Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ABA LIGA Bez Cartera Morača postaje još težom utvrdom za osvojiti

06.03.2021. 08:38


Prvu od dvije crnogorske stanice košarkaši Zadra odradili su prekjučer u Baru s porazom od domaćeg Mornara (77:71), a već danas ih očekuje drugi dio crnogorske turneje u Podgorici gdje ih s početkom u 21 sat ugošćuje Budućnost. Naravno, kao i dva dana prije kontra Barana, Zadrani će se i na Morači naći u podređenoj ulozi jer će preko puta stajati jedna od najjačih regionalnih momčadi koja cilja na titulu. Iskustvo iz utakmice s Mornarom pokazalo je da je teško parirati sastavu koji u svom rosteru ima 12 podjednakih igrača, pa se i u Baru Zadar dobro držao dok su goriva u svom spremniku imali nositelji igre, a tu se misli na tri Amerikanca plus kapetana Mavru, i da je bilo adekvatne pomoći igrača s klupe možda bi se večeras i s pobjedom dočekao izlazak na megdan Podgoričanima. Jer Perinčićeva momčad je odigrala više nego solidnih 35 minuta u najvećoj crnogorskoj luci, s posebnim akcentom na prvom poluvremenu koje je i dobila s tri razlike (38:41), no već je ulazak u treću četvrtinu pokazao da klupa ne može pratiti vrlo raspoložene startere. Posebno se to odnosi na Martina Junakovića čije je prisustvo na parketu od tek sedam minuta koštalo njegovu momčad s čak 17 minusa u tom razdoblju što je protiv sastava Eurokup kalibra bilo teško za nadoknaditi.


Negostoljubiva Morača
Naravno, ne treba krivicu za poraz svaljivati na leđa jednog ili dva igrača koji nisu imali svoj dan, no činjenica je da se Zadrani u ovakvim dvobojima ne mogu u potpunosti afirmirati bez kompletnog momčadskog učinka što je pak bio slučaj u protivničkom taboru koji je na kraju imao više raspoloženih igrača na čelu s Needhamom i Jeremićem, a Perinčić je pak razloge za nesnalaženje u završnici dvoboja pronašao u umoru koji je sigurno prisutan u njegovoj svlačionici nakon čak četvrte utakmice odigrane u samo šest dana.
– Mislim da smo bili blizu, igrali smo jako dobro prvo poluvrijeme. Otvaranje drugog poluvremena nije bilo onako kako smo se dogovorili, tu je Mornar napravio seriju od 10:0 i stvorili su prednost koju smo cijelo vrijeme lovili, a to nije nimalo lako jer su oni izvanredna šuterska momčad. Znali smo da imamo svoju šansu zbog toga što nisu igrali Pullen i Whitehead, no četvrta utakmica u šest dana je ostavila svoj trag. To se najbolje vidi u 16 izgubljenih lopti, kada ti padne snaga i koncentracija onda napraviš takve greške. Čestitke mojim igračima na energiji, zalaganju i na želji, stvarno su bili na jednom visokom nivou – bio je komentar Perinčića na prezentaciju njegovih štićenika u Baru, dok se slična priča očekuje i večeras u crnogorskoj prijestolnici. Budućnost se može okarakterizirati i jačom momčadi od Mornara, potvrdit će to njihov bolji omjer u odnosu na Barane (13-3) dok su u Eurokupu na jednu utakmicu od prolaska među osam najboljih, za što će im trebati pobjeda nad Cedevitom Olimpijom u zadnjem kolu koje je na rasporedu ovog utorka. Upravo taj sudbonosni ogled s Ljubljančanima bi mogao donijeti i svojevrstan vjetar u leđa Perinčićevoj momčadi. Misli Podgoričana će zasigurno biti usmjerene na tu utakmicu i ako se zvijezde poklope možda Zadar može i zaskočiti favoriziranu Budućnost koja je pak u svojoj Morači neumoljiva ove sezone sa svih sedam upisanih pobjeda. Kad se tome doda i ozljeda Justina Cartera u samoj završnici dvoboja s Mornarom, blago je i reći da Zadrani večeras imaju pred sobom uistinu zahtjevan zadatak.


Cobbs i Ivanović
– Večeras igramo protiv sastava koji možda trenutno igra najbolju košarku u ligi. Oni su u odličnoj formi otkad im je došao novi trener, Dejan Milojević. Čeka nas stvarno zahtjevna utakmica u svakom pogledu i veliki izazov za svih nas da vidimo kako možemo parirati s najboljima. Nažalost, nećemo imati Cartera, ali nema predaje. Idemo odigrati još jednu pravu mušku utakmicu i iskoristiti ovo kao pripremu za sve ono što nas čeka do kraja u ABA ligi – najavio je trener Zadra večerašnjeg protivnika čija svlačionica doslovni vrvi od ekstra kvalitetnih pojedinaca. Posebno je u Perinčićevoj bilježnici podcrtan Justin Cobbs koji će biti ključ igre Budućnosti poput Needhama koji je Mornara znalački izveo na pravi put u trenucima kad se lomila utakmica.
– Budućnost ima izuzetno dobar roster, prije svega trebat ćemo kontrolirati njihova dva playmakera, Cobbsa i Ivanovića. Ako uspijemo iskontrolirati njihovu pick igru s Reedom i obrambeni skok, kao što smo uspjeli na prošloj utakmici, mislim da ćemo biti u prilici parirati i tražiti svoju šansu. Obrana je ključ utakmice, treba biti na stvarno visokom nivou. Znam da neće biti lako, ali mislim da mi to možemo – kazao je za kraj Perinčić.




Kraljević: Trebat će nam 40 minuta na visokom nivou
Izostanak Cartera bit će uistinu veliki hendikep za Zadar, ali iako ne igraju na istim pozicijama, dobra je vijest za Perinčića povratak Filipa Kraljevića u zapisnik nakon što je morao zbog kasnije registracije odgledati dvoboj s Mornarom s tribine. Fićo je svjestan da će večeras biti teško parirati favoritu za naslov, no šansi će sigurno biti.
– Budućnost je jedna od najboljih sastava lige, ali mi smo prekjučer pokazali da možemo igrati i protiv takvih. Nadam da ćemo pružiti sličnu ili bolju partiju kao što je bila protiv Mornara. Podgoričani imaju odličan roster, dobro su pokriveni na svim pozicijama i igraju dobro na oba kraja terena. Da bi došli u priliku iznenaditi moramo odigrati svih 40 minuta na visokom nivou jer ako se popusti i dvije minute oni će to svakako znati kazniti – kazao je Kraljević.


»Ako uspijemo iskontrolirati njihovu pick igru s Reedom i obrambeni skok, kao što smo uspjeli na prošloj utakmici, mislim da ćemo biti u prilici parirati i tražiti svoju šansu. Obrana je ključ utakmice, treba biti na stvarno visokom nivou
Ivan Perinčić