Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Proračun povećan za 8,89 milijuna kuna

Autor: Jelica Farkaš

05.04.2009. 22:00
Proračun povećan za 8,89 milijuna kuna

Foto: Jelica FARKAŠ



Povećanje proračuna obrazloženo je povećanim kapitalnim potporama iz Državnog proračuna i to za 2.891.600 te prihodom od prodaje zemljišta za zabavni centar za 6.000.000 kuna. No, taj iznos će se u obliku plaćanja naknade uplatiti Hrvatskim šumama, jer je poznato da je teren za izgradnju golfskih terena u vlasništvu Hrvatskih šuma
Zadnja sjednica biogradskog Gradskog vijeća u ovom sazivu održana je u petak 3. travnja u prostorijama Gradske vijećnice. Sjednici su uz vijećnike bili nazočni i predsjednici te članovi sva četiri mjesna odbora Grada Biograda.
Kako je trebalo usvojiti niz odluka od važnosti za grad i normalno funkcioniranje službi, ustanova, kao i osigurati normalan nastavak radova na već započetim projektima prije novih lokalnih izbora, na njoj se našlo preko 20 točaka dnevnog reda. Jedna od važnijih i prva na dnevnom redu bila je izmjena i dopuna Proračuna grada Biograda za 2009. godinu.
Gradsko groblje
Prvim ovogodišnjim rebalansom koji je jednoglasno prihvaćen Gradski proračun povećava se za 8.891.600 kuna te umjesto dosadašnjih 37.227.400 sada iznosi 46.119.000 kuna, a što je povećanje za 23%. Povećanje proračuna obrazloženo je povećanim kapitalnim potporama iz Državnog proračuna i to za 2.891.600 te prihodom od prodaje zemljišta za zabavni centar za 6.000.000 kuna. No, taj iznos će se u obliku plaćanja naknade uplatiti Hrvatskim šumama, jer je poznato da je teren za izgradnju golfskih terena u vlasništvu Hrvatskih šuma, točnije države, tako da je ova kupnja Grada bila samo transakcija, koja je omogućila brže i jednostavnije rješavanje ovog problema. To je ujedno bio i odgovor na pitanje vijećnice Ljubice Budan, SDP, zašto kupac zemljišta nije kupio terene direktno od Hrvatskih šuma, već preko Grada. Rashodi se povećavaju za navedenih 6.000.000 kn transakcije prema Hrvatskim šumama, a od ostalih izmjena na strani rashoda vrijedno je spomenuti povećanje donacije ŠRD Podlanica i to za 450.000 kuna, zbog nabavke ekološkog broda za hitne intervencije na moru. Zatim slijedi povećanje iznosa za drugu fazu izgradnje gradskog groblja za 900.000 kuna, jer sve grobnice nisu prodane, a nužno je osigurati sredstva za njihov dovršetak.
Adaptacija knjižnice
Kako slijedi rekonstrukcija i adaptacija prostora Gradske knjižnice, povećan je iznos za 750.000 kuna, što će osigurati Ministarstvo kulture, a povećanje iznosa od 85.600 kuna slijedi i biogradskom Zavičajnom muzeju za tri djelatnika na određeno vrijeme, koji će raditi na obradi predmeta pronađenih prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja povijesne jezgre grada. Također je predviđeno povećanje sredstava za dječji vrtić u iznosu od 527.000 kuna, zbog otvaranja odjela vrtića u prostoru hotela Alba maris, a tu je i iznos od 100.000 kuna kao donacija Grada glazbenoj manifestaciji Porin, koja će se održati i Biogradu na Moru. Vijećnici ove sjednice prihvatili su zatim i nekoliko odluka, među kojima i onu o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Trgovačkog društva Bošana d.o.o za turizam i usluge, kao i izmjenu i dopunu odluke o osnivanju Trgovačkog društva Baštijunski brig. Nakon kraće rasprave prihvaćena je i Prometna studija grada Biograda, zatim odluka o izradi urbanističkog plana uređenja izgrađene poslovne zone pretežito trgovačke namjene, kao i izradi urbanističkog plana uređenja cjelovite prostorne cjeline na potezu od južne granice GP naselja Biograd sa zonom hotela uz naselja do rta Dominis, odnosno granice GP s autohtonim predjelom bez dopuštene gradnje. Prihvaćen je i prijedlog o razrješenju i imenovanju članova Nadzornog odbora T.D. u vlasništvu Grada Biograda Bošana d.o.o. Tako su dužnosti članova Nadzornog odbora T.D. razriješeni Eddie Stamičar i Ivan Šarić, a na njihovo mjesto imenovani su Šime Tolić i Slavko Adžić Kapitanović.
Oproštajni domjenak
Vijećnici ove sjednice prihvatili su uz ostalo i prijedlog zaključka za podnošenje zahtijeva za osnivanje Županijske lučke uprave Biograd na Moru – Tkon. Kako se taj zahtijev odnosi na izdvajanje iz Županijske lučke uprave, vijećnica Ljubica Budan pitala je može li taj korak imati dalekosežne posljedice, s obzirom da je Županija ipak ta koja treba pomoći između ostalog i u rješavanju sanacije glavnog mula u staroj gradskoj jezgri grada. Gradonačelnik Ivan Knez kazao je daje iznos od tri milijuna kuna koji se kao pristojba uplaćuje u korist Županije, dostatan za normalno funkcioniranje lučke Uprave dvaju mjesta, odnosno Grada Biograda i Tkona, a kojima je to od velikog interesa. Veći zahvati, primjerice, sanacija glavnog mula bit će realizirani sredstvima nadležnih ministarstava, odnosno države. Na sjednici su prihvaćena i izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2008. godinu s prijedlogom zaključka, kao i izvješće o obavljenoj reviziji Bošana d.o.o. Biograd na Moru. S nalazom revizije, točnije ukazanim nepravilnostima nije se usuglasila vijećnica Ljubica Budan, jer se navedene pogreške iako sitne u jednoj takvoj tvrtki ne bi smjele događati, kazala je ona. Tako je ova točka dnevnog reda prihvaćena s jednim glasom protiv. Nakon toga jednoglasno su prihvaćena izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2008. godinu i to Savjeta mladih grada Biograda, zatim Pučkog otvorenog učilišta, Zavičajnog muzeja, Gradske knjižnice, Dječjeg vrtića te Gradskog društva CK Biograd na Moru. Nakon sjednice za sve sudionike, vijećnike i članove mjesnih odbora upriličeno je zajedničko fotografiranje te prigodan domjenak.