Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Potražnja za medicinskim pomagalima porasla za 10-15 posto

06.03.2021. 08:48


Situacija s koronavirusom dovela je do veće potražnje za invalidskim pomagalima u Posudionici ortpedskih pomagala na Branimirovoj obali u Zadru, a i duga je lista čekanja. To nam potvrđuje i voditeljica zadarske Posudionice Marija Šarlija koja kaže kako je potražnja za medicinskim pomagalima unazad godinu dana porasla za 10-15%.
– Najviše se traže medicinski kreveti. Zbog koronavirusa ljudi se brzo otpuštaju iz bolnice a iziskuju posebnu vrstu njege. Takva vrsta njege uključuje i posebnu opremu. Recimo, fizioterapeutima je teško raditi kućnu terapiju na bračnom krevetu pa dolazi do potrebe za medicinskim krevetom, ističe Šarlija dodajući kako za sada imaju dovoljno spomenutih kreveta.
– Nedavno smo primili 15 kreveta od svog najvećeg donatora, Opće bolnice Zadar. Trenutno nam najviše trebaju invalidska kolica i toaletne stolice, kaže Šarlija dodajući kako se u Posudionici mogu naći i druga pomagala: antidekubitalni madraci, hodalice, štake, ortoze za kralježnicu, sjedalice za kupanje, trapezi, perike, pelene, nepropusne navlake za madrac, stolići za hranjenje, stalci za infuziju te usluge prijevoza medicinskih pomagala na udaljenim područjima Zadarske županije.
Izuzevši pelene, koje se daju bez nalaza, za posudbu ostalih pomagala potrebno je predočiti odgovarajuće nalaze. Nekim pacijentima je pomagalo potrebno samo na određeno vrijeme i za period rehabilitacije, a nekima je ono potrebno do kraja života. Po pomagala najčešće dolaze članovi obitelji pacijenta koji doma nema uvjete za kvalitetan oporavak, niti novca za kupovinu medicinskih pomagala.
Iako ima upita i od pacijenata iz drugih dijelova Hrvatske koji ljeti borave u Zadru, pa i od inozemnih gostiju, ortopedska pomagala, kako kaže Šarlija, iznajmljuju isključivo stanovnicima Zadarske županije.
Posudionica medicinskih pomagala Zadar osnovana je 2016. godine u suradnji s Gradom Zadrom, Domom sv. Frane, Caritasom i Volonterskim centrom. Od samog otvaranja pa do danas, Posudionica ima veliki broj korisnika. Nalazi se na adresi Obala kneza Branimira 18 i radi od ponedjeljka do petka uvijek u jutarnjem terminu od 8:30 do 12:30.