Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

HVATAJU RITAM Popuštanjem epidemioloških mjera, očišćena prašina s plesnih cipelica…

06.03.2021. 08:27


Vrata Plesne udruge Geste ponovno su otvorena i očišćena je prašina s plesnih cipelica. Predsjednica Udruge, Nena Jurišić podijelila je s nama silne emocije izazvane susretom, ali i buduće planove.
– Ne znam tko je bio uzbuđeniji, ja ili oni. Ovo je bio tek prvi tjedan, dio je djece u samoizolaciji, a roditelji su dobili upute, kojih se zaista drže, da ne dovode djecu ako imaju simptome ili su prehlađena. Velik smo ansambl, nismo još u punom sastavu, otkriva Jurišić.


«Postali smo plesna obitelj«
Kao što je bilo i za očekivati, djeca su ispala iz ritma, kako plesnog, tako i svakodnevnog. Uspavala ih je monotonija novog normalnog i treba ih pokrenuti.
– Odgojitelj sam pa uvijek imam asa u rukavu, ali na nama je velik teret. Moramo ih motivirati, potaknuti, naviknuti ih na obveze. Djeca uvijek žele imati cilj aktivnosti, a to je predstava. I u dvorani i privatno nastojim održavati pozitivno razmišljanje, stoga zaista vjerujem da ćemo uspjeti realizirati sve planove, objašnjava, kako je nazivaju dječica, teta Nena.
Prisjeća se nedavnih okolnosti koje su ugrožavale njihovu egzistenciju budući da je riječ o nestabilnoj djelatnosti.
– Čujem se s kolegicama iz drugih gradova, tijekom dvadeset godina postali smo plesna obitelj. Mali ansambli su se ugasili, dijelom zbog financija, dijelom i zbog odustajanja djece, saznajemo od Jurišić.
Kao što smo pisali, Gestice nisu pronašle »spas« u online ruhu. Budući da je to vrsta istraživanja, sinestezija ideja, zajedništvo je nužno.


Mali istraživači
– Izvedbene umjetnosti kao što je ples koji ima svoje zakonitosti, čari, ljepotu koja im izranja istraživanjem kroz pokret, trenutak i inspiraciju koja se ne može naštimati od 10 do 12 h, ni meni kao umjetničkoj voditeljici nije inspirativno biti sama u prostoriji i izdaleka kroz ekran doprijeti do djece poput robota. Želimo radost koju donosi kontakt, bliskost, energija, dodir i zagrljaj kojih u Gesti imamo pregršt, ističe Jurišić dodajući kako ni roditelji nisu pokazivali strah ni sumnju u sigurnost svoje djece prilikom dolazaka u Gestu, bezuvjetno joj vjeruju što je preduvjet rada.
Nekad bilo, sad se, srećom, samo spominjalo. Gestice spletom okolnosti drugi put obnavljaju predstavu koja je već bila gotova te rade na novoj predstavi koja ih posebno oduševljava budući da je nešto sasvim novo.
– Obično smo radili dramsko-plesne predstave, a sad smo maknuli dramski dio i ostavili samo ples. Sad je zanimljivo otkriti kako samo plesom prenijeti neku poruku. A oni su mali istraživači i sve žele probati, govori Jurišić koja daje sve od sebe kako bi ih motivirala, a pri tom joj uvelike pomaže prijateljski odnos u kojem se, kako kaže, ipak zna tko je šef.
Međutim, odnos prema obvezama im je poljuljan, također se mijenjaju i interesi, posebice tijekom puberteta. Jurišić sve poštuje i razumije, ali bilo bi joj žao da netko odustane iz, kako kaže, krivih razloga.
Ove će školske godine, radi realizacija planova i ideja, Gesta raditi tijekom čitavog lipnja.




Dezinfekcija, maske, razmak
– Roditeljima smo pojasnili odluku o zabrani ulaska u naš objekt, djeci mjerimo temperaturu prilikom ulaska, dezinficiraju ruke pri ulasku i izlasku, prostor se, kao i prije pandemije, dezinficira parnim čistačem i održava sredstvima koja su ekološki prihvatljiva i sigurna za djecu kako bismo održavali brigu o zdravlju nas i naših polaznika. Skupine se ne miješaju u svlačionici, a u dvorani smo na parketu postavili naljepnice kako bi djeca držala potrebni razmak. Nosimo maskice, i ja i asistentice, svih se držimo mjera, ističe Nena Jurišić.


»Ne znam tko je bio uzbuđeniji, ja ili oni. Ovo je bio tek prvi tjedan, dio je djece u samoizolaciji, a roditelji su dobili upute, kojih se zaista drže, da ne dovode djecu ako imaju simptome ili su prehlađena. Velik smo ansambl, nismo još u punom sastavu«
Nena JURIŠIĆ


»Izvedbene umjetnosti kao što je ples koji ima svoje zakonitosti, čari, ljepotu koja im izranja istraživanjem kroz pokret, trenutak i inspiraciju koja se ne može naštimati od 10 do 12 h, ni meni kao umjetničkoj voditeljici nije inspirativno biti sama u prostoriji i izdaleka kroz ekran doprijeti do djece poput robota. Želimo radost koju donosi kontakt, bliskost, energija, dodir i zagrljaj kojih u Gesti imamo pregršt«
Nena JURIŠIĆ