Zadrani najbolji u pružanju prve pomoći

Slika korisnika admin
prva_pomoc
Adam VIDAS
Natjecanja iz prve pomoći već se tradicionalno odražavaju u OŠ Š. K. Benje

Društvo Crvenog križa Zadarske županije ove je godine prvi put organiziralo Međužupanijsko natjecanje ekipa mladeži Crvenog križa s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije, koje je prošle subote održano u prostorima OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Na ovom prvom Međužupanijskom natjecanju nastupilo je ukupno 11 ekipa, od čega šest ekipa pomlatka, odnosno učenika osnovnih škola i pet ekipa mladeži, točnije srednjoškolaca. Tako je znanje iz poznavanja povijesti hrvatskog i međunarodnog Crvenog križa, ljudskih prava i prava djece te praktičnog i teoretskog dijela pružanja prve pomoći odmjerilo ukupno 55 natjecatelja. U natjecanju su sudjelovale ekipe iz Zadra, Biograda, Šibenika, Drniša, Knina i Gračaca, a pobjednici u obje kategorije su zadarski učenici.

Svečano otvorenje

U kategoriji pomlatka prvoplasirana je ekipa zadarske OŠ Krune Krstića s osvojenih 114,70 bodova od mogućih 120, dok je s osvojenih 117,10 od mogućih 120 bodova u kategoriji mladeži najbolja bila ekipa Medicinske škole Ante Kuzmanića i Zadra, a ove dvije ekipe nastupit će na državnom natjecanju koje će se u svibnju održati u Pazinu.

Natjecanju je prethodilo svečano otvorenje na kojemu su se prisutnim natjecateljima te njihovim mentorima i gostima obratili Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, Ljerka Čačić, voditeljica mladeži Hrvatskog Crvenog križa, te Renata Peroš, koja je nazočne pozdravila uime Zadarske županije te ovo natjecanje u konačnici proglasila otvorenim.

- Lijepo je vidjeti ovoliki broj mladih ljudi okupljenih u ovom humanom pozivu. Čestitao bih vam stoga na vašem dosadašnjem uspjehu te zaželio puno uspjeha i u današnjem natjecanju, no prvo vam želim čestitati na odabiru ove vrste aktivnosti koja će svakog od vas zasigurno učiniti boljim čovjekom, kazao je Marin, istaknuvši potom i brojne velike uspjehe ove zadarske škole, koja broji čak 1.200 učenika, 106 zaposlenika te 51 odjeljenje, a u kojoj je nastava organizirana u tri smjene.

- Naši učenici primijećeno prolaze na gotovo svim natjecanjima, a to dokazuje i činjenica da su se prošle godine u čak 16 kategorija plasirali na državno natjecanje, dok su se ove godine već sad nedugo nakon što su natjecanja tek započela, na državno natjecanje plasirali u čak devet kategorija, kazao je ravnatelj, napomenuvši da je sve to rezultat zajedništva u kolektivu koje vlada u ovoj zadarskoj školi.

Trnaestogodišnji kontinuitet

Kako doznajemo u razgovoru s Borom Galcem, ravnateljem zadarskog Društva Crvenog križa, riječ je o natjecanju koje se u kontinuitetu održava još od 1996. godine, no ovo je zapravo prvi put da se ono održava na međužupanijskoj razini.

- Do sada smo imali prvo gradsko, a potom županijsko natjecanje, nakon čega su prvoplasirani odlazili na državno natjecanje, gdje je bilo ukupno 42 ekipe. S obzirom da je to ipak bilo previše te da je državno natjecanje bilo uistinu glomazno, odlučili smo ove godine umjesto županijske uvesti međužupanijsku razinu i to kako bismo smanjili broj ekipa na državnoj razini pa će tako ove godine državnom natjecanju pristupiti ukupno 20 ekipa, i to 10 ekipa pomlatka i 10 ekipa mladeži, pojasnio je Galac, naglasivši da je odlukom Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja odlučeno da se ovog puta u OŠ Šimuna Kožičića Benje sastanu učenici Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ravnatelj je napomenuo da se ovaj događaj redovito upriličuje upravo u ovoj zadarskoj školi koja im uvijek bez imalo zadrške izlazi u susret, i to zbog njezine strukture i velikog broja učionica koja osigurava kvalitetno održavanje ovog tradicionalnog događaja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno