Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

UHIĆENA DVOJICA ZADRANA ZBOG KRAĐE I PREPRODAJE VW GOLFOVA VII U samo dva sata dijelove s ukradenih vozila prebacivali na karambolirana vozila i skupo ih prodavali

06.03.2020. 14:52


Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije PU zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom i 35-godišnjakom sa zadarskog područja koje se sumnjiči za prikrivanje teških krađa vozila marke VW tipa Golf VII.
Istražitelji Odjela organiziranog kriminaliteta PU zadarske u manje od 12 sati od trenutka  krađe vozila VW tipa Golf VII u Rijeci pronašli su isto u mehaničarsko-limarskoj radionici u vlasništvu 30-godišnjaka smještenoj u jednom mjestu u zadarskom zaleđu.
U spomenutoj radionici u srijedu 4. ožujka u poslijepodnevnim satima uhićeno je troje ljudi koje se dovodi u vezu s tom krađom.
– Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe  kriminalističke policije PU zadarske proveli su kriminalističko istraživanje  nad 30-godišnjakom i 35-godišnjakom sa zadarskog područja koje se sumnjiči za  umiješanost u teške krađe i prikrivanje ukradenih vozila iz programa VW tipa Golf VII. Temeljem operativnih saznanja da se u  mjestu u zadarskom zaleđu  u novoizgrađenoj mehaničarsko-limarskoj  radionici  u vlasništvu 30-godišnjaka vrši prepravak ukradenih i  karamboliranih Golfova istražitelji Odjela organiziranog kriminaliteta su pravovremenom reakcijom u srijedu u navedenoj radionici uhitili tri osobe. Izvršenom pretragom radionice pronađen je već rastavljen VW tipa Golf VII koji je prethodne noći ukraden u Rijeci, a njegovi dijelovi već su bili montirani na dva identična, prethodno karambolirana Golfa koji su kupljeni u Njemačkoj. Dio dijelova s ukradenog Golfa pronađen je i u vozilu drugoosumnjičenog 35-godišnjaka. Također je pronađena i sva dokumentacija te dio osobnih stvari oštećene 46-godišnje Riječanke, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare, Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije.
Prema Mršićevim riječima, daljnjom pretragom radionice pronađena su još dva karambolirana Golfa koji su kao takvi kupljeni u Rijeci i u Austriji. Isto tako pronađeno je više stotina raznih dijelova koji potječu upravo od VW Golfova serije VII. Sve pronađeno je i oduzeto..
– Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku PU zadarske, dok je treća osoba, 23-godišnjak, pušten na slobodu. Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela prikrivanja, kazao je Mršić.
Materijalna šteta pričinjena oštećenoj 46-godišnjakinji se cijeni na više od 110.000 kuna, dok popravljeni i prepravljeni Golfovi iz ove radionice na tržištu postižu cijenu i veću od 150.000 kuna.
Policijski službenici Službe kriminalističke policije u suradnji s drugim policijskim upravama i vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” nastaviti će kriminalističko istraživanje u cilju rasvjetljavanja teških krađa vozila visoke klase na području cijele RH, kao i utvrđivanja porijekla pronađenih auto dijelova.
Utvrđeno je kako bi u spomenutoj radionici uhićeni akteri u svega dva sata rastavili kompletno ukradeno vozilo te sve dijelove prebacili na druga karambolirana vozila.
– Prema raspoloživim saznanjima za krađu pojedinih tipova vozila angažiraju se vrlo obučeni i specijalizirani počinitelji koji raspolažu s vrlo sofisticiranom opremom za otključavanje vozila i stavljanje vozila u pogon. Meta lopova su sva skupocjena vozila i vozila visoke klase, a Golfovi serije VII posebno su cijenjeni. Pretpostavljamo da je kroz ovu radionicu prošlo na desetke ovakvih vozila, a policija za određeni broj ima saznanja gdje se i u čijem posjedu nalaze. Stoga pozivamo vlasnike čiji su Golfovi prošli kroz ovu radionicu  da se jave u Kriminalističku policiju kako bi nam olakšali istraživanje, a i otklonili sumnje u njihovu umiješanost u počinjenje kaznenih djela. Može se dogoditi da pojedini posjednici vozila koji su prošli ovakav put odgovaraju za kaznena djela poticanja, prikrivanja ili neka druga kaznena djela ukoliko su sudjelovali u naručivanju i počinjenju istih kaznenih djela. Ipak, najvjerojatnije je da su svi oni koji danas posjeduju takva vozila "kupci u dobroj vjeri" te je za očekivati da rijetko tko od njih ima saznanja da na svom vozilu ima dijelove s vozila koja su ukradena, zaključio je Mršić.
U prethodne dvije godine PU zadarska na svom području bilježi češće krađe upravo VW Golfova tipa VII i u daljnjem kriminalističkom istraživanju pokušat će se utvrditi da li su ove osobe i ova lokacija povezani s prepravcima i daljnjim krivotvorenjem brojeva šasije vozila koja su dalje prerađena i preprodana.
– Modus operandi ovih osoba je da legalno kupe karambolirana vozila u zemljama EU koja su tamo dosta jeftina, po cijeni do 3.000 eura, te kada ih dovezu ovdje onda slijedi prepravljanje, popravak, krivotvorenje isprava te prodaja daljnjim vlasnicima ili korisnicima po cijeni od oko 20.000 eura, odnosno 150.000 kuna. Kroz daljnje kriminalističko istraživanje utvrdit ćemo da li je netko od počinitelja povezan I s osobama iz kriminalnog svijeta susjednih država, a svakako nam je poznato da su dosta poznati u zadarskom krim-miljeu u kojem imaju dobre veze, naglasio je Mršić.
Prvoosumnjičeni 30-godišnjak te drugoosumnjičeni 35-godišnjak od prije su poznati djelatnicima Kriminalističke policije PU zadarske. Prvi je prijavljivan zbog kaznenih djela imovinskog karaktera, dok je drugi prijavljivan zbog više kaznenih djela imovinskog karaktera, kao i kaznenih djela protiv osobne slobode, odnosno kaznenih djela s elementima nasilja. Kako doznajemo obojicu se dovodi u vezu s Denisom Paraćem, kojega se dovodilo u vezu s počinjenjem kaznenih djela s elementima nasilja, neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a sumnjičilo ga se i za napad na zadarskog odvjetnika Augustina Sudinju u siječnju 2018. godine. Parać je skončao u prometnoj nesreći prije godinu dana kada je u Ulici Hrvatskog sabora u Zadru kada je uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom te uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu poginuo. Navodno je upravo te posljednje večeri bio u društvu osumnjičenih.
U ovom trenutku se može samo nagađati koliko su 30-godišnjak i 35-godišnjak zaradili činjenjem spomenutih kaznenih djela.