Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HT PREMIJER LIGA Desetkovani »Soniksi« ukrotili »Žute lavove«

06.03.2021. 07:49


Košarkaši Sonik Puntamike upisali su novu pobjedu u HT Premijer ligi. Igrači Stipe Kuliša slavili su na gostovanju u Zaboku rezultatom 73:86 i došli do 13. trijumfa u hrvatskom prvenstvu. Ključnom se pokazala treća četvrtina u kojoj su Zadrani na krilima raspoloženog Dina Palčića napravili seriju 0:18 i na koncu rutinski stigli do nova dva boda. Premda oslabljeni neigranjem dvaju »starih lisaca« Tea Petanija i Jakova Vladovića te »obezglavljeni« suspenzijom trenera Hrvoja Vlašića, Puntamičani su dobro otvorili susret. Čvrsta i agresivna obrana »zelenih« limitirala je domaći napad i nametnula ritam koji bolje odgovara Kuliševim trupama.


Diktirali tempo
Na prve koševe Zaboka iz igre trebalo je čekati sve do sredine prve četvrtine, a u međuvremenu su Jošić, Runjić i Cvitković već odveli svoju momčad na 1:8, da bi koji napad kasnije semafor pokazivao i 5:13, što je natjeralo domaćeg stratega na prvu minutu odmora. Početak utakmice obilježio je velik broj grešaka i slaba preciznost iza linije za tri poena, a u takvoj su se igri bolje snašli gosti koji su na krilima raspoloženog Cvitkovića bez većih problema kontrolirali tempo. Šest poena iz dva napada nakratko je nagovijestilo buđenje Zaboka koji je uoči isteka devete minute prišao na 11:16, ali već je otvaranje druge dionice vratilo stvari na svoje mjesto. Tomislav Cvitković je tricom započeo, a Runjić školskim »rollingom« dovršio gostujuću seriju 3:8 koja je odvela »Sonikse« na ugodnih plus osam (16:24). Premda desetkovani izostancima trojice igrača u vanjskoj liniji, Puntamičani su prednjačili u borbenosti i u svakom trenutku bili na šutu suparnika te su sve do pretkraj prvog poluvremena hrabro krotili »Žute lavove«.


Razigrani Worku
Ipak, oni u svojim redovima imaju donedavnog, i dojam je prerano otpisanog, igrača Zadra Eyassua Workua koji je, nakon što je u prvih 17. minuta ostao koša, u samoj završnici vezao sedam poena i primakao svoju momčad na posjed zaostatka (28:31), da bi nedugo potom Andro Anzulović s linije slobodnih bacanja primakao Zabok na samo minus jedan (32:33). Kada je najviše trebalo tricom je odgovorio iskusni Ante Gospić, a zatim je Zovko vješto iskoristio dalekometno »nabacivanje« i vratio Sonik na ugodnih plus sedam. Do isteka poluvremena je ostalo tek nekoliko sekundi, ali i to je bilo dovoljno »vrućem« Workuu da novom tricom s osam metara potvrdi razdoblje dobre igre i smanji zaostatak pred odlazak na veliki odmor.




Kapetan povukao zelenu posadu
Puntamičanima je poteškoće stvorila nespretna treća osobna pogreška Cvitkovića koji je s 13 poena bio prvo ime susreta, no da to ne bude nepremostiv problem pobrinuo se Dino Palčić koji je na otvaranju nastavka kapetanski povukao svoju momčad. Preduvjete su mu stvorili Zovko, Gospić i Runjić koji su redom punili domaći obruč, da bi razigravač zadarskog sastava izvrsnom rolom u manje od sto sekundi donio svojoj momčadi okruglih deset poena. Sve to iz samo tri napada. Prvo je Palčić iskoristio lijepu asistenciju Gospića, a potom i lucidno proigrao Zovka za koš i dodatno slobodno bacanje, da bi seriju zaokružio novim dalekometnim ubačajem pri kojem je Marić faulirao Runjića i poklonio »besplatne« poene mladom igraču Splita na posudbi u redovima Puntamike. Ukrotila je ta serija domaće košarkaše koji su pogubili sve konce igre u napadu i upali u pravu »crnu rupu« iz koje se nisu izvukli sve do kraja treće četvrtine. Izvrsna obrana Sonika ostavila je Zabočane punih pet minuta bez poena, što im je bilo dovoljno da se serijom 0:18 odvoje na ogromnih 23 razlike (42:65). Bili tu to, pokazat će se, prijelomni trenuci susreta. Tomasovi momci su u posljednju dionicu ušli s minus 21, no svom trudu unatoč do kraja utakmice niti u jednom trenutku nisu uspjeli ozbiljnije priprijetiti gostima koji su rutinski stigli do vrijedna dva boda. Uz raspoloženog Palčića koji je susret završio s 15 poena i deset asistencija, u pobjedničkim redovima istaknuli su se Lovre Runjić s 21 košem i 11 skokova te Tomislav Cvitković s 19 poena i osam uhvaćenih lopti, dok je najefikasniji kod domaćina bio Miše Diminić s 15 koševa.


ZABOK      73
SONIK P.    86
(11:16, 24:22, 9:27, 29:21)
ZABOK – Gradska sportska dvorana Zabok. Bez gledatelja. Suci: Alfred Jovović, Franko Gracin i Ivan Šverko.
ZABOK: Tomas 10, Črnjević 7, Marić 7, Diminić 15, Worku 11, Martinko 3, Krajinović, Anzulović 12, Maričević, Jambrović 2, Antonić 6, Elčić. Trener: Ivan Tomas.
SONIK P.: Jošić 4, Palčić 15, Runjić 21, Cvitković 19, Gospić 11, Rašić 5, Zelanto, Zovko 11, Manojlović. Trener: Stipe Kuliš.