Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PROJEKT STOLJEĆA Stvaranje boljih uvjeta življenja najvećom investicijom u povijesti Privlake

06.03.2021. 08:33


Aglomeracija Nin – Privlaka – Vrsi sastoji se od 102 kilometra gravitacijske i tlačne kanalizacije, 34 crpne stanice, 32 kilometra sanacije vodovoda i podmorskog ispusta ukupne dužine 4,4 kilometra.
– EU projekt vrijednosti veće od 346 milijuna kuna bez PDV-a kao investitor vodi poduzeće Vodovod Vir, kazao je Gašpar Begonja – Gajo, načelnik Općine Privlaka.
Bespovratna europska sredstva od ukupno 346 milijuna kuna bez PDV-a pri tome čine 70,80 %, odnosno 225 milijuna kuna, a nacionalna komponenta 29,20 %, odnosno 101 milijun kuna, od čega na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike otpada 10,71 %, na Hrvatske vode 10,71 %, na Grad Nin 3 %, na Općinu Privlaka 2,68 % i na Općinu Vrsi 2,10 %.


Crpne stanice, cjevovodi, asfaltiranje
– Na području općine Privlaka bit će 14 crpnih stanica, a u tijeku su radovi na lokaciji Bilotnjaka, odnosno dovršetak otvorenih radova na glavnim gravitacijskim i tlačnim cjevovodima te sekundarne kanalizacijske mreže. Također se izvode radovi na cjevovodima u Ulici Bartola Kašića, Ulici Put Mletka i županijskoj cesti ŽC 6273. Izvođač je asfaltirao ulicu Put Bilotnjaka i ulicu Put Bilotnjaka II te će asfaltirati završeni dio radova na Županijskoj cesti ŽC 6273, rekao je Begonja.
Izvode se i radovi na postavljanju gravitacijskih i tlačnih cjevovoda, kućnih priključaka te sanacije vodovoda.
– Izgrađen je podmorski ispust ukupne dužine 4,4 kilometra, od čega je samo podmorski dio dug 3,2 kilometra i završava u virskom moru na dubini od 30 metara, naglasio je Begonja.
U tijeku je, kaže on, javna nabava za izvođenje radova na uređaju za obradu otpadnih voda, projektiranje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja (26.000 ES).


Grgur »težak« 41,4 milijuna kuna
– Procijenjena vrijednost radova na UPOV Grgur je 41.416.000 kuna, a rok za dostavu ponuda/zahtjeva za sudjelovanje je 9. ožujka 2021. do 09:00 sati, precizan je Begonja.
Vlada RH dala je zeleno svjetlo i financijski podupire projekt Aglomeracija Nin – Privlaka – Vrsi.
– Projekt aglomeracije, izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže te rekonstrukcija postojećih cjevovoda je veliki kapitalni projekt, možemo ga slobodno nazvati projektom stoljeća. Život bez crnih jama, poznato obećanje koje se ostvaruje, ponosno govori Begonja.
– Ako zakažemo na pitanju vodovoda i odvodnje uzalud su nam svi drugi napori i rezultati jer su kvalitetni vodovod i odvodnja nužna pretpostavka održivog razvoja svih dijelova bivše općine Biograd, odnosno Zadarske županije, nastavlja privlački načelnik.




Zaštita pitke vode i obalnog mora
Zadarskoj županiji turizam je ključna gospodarska grana, a izgradnja odvodnje i vodovoda jedan je od ključnih faktora za razvoj turizma.
– Rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje omogućuje gospodarski razvoj, poglavito turizam te povećava kvalitetu života, poboljšava gospodarenje vodenim resursima, poboljšava stupanj zaštićenosti okoliša, a posebice izvorišta pitke vode i obalnog mora, navodi Begonja.
Ciljevi realizacije ovog projekta su dostići europske standarde u upravljanju komunalnim otpadnim vodama, povećati stupanj zaštite izvorišta pitke vode i smanjiti zagađenje mora te osigurati dobro stanje voda, zaštititi vodne, i o vodi ovisne, ekosustave, i sve to na području aglomeracije.


Otvorena nova stranica
– Ovo je najbolji mogući način kako iskoristiti Europska sredstva i podići kvalitetu života svih Privlačana, gostiju i turista, istaknuo je Begonja.
Istovremeno s radovima na sustavu javne odvodnje zamijenit će se vodovodne cijevi kojima će se također postići smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.
– Stvaranjem boljih uvjeta življenja ovo je najveća investicija u povijesti Općine Privlaka. Ovim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama, kao i našim brojnim gostima, zaključio je Gašpar Begonja – Gajo.