Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vjera u Uskrsnuće ispovijeda se i čuva životom i djelima

Autor: Marija Ćurko

05.04.2010. 22:00
Vjera u Uskrsnuće ispovijeda se i čuva životom i djelima

Foto: Vedran SITNICA



Patrijarh Irinej je u uvodnim riječima poslanice podsjetio da je Uskrs temelj Crkve i izvor vjere i nade u ovozemaljskom životu te pečat i kruna Božje ljubavi prema svijetu i čovjeku
Liturgiju istočnog obreda na svetkovinu Kristova uskrsnuća u crkvi Sv. Ilije u Zadru služio je protojerej-stavrofor o. Petar Jovanović. On je tijekom liturgije pročitao poslanicu koju je uputio srpski patrijarh Irinej uz uskrsni pozdrav: “Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!”
Patrijarh Irinej je u uvodnim riječima poslanice podsjetio da je Uskrs temelj Crkve i izvor vjere i nade u ovozemaljskom životu te pečat i kruna Božje ljubavi prema svijetu i čovjeku.
– U knjigama mnogih starozavjetnih proroka naviješta se tajna Uskrsnuća, koja se povezuje s dolaskom Mesije. U Novom zavjetu, možemo slobodno reći, Uskrsnuće je početak i kraj, alfa i omega, jer se ono poistovjećuje s vjerom u Krista: “Ja sam uskrsnuće i život; tko vjeruje u mene, ako i umre živjet će.” Vjerovati u Krista znači vjerovati u Uskrsnuće. Sva čudesa i znamenja zapisana u knjigama Novog zavjeta događaju se na Kristovom putu prema Golgoti i Uskrsnuću. On je došao na ovaj svijet da nam daruje Uskrsnuće, … Gospodin nam nije donio novu filozofiju, ili novu etiku, već novi život, koji nam je darovan kao zalog Uskrsnuća u svetoj tajni krštenja. Krist je pashalno janje Novoga zavjeta. Kristova pobjeda nad smrću je potvrda istinitosti njegovog božanstva. Zbog toga se sveti apostoli u Evanđelju nazivaju “svjedoci Uskrsnuća Kristovog”, navedeno je u poslanici. Također je istaknuto kako se po Uskrsu ostvaruje trajna Kristova prisutnost među nama “u sve dane do svršetka svijeta.” Izdvojeno je kako se vjera u Uskrsnuće, ispovijeda i čuva životom i djelima.
– U ovo vrijeme Uskrsa, Crkva uvijek ističe vrijednost i svetinju ljudskog života, od začeća pa do potpunog sazrijevanja svake neponovljive i Bogu slične ljudske osobe, protiveći se bilo kakvom obliku nasilja nad njima. Na to nam ukazuje ne samo zapovijed Božja: “Ne ubij”, već, još mnogo više, Uskrsnuće Kristovo, jer nam ono otkriva najdublji smisao stvaranja i postojanja svijeta i čovjeka, a to je spasenje “svih i svega” u Kristu raspetom i uskrslom. Današnji čovjek, opterećen brigama ovoga svijeta i zaslijepljen sebičnim potrošačkim mentalitetom, izbjegava se suočiti s tajnom života i smrti. Svjedoci smo, naprotiv, da sve više dolazi do izražaja “civilizacija smrti”. Crkva Kristova tvrdi i svjedoči upravo suprotno. Crkva ispovijeda i propovijeda najdublje dostojanstvo i svetinju ljudskog života, vjerujući u Uskrsnuće Kristovo, kojim je pobijeđen naš najveći i posljednji neprijatelj, a to je smrt.
Pozivamo vas sve da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima, hodeći tako putem koji vodi u vječni život. Živeći tako, postati ćemo i bit ćemo sinovi i kćeri Uskrsnuća, riječi su koje je u svojoj poslanici napisao patrijarh Irinej.