitko neće voziti 20 kilometara na sat. A i zašto bi, pa cilj je bio rasteretiti odnosno ubrzati promet. Stoga, jedino rješenje za sve koji koriste kolica, ova ili ona, biti će izbjegavanje ovog pravca. U protivnom, no passaran.
U našim prethodnim tekstovima vezanima uz ovu temu iz Hrvatskih  cesta su nam odgovorili kako su nogostupi izgrađeni prema širini od 120  centimetara iako je prema zakonu predviđeno da mogu biti i 80 centimetara. Osim toga, tada smo ih bili upitali hoće li stupove rasvjete izmjestiti sa strane kako ni bi smetali pješacima, na što su rekli kako hoće.  Tada su potvrdili kako će ih razmjestiti. Međutim, jučer smo se uvjerili  kako to nije učinjeno te će se pješaci nekako morati snalaziti kako bi mogli hodati uz novu četverotračnu cestu.