Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Polačani na svjetskoj smotri ulja i vina

Autor: Nenad Marčina

05.04.2009. 22:00
Polačani na svjetskoj smotri ulja i vina


Iskustva i kontakti koje smo uspostavili sigurno će nam biti od koristi, kaže Vitomir Prtenjača, načelnik Općine Polača. Posjet sajmu najkvalitetnijih vina svijeta pravi je put u stjecanju iskustva za osnivanje sajma vina VINCRO u Polači, smatra prof. Ante Kolega


Iskustva i kontakti koje smo uspostavili sigurno će nam biti  od koristi, kaže Vitomir Prtenjača, načelnik Općine Polača. Na jednom od tri najveća  sajma na svijetu – Vinitaly  2009. koji je u ponedjeljak završio u  Veroni, on je predvodio izaslanstvo te ravnokotarske  općine, a uz njega, u polačkoj  delegaciji bili su Zdravko Bobanović, predsjednik Općinskog vijeća, uspješni vinar  Zlatko Kaštelanac i službenica Snježana Žepina.
Polačanima su se priključli  poznati hrvatski agroekonomist prof. dr. sci. Ante Kolega  Bage, sveučilišni profesor na  Agronomskom fakultetu u  Zagrebu i Nedjeljko Jusup,  urednik Plodova zemlje i mora Zadarskog lista.
Hrvatski vinari i uljari
– Uvijek je dobro ići tamo  gdje se okuplja svjetska vinarska elita, ocjenjuje prof.  Kolega. A u Veroni od 2. do 6.  travnja na ovogodišnjem 43.  po redu Vinitaly okupilo se  stvarno sve najbolje. Sajam se  odvijao u 12 hala na oko  100.000 metara četvornih  gdje  je svoja vina ponudilo preko  4.300 izlagača iz gotovo svih  zemalja svijeta, od Oceanije  do zadnjeg mjesta u Italiji.  Među  više od 150.000 posjetitelja registrirani su oni iz  110 zemalja. Za ovaj sajam  bilo je, primjerice, akreditirano čak 2.418 talijanskih kolega te 470 novinara iz svijeta,  a i podatak da je cijena ulaznice na sajam bila 40 eura  govori za sebe.
U sklopu sajma Vinitaly,  ove godine održan je i 15. SOL  – Međunarodni sajam ekstradjevičanskih maslinovih ulja.
Među izlagačima iz cijelog  svijeta na zajedničkom štandu  koji su organizirale Županijske komore Split, Zadar i Rijeka predstavili su se i hrvatski  proizvođači maslinovog ulja:   Agrolaguna d.d. Poreč, Agroprodukt d.d. Pula, Fanito Vela  Luka, Ipša d.o.o. Livade (Istra), Uljara Dujela Zadar,  Uljara Vrsaljko Nadin (Zadar), OPG Magriž Krk i PZ  Cres .
Na štandu se predstavila i  Turistička zajednica Zadarske  županije promovirajući turizam naše županije.
– Praksu da kada Gospodarska komora ide na sajam u  Veroni i TZ Zadarske županije odžavamo već četiri godine, rekao nam je Petar Pedišić koji se pokazao i kao  dobar domaćin delegaciji  općine Polača u upoznavanju  sajma i stvaranju novih poslovnih kontakata.
Najsuvremenija  oprema i tehnologija
– Sajam je i prigoda upoznati se s vinarima i uljarima te  stupiti u kontakt s trgovcima i  distributerima iz cijelog svijeta, rekao je polački načelnik  Prtenjača.
Polačani su stvorili mnogobrojne kontakte  s vinarima i  prizvođačima najsuvremenijih oprema i tehnologija u svijetu vina.  Zlatko Kaštelanac,  vlasnik buteljiranog vina Zlatna kap zainteresiran je za nabavu najsuvremenijeg postrojenja u punjenju vinskih boca i  izradi etiketa kapaciteta 800  boca po satu.
Sajam Vinitaly ove godine  se održavao pod sloganom  “Svijet koji volimo”, a osim  predstavljanja vrhunskih vina  govorilo se o kvaliteti zemljišta, očuvanju okoliša,  ljudskim izazovima, selima i  njihovoj povijesti, što je također zanimalo predstavnike  Općine Polača.
Razumljivo, jer u središtu te  ravnokotarske općine u rujnu  će, podsjetimo, biti održan prvi VINCRO 2009. – sajam vina, podrumarstva, vinogradarske opreme i agroturizma.
Valja spomenuti i kako se  među nagrađenim vinarima iz  cijelog svijeta našao i hrvatski  vinar Marijan Armani iz Poreča. Veliko priznanje (Gran  Menzione 2009.)  Armani je  dobio za svoje vino Zlatna  Vala u kategoriji mirnih bijelih vina elaboriranih u drvu.
 


Kolega: Put za VNCRO u Polači




Na sajmu VINITALY, najvećem u Europi, a trećem u svijetu po broju izlagača, prometu i posjetiteljima dobro je nazočiti kako bi naši vinari i vinogradari mogli vidjeti gdje smo mi u svjetskoj proizvodnji i kakvoći vina, kazao je prof. sc. dr. Ante Kolega te pojasnio:
Po količini vina naša zemlja nije konkuretna, ali po izvornoj kakvoći možemo se natjecati s najboljim svjetskim kultivarima. Posebno određena podneblja, priznajuća sorta Mali plavac, područje Dingač koje se smatra najboljim vinom na svijetu. Naša vina Ravnih kotara pronalaze put na domaćem tržištu posebno putem turističke potrošnje. Posjet izaslanstva Općine Polača na VINITALY, sajmu najkvalitetnijih vina svijeta je pravi put u stjecanju iskustva za osnivanja ovogodišnjeg sajma vina VINCRO u Polači, zaključio je profesor Kolega.


 
 


160.000 posjetitelja


Ovogodišnji sajam vina VINITALY pohodilo je čak 160.000 posjetitelja iz gotovo svih zemalja svijeta. Predstavljena je i popijena enormna količina – 130 tisuća tona vina. Švicarska je proglašena zemljom vina s 31 litrom potrošnje vina po stanovniku godišnje, dok je taj prosjek u zemljama EU samo 7 litara.