Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Koncert vrhunskih glazbenika

Autor: Goran Bujić

05.04.2009. 22:00
Koncert vrhunskih glazbenika

Foto: Filip BRALA



U četvrtak je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (koncertna pretplata) održan nastup Edina Karamazova (lutnja i gitara) i Gudačkog kvarteta Zagrebačke filharmonije (violinistica Alina Gubajdullina, violinistica Lovorka Vidović, Korana Rucner na violi, Jasen Chelfi na violončelu), a na repertoaru su bila djela ovih autora: Joachim Bernhard Hagen, Guido Santorsola, J. S. Bach, Leo Brouwer.
O Edinu Karamazovu smo već opširno izvijestili u najavi ovog koncerta, a što se tiče članova Gudačkog kvarteta, evo nekoliko napomena:
Dvije violine
Violinistica Alina Gubajdullina rođena je u Moldaviji u obitelji glazbenika. Od 1992. do 1998. polazila je Glazbeni licej za nadarenu djecu Sergej Rahmanjinov u rodnom Kišinjevu. U šestoj godini osvojila je drugu nagradu na Državnom natjecanju mladih glazbenika, a s osam je po prvi puta nastupila uz orkestar svirajući Vivaldijev Koncert u a-molu.Godine 1995. osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika u Kišinjevu, a 1996. u Moskvi sudjelovala je na majstorskom tečaju Sergeja Kravčenka s Konzervatorija P. I. Čajkovski u okviru programa Nova imena. Godinu potom uspješno je nastupila na Međunarodnom natjecanju Classica Nova u Hannoveru u Njemačkoj. Svirala je širom Moldavije, solistički i uz pratnju orkestara (u violinskim koncertima L. Beria i D. Kabalevskog te Melodiji P. I. Čajkovskog). Od 1998. polazi Srednju glazbenu školu Ina Mirkovića u Lovranu, a od 1999. Srednju glazbenu školu Josipa Hatzea u Splitu u razredu Valtera Lovričevića. Nastupa širom Hrvatske (Umag, Lovran, Opatija, Rijeka, Zadar, Zagreb, Split, Osijek, Senj, Hvar, Dubrovnik). U 2000. sudjeluje na majstorskim tečajevima Asje Kouchner, Alice Schoenfeld i Leonida Sorokova te osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju u Rijeci. Godinu potom apsolutna je pobjednica Međunarodnog natjecanja Etide i skale u Zagrebu, a osvaja i prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Verdi note u Rimu.Godine 2006. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Leonida Sorokova. Tijekom studija dvaput je bila koncertna majstorica Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu.
Lovorka Vidović, violina, rođena je 1985. godine u Varaždinu. Prvu poduku iz sviranja violine i klavira dobila je sa šest godina u Muzičkoj školi “Josip Hatze” u Splitu. Prve tri godine sviranju violine podučavao ju je prof. Ivan Leon Anić, a potom je učenje nastavila i maturirala kod prof. Grete Kittl. Do upisa na Muzičku akademiju Lovorka Vidović usavršavala se kod Asje Kuschner i Isaaca Schuldmana. Na Međunarodnom violinističkom natjecanja u Gorizii 1999.godine, osvojila je treću nagradu i dobila poziv za turneju po Italiji, Austriji i Sloveniji. Pet godina bila je član Young Musicians’ International Symphony Orchestra pod vodstvom prof. Igora Corettia i s tim Orkestrom bila je na gostovanjima u Italiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Češkoj. U to vrijeme nastupala je i kao članica Gudačkog kvarteta u čijem sastavu su pored violiste Pavela Kandrusevicha svirala i njezina dva brata; David violinu, a Adam violončelo. Od 2005. godine bila je članica Zagrebačkih solista, a od 2008. godine stalna je članica orkestra Zagrebačke filharmonije.
Viola i violončelo
Korana Rucner, viola, rođena je u Zagrebu 1979. godine. u poznatoj muzičkoj obitelji Rucner. Violinu je počela učiti sa sedam godina u klasi prof. Vasje Alunić. Godine 2000. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te nastavila poslijediplomski studij u klasi prof. Anđelka Krpana.
Dobitnica je prvih nagrada na Hrvatskom državnom natjecanju u Zagrebu (1992.), Splitu (1994.) i Rijeci (1996.). Sudjelovala je na Memorijalu Franjo Krežma u Osijeku (1995. i 1996.), a na natjecanju Alpe-Adria u Goriziji (1996.) osvojila je četvrtu nagradu. Kao solistica svirala je uz Zagrebačku filharmoniju na dobrotvornom koncertu za pomoć stradalim glazbenim školama Hrvatske (1996.) i uz orkestar Muzičke akademije (1999. i 2000.). Od 2001. godine stalna je članica Zagrebačke filharmonije, a od 2002. godine priključila se Gudačkoom kvartetu “Sebastian”.
Jasen Chelfi, violončelo, (Zagreb, 1979.) zagrebačku Muzičku akademiju upisuje 1997. u klasi prof. Nikole Ruževića, a studij završava 2001. u klasi prof. Andreja Petrača. Tijekom svog glazbenog obrazovanja Jasen Chelfi surađivao je s Valterom Dešpaljem, Ralphom Kirschbaumom, Stevenom Isselisom, Silviom Sondeckine, Davidom Gregorijanom, Vladimirom Perlinom, Lesliem Parnasom, Phillipom Mullerom i Borisom Pergamenchirom, a trenutno se usavršava kod prof. Maria Brunella. Od 2002. član je Zagrebačke filharmonije, isprva kao zamjenik vođe dionice violončela, a u zadnje dvije godine kao prvo violončelo. Kao komorni i solistički glazbenik dobitnik je brojnih nagrada. Član je komornog ansambla “Cantus”. Sa Zagrebačkom filharmonijom i kao solist nastupao je u dvoranama kao što su: Musikverein i Konzerthaus u Beču, Gewandhaus u Laipzeigu, Tokyo Opera, Opera u Mexico Cityju, Konzerthaus u Luzernu, Mozarteum u Salsburgu te mnogim drugim. U svibnju ove godine u Velikoj dvorani Lisinski nastupit će kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom u pretplatničkom ciklusu Bijela oktava izvodeći Šostakovičev Koncert za violončelo i orkestar u Es-duru, op.7.