Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blagoslovljene tisuće maslinovih grančica

Autor: Velimir Brkić

05.04.2009. 22:00
Blagoslovljene tisuće maslinovih grančica

Foto: Velimir BRKIĆ



Veličanstvene slike nepreglednog mnoštva vjernika koji su maslinovim grančicama visoko dignutim u rukama simbolizirali zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni život
Tisuće kršćana jučer su diljem Zadarske županije proslavile blagdan Cvjetnice – Nedjelju Muke Gospodinove. Cvjetnicom započinje Veliki tjedan u kojem se kršćani spominju Muke Kristove, nakon koje dolazi najveći kršćanski blagdan – Uskrsnuće Kristovo. Cvjetnica pred vjernike stavlja svu dramu Kristove žrtve, koju je dragovoljno podnio za spas čovječanstva. Narod je prije 2.000 godina na ulazu u Jeruzalem dočekao Isusa, kličući mu kao kralju i očekujući od njega da povede bitku za rušenje rimskih okupatora, ne shvaćajući njegovu božansku misiju za otkupljenje svakog čovjeka od grijeha i smrti. Kad je Isus to odbio, mnoštvo ga je napustilo i poduprlo njegove protivnike koji su ga potom razapeli izvan grada na drvenom križu. Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku.
Zajedništvo, mir i nada
Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Slavi se Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisan u sva četiri Evanđelja (Mk 11, 1-11, Mt 21, 1-11, Lk 19, 28-44 i Iv 12, 12-19). Narod je dočekao Isusa, mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je Isus išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se obavljaju procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Također se za vrijeme mise čita izvještaj o Isusovoj muci.
Svećenici su na blagdan Cvjetnice u svakoj župi Zadarske nadbiskupije predvodili blagoslov maslinovih grančica. Svoju izuzetnu popularnost u narodu blagdan Cvjetnice potvrdio je i ove nedjelje. Veličanstvene slike nepreglednog mnoštva vjernika koji su maslinovim grančicama visoko dignutim u rukama simbolizirali zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni život. U mnogim naseljima u Zadarskoj županiji još uvijek je ostao običaj da pojedinci umjesto maslinovih grančica na blagoslov donose velike grane ili čak cijela manja stabla masline. Maslina je s vremenom postala simbolom mira, života, obilja, vječnosti, zdravlja, učenosti i mudrosti.
Nakon blagoslova maslina okupljeni vjernici na Nedjelju Muke Gospodnje, kada se crkva spominje svečanog Kristova ulaska u Jeruzalem, uputili su se u procesiji uokolo crkve ili već tradicionalnim procesijama kroz naselja, uz zvonjavu crkvenih zvona, prema crkvi na svečanu svetu misu na kojoj je otpjevana “Muka Isusova”.
Cvjetnica – dan mladeži
Već dvadesetak godina, zahvaljujući papi Ivanu Pavlu II., Cvjetnica je na poseban način postala dan mladeži – dan kada mladi cijelog svijeta idu u susret Kristu u želji da ga prate u svojim gradovima i domovinama da On bude među nama i u svijetu uspostavi svoj mir. Ni apostoli nisu shvatili sadržaj jučerašnje nedjelje, tek poslije Uskrsa shvatiše da Isus, čineći te svari, ispunjava navještaj proroka, da njegovo djelovanje potječe od Oca i da ga On ispunjava. U svom proroštvu prorok Zaharija potvrđuje tri stvari o budućem kralju:
Siromaštvo, mir, univerzalnost, tri su točke razumijevanja proroštva koje je Isus ispunio ulaskom u Jeruzalem. Kad je riječ o siromaštvu, nije riječ o nedostatku dobara nego više o raspoloženju srca: može se biti siromašan, ali srce imati puno zavisti i pohlepe.
– Prava veličina čovjeka nije u moći, bogatstvu, društvenom položaju. Njegova je veličina u ljubavi koja se otvara drugome, solidarna je, bliska bilo kojem čovjeku u potrebi, u službi je drugome, poručivali su propovjednici.
U središtu euharistijskih slavlja bilo je čitanje Kristove muke koja je svjedočanstvo dramatičnih zbivanja Križnoga puta i raspeća na križ te smrti na križu. Isus je svojim križem širom otvorio Božja vrata, vrata između Boga i ljudi. Ona su sada otvorena.
– Isus je bio Sin Božji koji nije došao na zemlju da bi vladao, nego da bi spasio narod svoj. Pozvani smo umrijeti s Kristom da bismo s njim uskrsli na život Božji. To je onda odgovor ljubavi Božjoj i ljubavi braće, istaknuo je u svojoj propovijedi sukošanski župnik don Tomislav Sikirić.