Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

DONIRAJU I VOLONTIRAJU Lanac humanosti nastavljaju i nakon 70-ak dana od potresa

06.03.2021. 09:28


 U ovo teško vrijeme, puno izazova i nevolja na svakom koraku i u svakom danu, u Viru smo i nakon 70-ak dana od katastrofalnog potresa u Banovini osjetili i doživjeli brigu pojedinaca i skupina za stradale. Predvođeni Župnim uredom sv. Jurja, župnika don Jure Zubovića i Udruge DDK Vir, predsjednika Gorana Vickovića, solidarni i humani ljudi i dalje pomažu donacijama i volontiraju.
– Pomoć za potresom pogođena područja sada se donosi u Caritas Zadarske nadbiskupije, dok se u virskoj župnoj dvorani donira hrana za žitelje Banovine koji su nakon potresa došli u Vir, kazao je don Jure Zubović.


Božja ljubav i briga za potrebite
– U početku je na Viru bilo oko 30 doseljenih obitelji s područja pogođenog katastrofalnim potresom, sada je na Viru oko 10 obitelji. U koordinaciji s Općinom Vir i Udrugom DDK tim obiteljima dijelimo humanitarnu pomoć koju su donirali Virani, naglasio je Zubović.
Župna dvorana je otvorena svakog radnog dana u prijepodnevnim satima gdje donatore dočekuju volonteri koji potom hranu sortiraju u kartonske pakete od banana s kojim ih opskrbljuje Ivan Tomić iz ovdašnjeg marketa Tommy.
– Oporavak ranjene Banovine bit će dugotrajan. Zato je lijepo vidjeti virske volontere, koji s osmijehom, uslužnošću, a posebno toplim riječima, u župnoj dvorani primaju i sortiraju humanitarnu pomoć te daju nadu ljudima koji su ostali skoro bez svega što su godinama gradili. Ovdje se može osjetiti Božja ljubav i briga za svakoga tko se našao u teškoj situaciji zbog potresa, istaknuo je virski župnik don Jure Zubović.
Lijepo je bilo vidjeti spremnost, otvorenost, strpljivost i vedrinu volontera s kojima smo se susreli u sabirnom centru u župnoj dvorani.


Najveća akcija u povijesti
– Zahvaljujem svim ljudima koji su do sada uputili pomoć, brojnim volonterima koji su došli pomoći u radu u sabirnom centru kao i svima koji ih prate u molitvama, istaknuo je don Jure.
A sve je započelo 15-ak dana prije katastrofalnog potresa kada je Udruga dragovoljnih darivatelja krvi Vir organizirala prikupljanje potrepština za Caritasovu Pučku kuhinju i Socijalnu samoposlugu u Zadru te prikupila rekordnih 6 tona potrepština.
– Uz veliku pomoć našeg don Jure Zubovića sabirni centar također je bio u Župnoj dvorani. Imali smo volontere koji su dežurali i uredno sortirali hranu. Tjedan dana potom organizirali akciju darivanja krvi u Općini Vir te prikupili čak 65 doza krvi, a onda se dogodilo strašan, katastrofalni potres i od 29. prosinca 2020., započela je najveća humanitarna akcija u povijesti Vira, rekao je Goran Vicković, humanitarac i dobročinitelj.
U prvi tjedan dana ovoj se humanitarnoj akciji odazvalo preko 280 obitelji s otoka Vira, što je najmasovniji odaziv ikad zabilježen na otoku Viru. Tijekom akcije prikupljeno je 11 tona humanitarne pomoći koja je u tri navrata odvezena na potresom pogođena područja.
Otočno humanitarno čudo
Prvi kombi humanitarne pomoći s otoka Vira za stanovnike unesrećene u razornom potresu s pet tona raznih potrepština krenuo je prema naselju Hrastovica kod Petrinje, drugi s tri tone u Glinu, a posljednji, također s tri tone prikupljene i sortirane razne robne, odjeće i potrepština odvezen je u Kostajnicu. Prikupljenu pomoć predali smo u ruke kostajničkom Crvenom križu, navodi Vicković zahvalivši svima volonterima.
Već prvih dana od potresa osigurali su smještaj za pet obitelji te s hranom opskrbili 50-ak ljudi.
– Virani su sjajno i humano reagirali te u kratkom vremenu napravili čudo. Ovo je po svemu bila naša najuspješnija akcija, ali su, nažalost, i okolnosti bile dramatične i tragične. Čovjek ne može ništa drugo nego pomoći od srca i onoliko koliko može, kaže koordinator ove akcije Crvenog križa i predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković.




Zaslužili županijsku nagradu
Naime, osim navedenog Udruga DDK Vir između ostalog svake godine daruje sedmodnevno ljetovanje za nekoliko obitelji slabog imovinskog stanja i obitelji s bolesnom djecom.
– Udruga DDK Vir broji 110 aktivnih članova, među kojima su dvije žene i dva muškarca s preko 50 darivanja krvi, dok su dva darivatelja preko 100 darivanja, ponosno je istaknuo Vicković.
Uz organizaciju virskog UDDK-a i sponzorstvo Općine Vir, akcije darivanja krvi održavaju se u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zadar ravnatelja Šime Lisice i Odjela transfuzije Opće bolnice Zadar voditeljice dr. Mirjane Nadinić.
– Iz naše Udruge čak 45 osoba su članovi Zaklade Ana Rukavina, svaka im čast i neizmjerna hvala, zaključio je Vicković, predsjednik udruge koja je svojim dosadašnjim uspješnim i plodonosnim radom svakako zaslužila nagradu Zadarske županije.


Imena virskih volontera
Volonteri virske Udruge DDK: Alen Glavan, Alida Cvitkušić, Vojna Kapović, Marija Horvat, Mimoza Jevremović, Krešimir Hotko, Snježana Hotko, Ljiljana Kapović, Rozika Bizjak, Vesna Felja i Dijana Tadijan te Vinko Radović koji je u dva navrata vozio i na raspolaganje dao svoj kombi, dok je jedno prijevozno sredstvo ustupio Šime Perica iz Škabrnje.
Volonteri virske Župe sv. Jurja: Kata Šarić, Ante Šarić, Mirjana Miličević, Ivana Miličević, Angelina Jelović, Katarina Jelović, Kata Gržeta, Marija Gržeta, Mira Barišić, Marija Barišić, Anđa Čolić, Rozika Bizjak, Vesna Felja, Ivan Felja, Ankica Ćipula, Majda Ćipula, Manda Hrebluk, Ana Bošnjak.


»Virani su sjajno i humano reagirali te u kratkom vremenu napravili čudo. Ovo je po svemu bila naša najuspješnija akcija, ali su, nažalost, i okolnosti bile dramatične i tragične. Čovjek ne može ništa drugo nego pomoći od srca i onoliko koliko može«
Goran VICKOVIĆ