Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Predavanje o opasnostima dopinga u sportu

06.03.2020. 14:15


Što je to doping? Koji se preparati i koji lijekovi smiju koristiti, a koji su zabranjeni? Ovo su pitanja na koja su odgovore dobili sportaši koji su sudjelovali na predavanju o dopingu kao problematičnom segmentu sporta, a kojega je organizirao Atletski športski klub Zadar i Udruga Hrvatskih atletskih trenera, te Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a u čijem sklopu je i Služba za antidoping. Predavanje se održalo u četvrtak poslijepodne u press centru dvorane Krešimir Ćosić u Zadru, a okupilo se stotinjak sportaša i sportskih trenera.
– Ovim predavanjem želimo sportašima prenijeti ideju o čistom i zdravom sportu. Želimo ih osvijestiti što je to doping, zašto se ne smije uzimati, koliko kontaminira sport i koliko šteti zdravlju. Također, jedan dio predavanja je baziran na podučavanju sportaša o tome kako uzimati dodatke prehrani kad su u prilici da ih moraju uzimati, rekla nam je Vesna Barišić, jedna od četiri članice tima HZJZ-a koje su jučer imale predavanje u Zadru. Uz nju su bile i Lea Pollak, Andrea Adanić Pajić i Maja Odorjan.


Odlučno protiv dopinga
– Većina sportaša se kroz svoju karijeru susreće s dopingom, ali ga ne prepoznaju. Oni moraju znati definirati doping i prepoznati ga te svi zajedno moramo biti odlučni u akciji protiv dopinga, jer samo mi bez sportaša nećemo postići ništa, rekla nam je Vesna Barišić.
Dodala je kako se predavanje održava u sklopu nacionalnog projekta te u svrhu prevencije i osvještavanja sportaša o opasnostima dopinga.
Barišić je napomenula kako doping u biti može biti službeni lijek koji se koristi u medicini. Problem se javlja kad recimo sportaši uzimaju neke dodatke prehrani, ali ne znaju što je točno u njima ili kad uzimaju kapi za nos, a ne znaju što je u njima. Naime, pojašnjava Barišić, u kapima za nos može biti efendrin koji je u biti doping. Sportaši moraju znati u kojoj količini smiju uzeti efendrin, koji je u biti stimulans te koji je zabranjen na natjecanjima.


Upozorenje rekreativcima
– Oni moraju znati što je stalno zabranjeno, a što je zabranjeno samo na natjecanju. Ne znaju koja su njihova prava i obveze i kome se obratiti. Imaju osjećaj kao da su nezaštićeni te kao da se nemaju kome obratiti, ali mogu se obratiti nama jer mi im želimo pomoći i zaštititi ih. Želimo da nas se ne doživljava kao policajce koji naganjaju sportaše kako bismo ih srušili. Mi želimo izbjeći pozitivne testove i zato provodimo ove edukacije u upozoravamo zašto su opasni steroidi, što je hormon rasta, zašto je nekad važnije sporije doći do cilja kako bi se izbjeglo riskiranje i ugrožavanja zdravlja, ali i moral te ponos i narušava se duh sporta, zaključila je Barišić.
Upozorila je i rekreativce kako moraju paziti na brojne dodatke prehrani i pripravke kako ne bi ugrozili svoje zdravlje.