Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ove godine za uređenje i održavanje plaža milijun kuna

06.03.2021. 09:14


Zadar se može pohvaliti čistim i urednim plažama u samom gradu što mnogi gradovi ne mogu. Čisto more i lijepe plaže u gradskom okrilju posebna su prednost u turističkom smislu. Iz toga razloga su spomenute plaže prostori koje treba osmisliti, urediti i držati urednim. U Gradu Zadru, odnosno Komunalnom odjelu, takav su stav zauzeli i proračunske stavke namijenjene poslovima uređenja i održavanja plaža rasle su iz godine u godinu i sada su narasle na milijun kuna.
Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti podsjeća najprije na uređenje Punte Bajlo.
– Gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša u 2019. godini uredio je plažu na Punti Bajlo na oduševljenje svih žitelja Arbanasa, građana Zadra i turista. Na Punti Bajlo sukladno projektu arhitektonskog studija odijelili smo šetnicu od prostora plaže i kupališta kako bismo omogućili kupačima da na odvojenim površinama nađu minimum privatnosti. Na površini od 1.628 metara kvadratnih uredili smo dio za sjedenje, dohranili šljunkom i postavili novi opločnik. Postojećem zelenilu dodane su žardinjere s tamarisima i grmolikim autohtonim biljkama, navodi Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti dodajući kako se također 2019. godine započelo s radovima na nastavku šetnice od granice marine do rta na Puntamici.
– Saniran je i taj dio obale, često izložen udarima mora u cijelosti. Paralelno s tim i dodatno smo uredili i oplemenili plažu novim sadržajima: sadnjom novog zelenila, ugradnjom tuševa, kabina za presvlačenje i ostalog sadržaja, kaže Dujela osvrnuvši se na uređenje još jedne gradske plaže.
– Kada je riječ o uređenju plaže Jadran uređenje smo podijelili u dva dijela sunčalište/igralište na sjeverozapadnom dijelu zamišljeno je kao dvojno parterno povezano blago odignutim platformama za sunčanje uz koji se nalazi i prostor tuševa, te jugoistočni dio, parkiralište koje smo popločali betonskim pločama uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila, navodi Dujela podsjetivši kako je godinama iznos izdvajanja za održavanje gradskih plaža iznosio 300 tisuća kuna da bi potom rastao, što se onda moglo vidjeti i na samom izgledu i urednosti gradskih plaža.
– Nakon godinama uobičajenih 300.000 kuna za održavanje gradskih plaža koje je podrazumijevalo isključivo dohranu, održavanje urednosti i čistoće, Komunalni odjel postavio je naglasak na detaljnije i konkretnije uređenje plaža te je ista proračunska pozicija 2019. godine iznosila 600.000 kn dok za 2020. godinu i tekuću 2021. godinu iznosi milijun kuna, zaključuje pročelnik Dujela.