Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadrani mogu naučiti češki koji se ljeti čuje na svakom kantunu

06.03.2020. 15:14


Svi koji žele naučiti osnove češkog jezika mogu se prijaviti za besplatan tečaj češkoga koji od 11. ožujka do 30. lipnja organizira Ured Južnomoravske regije za međuregionalnu suradnju u suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Tečaj je namijenjen svim građanima zainteresiranima za češki jezik i kulturu, a provodit će ga Kristyna Rygolova, lektorica za češki jezik na Sveučilištu u Zadru. Ova profesorica hrvatskog jezika, koja je u Brnu završila studij kroatistike, u Zadar je prvi put došla prije sedam godina razmjenom studenata kroz program Erasmus.
Iako je studentima češki jezik izborni predmet, među njima uvijek ima i oih koji su dodatno motivirani naučiti što bolje češki, a profesorica Rygolova nastoji ih kroz nastavu zainteresirati ne samo za češki jezik, već i za češku književnost i kulturu koja s hrvatskom ima puno zajedničkog.
Ured Južnomoravske regije za međuregionalnu suradnju želi i ostalim građanima, izvan studentske populacije, omogućiti učenje osnova ovog slavenskog jezika koji se posebno tijekom ljetne sezone čuje na svakom zadarskom kantunu.
– Interesa ima, a posebno među Zadranima koji se bave turizmom i koji sa svojim češkim gostima žele progovoriti na njihovom jeziku, kaže Kristyna Rygolova, te dodaje da će naglasak biti upravo na komunikaciji vezanoj za turizam.
Također, profesorica Rygolova navodi kako se na ovom skoro četveromjesečnom tečaju mogu dobro naučiti osnove češkog jezika i savladati osnovna komunikacija koja može dobro doći ne samo u kontaktu s češkim gostima već i prilikom posjeta ovoj zemlji.
Lektorica Rygolova prije dolaska na Sveučilište u Zadru kratko je vrijeme boravila i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a kada joj se 2013. godine pružila prilika za posao lektorice češkog jezika na zadarskom Odjelu za kroatistiku i slavistiku nije se ni trenutka dvoumila. Zadar ju je, kaže nam, odmah očarao, a još više priroda u Zadarskoj županiji.
– Volim planinarenje i često odlazim na Velebit, a bavim se i jahanjem, za što su u zadarskom zaleđu idealni uvjeti, kaže Kristyna koja se veseli tečaju i učenju polaznika češkom jeziku.
Besplatan tečaj češkog jezika održavat će se od 11. ožujka do 30. lipnja, srijedom od 19 do 20.30 sati u Starom kampusu (zgrada na rivi) Sveučilišta u Zadru. Navedimo još kako je broj polaznika ograničen. Prijave i ostale informacije zainteresirani mogu slati na e-mail: [email protected]