Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PROMJENA PLANA Popis stanovništva odgođen za rujan i listopad

06.03.2021. 07:55


Vlada je odlučila još jednom odgoditi popis stanovništva, pa se on neće održati ni ovog proljeća kako je bilo prvotno zamišljeno, ni u ljeto, što je bila druga opcija nego tek najesen. Popis stanovništva trebao se održati od 1. travnja do 7. svibnja, a onda je početkom veljače Državni zavod za statistiku u javno savjetovanje uputio prijedlog odgode po kojem je određen novi datum i popis stanovništva trebao se provesti od 1. travnja do 7. svibnja. No, sada više u igri nije ni taj datum, jer DZS prema novom prijedlogu u javnom savjetovanju predlaže da se popis stanovništva odradi od 13. rujna do 17. listopada. S time da nove zakonske izmjene predviđaju mogućnost da se popis produži čak do 29. studenoga.
Tako će se prva faza popisa, odnosno samostalno popisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani održati od 13. do 26. rujna, a druga faza, odnosno klasičan popis stanovništva provodit će se od 27. rujna do 17. listopada. Usto se predlaže mogućnost da se razdoblje popisivanja produlji do 29. listopada ako se ustanovi da do 17. listopada 2021. nisu popisane sve popisne jedinice.


Nemoguća situacija
Poučeni dosadašnjim iskustvom, odnosno činjenicom da se datum popisa mijenja već drugi put, DZS u zakonu predlaže da će u slučaju nemogućnosti provođenja popisa u utvrđenim rokovima uslijed pojave posebnih okolnosti, nove rokove utvrditi Vlada posebnom odlukom koja će biti objavljena u Narodnim novinama.
Hrvatska nije jedina zemlja koja je zbog koronavirusa mijenjala datum popisa stanovništva, a brojne su europske zemlje umjesto promjena datuma odmah odlučile odgoditi popis za sljedeću godinu.
I DZS se u svom objašnjenju poziva na pandemiju, ali spominju potrese s kraja prošle godine koji su dodatno otežali situaciju na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Dodaju i da je epidemiološka situacija u ovoj godini još uvijek nepovoljna, a s obzirom na to da se popis provodi na punom obuhvatu stanovništva, ističu da je potrebno voditi računa o potpunoj suradnji i uzajamnom povjerenju stanovništva i sudionika popisivanja što je »u ovakvoj epidemiološkoj situaciji itekako otežano«.
– Za očekivati je izuzetno otežanu dinamiku izbora popisivača na područjima zahvaćenim potresom kao i otežano funkcioniranje jedinica lokalne samouprave koje sudjeluju u popisu kao logistička i organizacijska podrška provedbe druge faze popisivanja putem osobnog intervjua, napominju iz DZS-a.


Zadani rokovi
Iz DZS-a priznaju i da im epidemija otežava pripremne aktivnosti na provedbi popisa. Napominju da je potrebno pravodobno organizirati i angažirati velik broj sudionika popisa, osobito popisivača i kontrolora za provedbu popisa na terenu, organizirati i održati njihovu poduku za rad, obaviti i druge aktivnosti vezane za organizaciju i logistiku te otkrivaju da epidemija i njezini dosadašnji učinci utječu na dovršetak pripremnih aktivnosti na provedbi popisa, što uključuje pozivanje i izbor popisivača, a samim time utječe i na provedbu popisa u zadanim rokovima.
Početkom mjeseca počeo je i probni popis stanovništva koji će trajati do 15. ožujka i to na uzorku od ukupno pet tisuća kućansatva u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ravnateljica DZS-a Lidija Brković kazala je da su zadovoljni odazivom kućanstava koja se do kraja tjedna mogu samopopisati kroz sustav e-Građani. U drugoj fazi sljedeći tjedan popisivači će popisivati na terenu kućanstva koja se nisu samopopisala u odabranim popisnim krugovima, putem prijenosnih računala, uz poštovanje epidemioloških mjera.




PROBA
Početkom mjeseca počeo je i probni popis stanovništva koji će trajati do 15. ožujka i to na uzorku od ukupno pet tisuća kućanstava u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji


DVIJE FAZE
Prva faza popisa, odnosno samostalno popisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani održat će se od 13. do 26. rujna, a druga faza, odnosno klasičan popis stanovništva provodit će se od 27. rujna do 17. listopada