Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uz Kneževu, bit će opet – “duša” grada…

06.03.2019. 14:27
Uz Kneževu, bit  će opet – “duša”  grada…


"Zaštitna ograda", kojima je ovih dana opasana, označila je početak izvođenja radova  na obnovi i rekonstrukciji Providurove palače što će ujedno biti jedan od  najvećih kapitalnih projekata obnove kulturne baštine u Zadru. Tako će nakon Kneževe i  Providurova palača zauvijek izbrisati svoje ratne rane i zasjati punim sjajem, a cijeli će kompleks biti ono što je oduvijek i bio – svojevrsna "duša grada".
Kako je potvrdio i pročelnik za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić, obnova kreće, a radovi su povjereni zadarskoj firmi Krekić Avangard koja je izvodila radove i na obnovi Kneževe palače, kao najpovoljniji ponuđač.
Vrijednost radova je 36.4 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je 85  posto iznosa iz europskih fondova, a  rok za dovršetak radova, ako  sve bude teklo po planu i bez nekih nepredviđenih problema, 14  mjeseci.
Kad jednom bude dovršena, Providurova palača će nuditi  brojne  sadržaje, a između dvaju palača poveznica će biti stakleni tuneli.  Providurova palača koristit će dio postojeće opreme iz Kneževe palače i zadarskog Koncertnog ureda, a ostalo će se također, financirati projektnim sredstvima.


Bit će obnovljeno 2.910 kvadrata
Podsjećamo, prema projektu koji je još ranije  predstavljen zadarskoj javnosti, u prizemlju palače predviđena je dvorana za prateće  muzejske sadržaje kao što je muzejski dućan, čitaonica, edukativna  radionica te ulazni prostor i garderoba kao i prostorija za ugostiteljske djelatnosti – kafić i restoran. Na prvom katu palače rekonstruirat će se i urediti dvorane za stalni izložbeni postav zadarskog Narodnog muzeja, dok će se na drugom katu urediti 100 metara četvornih informativnog prostora. Na trećem katu predviđene su dvorane zatvorenog tipa te dvorane za prateće poluotvorene muzejske  sadržaje kao što je čitaonica dokumentacije i čitaonica knjižnice,  dok će se na četvrtom katu palače uredit prostori uprave. Također,  opseg intervencije na Providurovoj palači obuhvaća rekonstrukciju  i uređenje popratnih prostora, kao što su komunikacije, sanitarije,  spremišta… Ukupno će biti rekonstruirano, sanirano i obnovljeno  2.910 metara četvornih prostora.