Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad pokreće i postupak rane detekcije darovitosti kod svih prvašića

06.03.2020. 10:21


Nije nam cilj stvaranje nekakve elite. Smatramo da svako dijete ima dar za nešto i smisao cijele ove priče jest otkrivanje svakog dara i mogućnost njegova usmjeravanja i usavršavanja unutar sustava, objasnila je Ivana Guglielmini, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.
Ona je naime, još prošloga ljeta podnijela zahtjevnu prijavu i to na engleskom jeziku kako bi Zadar postao jedan od centara izvrsnosti kada je riječ o odgoju i obrazovanju, a 2. ožujka ove godine na svečanosti upriličenoj u Velikoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu na 2. susretu registriranih European talent point-a u Hrvatskoj, u organizaciji ETC Hrvatska – Centri Varaždinske županije i Radboud University, Nijmehen iz Nizozemske, Gradu Zadru je uručen taj vrijedni certifikat.


Status koji otvara mnoga vrata
Na toj svečanosti upriličena je i dodjela diploma specijalistima prve generacije RITHA specijalizacije u Hrvatskoj. A, RITHA je engleska skraćenica koja znači međunarodnu specijalizaciju vezanu uz darovitost. Nakon uručenja diploma diplomantima, uručeni su i certifikati novoimenovanim točkama darovitosti u Hrvatskoj, a certifikat Grada Zadra primio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić. Inače, sveukupno 17 ustanova, uključujući i Grad Zadar, dobilo je tom prigodom, certifikat »European Talent Point« – Europska točka darovitosti, čime ih sada u Hrvatskoj ima sveukupno 38, dok su Centri izvrsnosti Varaždinske županije »European Talent Center« – Europski centar darovitosti.
– Važnost osvajanja ovoga statusa za centre izvrsnosti Grada Zadra, kao i za sam Grad Zadar, je pozicioniranje u ETSN-u, Europskoj mreži za podršku darovitima, čime se otvaraju vrata svim mogućim i budućim suradnjama naših centara izvrsnosti s ostalim točkama i centrima iz Mreže. Mogućnosti su brojne, od formiranja partnerstava prilikom prijava na pozive za EU projekte, a time i povlačenje sredstava iz fondova, razmjene učenika, organizacija radionica, skupova, okruglih stolova, ljetnih kampova za učenike. Želim svakako istaknuti i voditelje naših centara bez čijeg truda, rada i zalaganja ne bi bilo ovoga uspjeha, a to je Maja Cindrić – voditeljica Centra izvrsnosti za matematiku, Snježana Stanin – voditeljica Centra za fiziku i Anto Marjanović – voditelj Centra za informatiku, naglasila je Ivana Guglielmini.
Prema njezinim riječima, od aktivnosti koje su već sada u pripremi, a odnose se na unaprjeđenje cijele priče oko darovitosti su i rana detekcija darovitosti i osnivanje novog centra izvrsnosti, onog za hrvatski jezik. Dodala je da kad je u pitanju rana detekcija darovitosti, ona je proizašla iz projekta ZadarZadar, u kojem je nastao instrumentarij za ranu detekciju darovitosti kod učenika prvih razreda osnovnih škola.
– U suradnji s voditeljicom projekta Verom Šušić, inače psihologinjom u OŠ Bartula Kašića, pokrećemo postupak rane detekcije darovitosti kod svih prvaša koji pohađaju osnovne škole Grada Zadra što bi bio prvi korak u cijeloj priči.


Međunarodna specijalizacija vezana uz darovitost
Taj postupak i instrumentarij kojim će se provoditi testiranje su jedinstveni u Republici Hrvatskoj. Nakon provođenja testiranja ideja je i unaprjeđenje rada s darovitim učenicima, na područjima za koja su daroviti, a kroz centre izvrsnosti koji im već jesu i koji će biti na raspolaganju u godinama koje dolaze. Kako bi osmišljavanje rada s darovitim učenicima bilo što kvalitetnije šaljemo i jednu osobu na stručno usavršavanje odnosno RITHA specijalizaciju za rad s darovitom djecom. Radi se o specijalizaciji u Hrvatskoj koju provodi RITHA dakle, riječ je o međunarodnoj specijalizaciji vezanoj uz darovitost. Specijalizaciju je odobrilo Europsko vijeće za darovitost – ECHA, a provodi je fakultet »Radboud University Nijmegen« u partnerstvu s centrima izvrsnosti Varaždinske županije. Na svečanosti u Varaždinu podijeljene su i diplome prvoj generaciji diplomanata ove specijalizacije u Hrvatskoj, rekla je Guglielmini.
 




Tjedan matematike
Tjedan matematike održao se od 2. 9. do 6. 9. 2019. tj. tjedan prije početka nastave. Svaki dan održala se po jedna tematska radionica u trajanju od tri školska sata za svaku od skupina. Svaka skupina je u tom tjednu, prema rasporedu, sudjelovala na pet trosatnih radionica koje su vodili učitelji uz pomoć starijih učenika, bivših polaznika Centra izvrsnosti u OŠ Zadarski otoci.
 


O centrima izvrsnosti Grada


– Cilj i zadaća Grada Zadra je podrška nadarenim učenicima osiguravanjem potrebnih uvjeta za rad na razvijanju iskazane nadarenosti na određenom području, kao i stvaranje okruženja u kojem pomoć dobivaju od posvećenih mentora kako bi širili svoje interese i znanje na području za koje su zainteresirani. U proračunu Grada Zadra, a za financiranje rada Centara izvrsnosti predviđen je iznos od 160 tisuća kuna, objasnila je Ivana Guglielmini.
Prvi Centar izvrsnosti za osnovne škole Grada Zadra osnovan je tijekom školske 2012./2013. godine kao dodatni poticaj dijelu zvanja koja spadaju u STEM područja. Grad Zadar je zajedno sa Matematičkim društvom Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač, pokrenuo pilot projekt osnivanja najprije Centra izvrsnosti za matematiku. Ovaj Centar okuplja oko 35 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za matematiku te sudjeluju u školskim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Program realiziraju učitelji članovi Matematičkog društva Zadar, a porvodi se u prostorijama osnovne škole Šime Budinića.
Grad Zadar je potom, zajedno sa Udrugom mladih matematičara i fizičara Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač pokrenuo i pilot projekt Centra izvrsnosti za fiziku. Centar je okupio 55 učenika. Program realiziraju učitelji članovi Udruge mladih matematičara i fizičara Zadar u prostorijama osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Od drugog polugodišta školske 2016./2017. godine Grad Zadar je u suradnji s Društvom informatičara Zadar pokrenuo i Centar izvrsnosti za informatiku. Program provode učitelji osnovnih škola Grada Zadra u prostorijama osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Centar okuplja 60 zainteresiranih učenika.
Centri su uglavnom usmjereni na pripremu učenika za natjecanja, ali ih osim toga pripremaju i za daljnje produbljivanje interesa za određeno područje kao i čitavo obrazovanje te konkurentnost na tržištu rada.
U partnerstvu s osnovnom školom Bartula Kašića, kroz projekt ZadarZaDar uspostavljena je i Online platforma »Online centar Zadar za darovite«, a kroz projekt »InovA@skola«, kreiran je inovativni instrumentarij i postupuci za identifikaciju potencijalno darovitih učenika, inovativne školske planove i programe, priručnike i digitalne nastavne materijale za njihov optimalan razvoj u redovnom razrednom odjeljenju. Strateški plan je u sljedećih pet školskih godina omogućiti stručnim suradnicima i učiteljima da na vrijeme prepoznaju više od 20-30% darovitih učenika, te da se primjena instrumentarija proširi i na županijske odnosno hrvatske osnovne škole.
U planu je i osnivanje Centra za poduzetništvo koji bi okupio učeničke zadruge osnovnih škola Grada Zadra koje su se, već drugu godinu zaredom, a na poziv Veleposlanstva RH u Mađarskoj, predstavile na Diplomatskom sajmu u Budimpešti, na štandu Republike Hrvatske.
U smislu podrške i poticaja području inovacija i modernih tehnologija u učenju i poučavanju Grad Zadar, u suradnji s partnerima organizira STEM tjedan koji će se održati u travnju 2020. godine.
 


Popularizacija znanosti kod najmlađih
Centar izvrsnosti za fiziku sudjeluje na Festivalu znanosti s predavanjima i radionicama. Pokrenuo je i Znanstveni dan koji se održava u OŠ Šimuna Kožičića Benje tijekom Festivala znanosti, a okuplja učenike nižih razreda osnovnih škola grada Zadra gdje oni prezentiraju svoje pokuse i projekte.
Centar izvrsnosti u suradnji s Gradskom knjižnicom pokrenuo je projekt Mali znanstvenici. Projekt je počeo 2017. godine i kroz njega je prošao velik broj učenika nižih razreda osnovne škole. Projekt ima za cilj popularizaciju znanosti kod najmlađih, te su se osim u centralnoj knjižnici grada, radionice održavale i u gradskim ograncima i otocima na kojima knjižnica ima svoje prostore. Centar izvrsnosti s radionicama kojima popularizira znanost sudjeluje na mnogim događanjima – Festival znanosti, Kvartart, Zadar čita, Fešta od fizike.
Centar izvrsnosti iz fizike u školskoj godini 2019/20 pokreće novi projekt za potencijalno darovite učenike nižih razreda osnovnih škola.
 


Suradnja s Ljetnom školom informatike
U narednom periodu planira se organizacija niza drugih radionica ukoliko bude zainteresiranih učenika s ciljem proširenja Centra. Tijekom ljetnih i zimskih praznika, planiraju se i ljetne i zimske škole i računalni kampovi gdje bi nadareni učenici iz cijele zemlje dobili priliku raditi zajedno i formirati timove za buduće projekte.
Do sada je bila suradnja s Ljetnom školom informatike koja se realizira u ljetnim mjesecima na Silbi i s Računalnim savezom iz Zagreba. Svake godine uključeno je i nekoliko učenika iz Zadra
 


Plan je i robotika
Lani su u rad Centra izvrsnosti prvi put uključeni učenici trećih razreda osnovne škole. U narednim godinama plan je uključiti i učenike 1. i 2. razreda osnovne škole s kojima bi se radilo osnove programiranja. Također, ukoliko Grad uspije nabaviti i opremu iz robotike, s učenicima 1. i 2. razreda bi se započelo i s osnovama robotike. Na taj način bi nadareni učenici od 1. razreda osnovne škole imali priliku baviti se programiranjem i robotikom što bi uvelike doprinijelo kvaliteti njihovog obrazovanja u tim područjima.