Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zbog sporosti HZZO-a djevojka ne može na pregled

Autor: Anamarija Bilan

05.04.2010. 22:00
Zbog sporosti HZZO-a djevojka ne može na pregled


Nitko nije rekao da je nećemo primiti za pacijenta. Ona se kod nas može upisati, ali njena prava kao pacijenta ne počinju vrijediti odmah pri upisu, nego tek kad HZZO potvrdi da je ona moj pacijent. Dakle, ja je mogu upisati, ali ona svoja prava može ostvariti tek nakon što prođe procedura u HZZO-u, pojasnila je ginekologinja Sonja Vidaić-Beram
Želim javnosti izraziti svoju ogorčenost i ljutnju na ginekologinju Sonju Vidaić-Beram kod koje sam htjela upisati svoju 18-godišnju kćer. Beram mi je, naime, rekla da je može upisati, ali da je sljedeća dva mjeseca ne može pregledati, niti joj dati uputnicu ili recept iako je mojoj kćeri to hitno trebalo, započela je priču revoltirana gospođa A.G. (podaci poznati redakciji). A. G. je htjela ostati anonimna zbog straha da neki drugi ginekolog također ne bude htio upisati njeno dijete.
Gospođa je ispričala da je njena kći odnedavno punoljetna te da još nikad nije bila upisana kod ginekologa. Prije desetak dana imala je napad bolova u donjem dijelu trbuha te joj je trebao hitan pregled kod ginekologa. Majka je kćer odvela kod liječnice obiteljske medicine koja ju je uputila kod ginekologa. Budući da djevojka nije bila upisana kod ginekologa, liječnica ih je poslala u ambulantu hitne pomoći. Tamo su dobile uputnicu za pregled na Odjelu ginekologije u Općoj bolnici, gdje je pregledana te je upućena na kontrolni pregled za dva ili tri dana.
Žalba Milinoviću i HZZO-u
– Nakon tri dana ponovno sam s kćeri išla po uputnicu kod liječnika obiteljske medicine, ali ona nam opet nije htjela dati uputnicu već nas je poslala na hitnu pomoć gdje su me ‘oprali’ jer zauzimam mjesto i vrijeme za pacijente koji su životno ugroženi. Ipak na moje inzistiranje dali su nam uputnicu i opet smo išle u bolnicu gdje nas je dežurna medicinska sestra upozorila da bi djevojka morala biti upisana kod ginekologa jer je punoljetna, nastavila je priču revoltirana majka. U bolnici je dobila popis ginekologa koji mogu primiti pacijentice, odnosno koji nemaju ispunjenu maksimalnu kvotu pacijenata te je odabrala Sonju Vidaić-Beram.
– Kad sam otišla do ordinacije doktorice Vidaić-Beram i pokušala upisati svoju kćer, medicinska sestra mi je rekla da prednost pri upisu imaju djeca njihovih pacijentica te me upitala zašto ne bih upisala kćer kod svog ginekologa, što je meni smiješno. Inzistirala sam da me liječnica primi, ali ona nije htjela razgovarati sa mnom iako nije imala pacijenticu, rekla je A.G. Liječnica je, dodala je naša sugovornica, pristala upisati njenu kćer tek nakon što joj je zaprijetila tužbom.
Liječnica je majci tad objasnila da joj se kći može upisati, ali da joj dva mjeseca neće moći izdati recept ili obaviti pregled.
– Kao izliku za ovo liječnica je navela da HZZO mora odobriti upisanog pacijenta, što je, po meni, suludo. Rekla sam potom da ću ja otići na HZZO da ubrzam upis i tu je prestala komunikacija. Potom sam otišla u HZZO gdje su mi rekli da će provjeriti situaciju, a u utorak ću im predati žalbu koja sam već napisala i poslala ministru Darku Milinoviću, najavila je majka.
Dva mjeseca čekanja na pregled
A. G. na kraju ističe da ne može vjerovati da njeno dijete koje se školuje, koje je osigurano i ima policu dopunskog osiguranja, ne može ostvariti svoja prava.
Slijedom priče nazvali smo i ginekologinju Sonju Vidaić-Beram koja je demantirala navode revoltirane majke.
– Nitko nije rekao da je nećemo primiti za pacijenta. Ona se kod nas može upisati, ali prava pacijenta ne počinju vrijediti odmah pri upisu nego tek kad HZZO potvrdi da je moj pacijent. Dakle, ja je mogu upisati, ali ona svoja prava može ostvariti tek nakon što prođe procedura u HZZO-u i nakon što je oni prihvate, pojasnila je Sonja Vidaić-Beram i nastavila da se liječnici ginekolozi vode pod obiteljskom medicinom pa je logično da su majka i kći kod istog liječnika. No to nije zapreka da se pomogne pacijentici koja im se obrati za pomoć.
Vidaić-Beram je istaknula da ovo nije samo problem u njenoj ordinaciji, već u svim timovima jer imaju prevelik broj pacijenata. Naime, jedan liječnik ginekolog ima oko 6.000 pacijentica tako da se pacijentice naručuju na redovne preglede, a preko reda primaju samo hitne slučajeve.
– Pacijenti također moraju biti svjesni da moraju poštovati svoja prava i obveze. U ovom slučaju majka nije na vrijeme svoju kćer prijavila kod ginekologa nego tek kad je bio potreban pregled i liječenje. No sve djevojke s već navršenih 15 godina imaju pravo i obvezu javiti se ginekologu. Da je gospođa upisala kćer na vrijeme, sad ne bi imala problema s pregledom, zaključila je liječnica Vidaić-Beram.