Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Premijera predstave »Usidrene« na daskama HNK Zadar

06.03.2021. 07:59


U četvrtak, 11. ožujka, u HNK Zadar s početkom u 20 sati bit će premijerno izvedena drama Elvisa Bošnjaka »Usidrene« u režiji Anastasije Jankovske. Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavella, HNK Split i HNK Zadar.
Nakon uspješnih drama »Nosi nas rijeka »iz 2002., koja se bavila današnjicom Dalmatiske zagore i »Kašete brokava« iz 2015., smještene u splitski Varoš, koje je zadarska publika imala priliku gledati, ovo je treći dio Bošnjakove »Dalmatinske trilogije«.


Tisućljetna sudbina otoka
Radnja se zbiva na neodređenom dalmatinskom otoku, na koji se vraća stari Antonio – davno se dogovorno oženio mladom djevojkom i ostavio je s djecom.
– »Usidrene« donose čitav dijapazon različitih, kompleksnih odnosa, snažno portretirane likove, posebice ženske, među kojima se izdvaja glavni lik Jakovice, koju je život u maloj patrijarhalnoj sredini ogrubio i osušio od emocija. Tekst je prožet iskonskom, divljom otočnom ljepotom, ali i surovošću života njezinih žitelja čija su sidra nepovratno zapela na morskom dnu, stoji u obrazloženju nagrade »Marin Držić« koju su »Usidrene« dobile 2017. godine.
– Mi u našim urbanim životima često nismo svjesni sudbine otoka doživljajvajući ih kao mjesto relaksacije i odmora, možda kao mjesto na kojem ćemo uživati u mirovini. No, ono što je još jako živo, a možda nas upravo napušta, je tisućljetna sudbina otoka kao mjesta neizmjerne patnje koje su tamošnji ljudi proživjeli. Ta patnja nas je svih, i u Zagori i na otocima, izgradila. Birajući u moru mogućih tema o otoku ja sam izabrao to epsko čekanje koje se događalo pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća kad su se muškarci, muževi i očevi koji su otišli u prekomorske zemlje prije Drugog svjetskog rata, vraćali doma nakon 30, pa i 40 godina. Sve te žene koje tako dugo nisu vidjele svoje muževe, s djecom koja u nekim slučajevima svoje očeve nisu nikada ni vidjeli, otvarale su im vrata, ističe autor ove drame u obrazloženju ove drame.


Doprinos kulturi
Elvis Bošnjak (1971., Split) glumac je, dramski pisac i scenarist, koji je tumačio stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Napisao je 12 drama, koje su mu prevedene na engleski, španjolski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski, mađarski i češki jezik, za koje je dobio pregršt nagrada: nagradu Ministarstva kulture RH »Vladimir Nazor«, nagrade »Marul«, nagradu Ministarstva kulture RH »Marin Držić«, a za doprinos hrvatskoj kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Premijera »Usidrene« (11.3.) je u Premijernoj i Studentskoj pretplati, nije u slobodnoj prodaji. Ulaznice za izvedbu 12. ožujka u prodaji su od 8. ožujka na blagajni HNK Zadar, a cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna.




Uloge
Davor Jureško ……………..ANTONIO (74 godine)
Anja Šovagović Despot……JAKOVICA – JAKO – njegova žena (54 godine)
Snježana Sinovčić Šiškov….NIKO – njegova sestra (54 godine)
Goran Marković……………CVITAN – KIRNJA – Antunov i Jakovičin sin (37 godina)
Martina Čvek……………….PAVICA-PAVE – druga žena Antunova i Jakovičina starijeg sina Ruzarija (21 godina)
Katarina Romac……BRA-PAŠČOKA – susjeda (37 godina)
Maruška Aras…….JOZICA- JOZE- Nikina kći (16 godina)
režija/ Anastasija Jankovska
dramaturgija/Elvis Bošnjak
scenografija /Vesna Režić
kostimografija/Marita Ćopo
autor glazbe/Matija Antolić
koreografija/Pravdan Devlahović